Инфо

1. септембар 2011.1. сеп 2011.
ТРАНЗИЦИОНИ КОШМАРИ СРБИЈЕ

ЛЕВА И ДЕСНА СРБИЈА

Левица и десница у Србији су прилично хаотичне и неорганизоване и још увек су у фази потраге за јасним идентитетом. У грозничавој борби за рејтинг, цензус и гласове бирача, политичка сцена често делује шизофрено јер левичари заступају десне идеје, а десничари леве идеје.
Већина политичких мислилаца сматра да је 1776. година „нулта година“ у историји политичких идеологија. Прва идеологија која се појавила је либерализам. Отац либерализма је Џон Лок ( 1632 - 1704 ), чије су идеје касније развијане, а на основу начела те идеологије изведене су америчка револуција, која је почела 1776. године ратом за независност САД, и француска револуција 1789. године. Основне поставке либерализма су : слобода, индивидуализам, ослањање на науку и искуство као основ сазнања, првенство економије у односу на политику, владавина закона и подела власти.
Као реакција на француску револуцију и њене идеје слободе и једнакости, појављује се друга значајна политичка идеологија новог доба, конзервативизам. Родоначелник ове идеологије је енглески политичар Едмунд Берк ( 1729- 1797 ), а основна начела ове идеологије су : истицање значаја традиције, ауторитета, сигурности, реда и поретка, значај морала и религије као темеља друштвеног живота, вера у институције, еволутивни принцип када су у питању промене.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa