Инфо

22. октобар 2020.22. окт 2020.
Ту смо опет
Изложба акварела Културном центру

Ту смо опет

Квалитет, континуитет и традиција поставке. Пажљивим проматрањем 44 уметника добило прилику да своје аквареле представи јавности. Изложене радове одликује карактеристичан колорит. Награда за Ирену Кузмановић и „Освит“
XXVI изложба акварела у Културном центру, према одабиру жирија у саставу: академска сликарка Драгана Пајковић Додиг, историчарке уметности Соња Петровић Јагић и Јелена Пјевац Ненадовић, објединила је стваралаштво 44 уметника из Шапца, али и других градова Србије.

Квалитет, континуитет и традиција поставке акварела може се посматрати и кроз одзив стваралаца. На конкурс јавило се 89 уметника са 104 рада. Ипак, пажљивим проматрањем њих 44 је добило прилику да своје аквареле овог октобра представи јавности.

Према мишљењу жирија изузетношћу и суптилношћу издвојио се диптих „Освит“ сликарке Ирене Кузмановић сачињен од радова под називом „Некада давно“ и „Ту смо опет“. Сам назив акварела указује на промишљање о прошлости, садашњости.

Приметно је да значајан број, пре свега младих, уметника се одлучује за акварел и он као техника напредује


-Сигурним владањем техником акварела уметница приказује обрисе фигура. Делови тела и одеће, заједно са подлогом као активним елементом композиције пружају посматрачу могућност поистовећивања и препознавања. Интимистичка атмосфера, кадричне форме и непосредан одраз тренутка упућују на уметнички језик заснован на одликама фотографије. Непретенциозно, сведеним колоритом, али снажно, јасним и сигурним потезима уметница слојевито комуницира са посматрачем - оценио је стручни жири приликом одабира овогодишњег лауреата.

Евидентно је да акварел, иако захтевна техника, привлачи пажњу и инспирише уметнике, било да покретачку снагу стваралаштва проналазе у реалном свету, или оном недокучивом, измаштаном. У односу на фигурацију која је присутна у неколицини радова, апстракција доминира, а невидљива нит спајања за изложбу у целини је колорит и другачији приступ традиционалним формама и мотивима.

-Приметно је да значајан број, пре свега младих, уметника се одлучује за акварел и он као техника напредује. Свој сензибилитет су уткали у радове што се може видети кроз поставку. Иако су приликом сликања присутни само папир, боја, вода и светлост то додатно даје чар процесу стварања и не дозвољава грешке - истакла је директорка Културног центра Соња Петровић Јагић.

Заинтересовани изложбу могу погледати до понедељка, 26. октобра у Галерији Културног центра.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa