Инфо

22. октобар 2020.22. окт 2020.
Економски значај
ВИРОЗЕ ПШЕНИЦЕ

Економски значај

Проблем вирусних оболења у озимим стрним житима је карактеристичан за озиме јечмове који су засејани у ранијим роковима сетве и када су стабилни климатски услови а повољни за раст и развој усева. Вируси постају економски важни када се појаве у епидемијским размерама.
Сетва јечма и пшенице је на прагу, увек има оних који у сетву крећу нешто раније од оптималних рокова, и због тога треба пољопривредне произвођаче подсетити на заразу озимих усева вирусима. Вирозе преносе лисне ваши (Aphididae) и цикада (Cicadellidae).

Проблем вирусних оболења у озимим стрним житима је карактеристичан за озиме јечмове који су засејани у ранијим роковима сетве и када су стабилни климатски услови а повољни за раст и развој усева. Вируси постају економски важни када се појаве у епидемијским размерама. Вирус жуте патуљавости јечма сматра се најозбиљнијом болешћу стрних жита у свету. На јечму се симптоми манифестују жућењем лишћа, слабим порастом током пролећа, док су листови подложни и за напад других патогена. У условима слабе исхране усев често не пређе у генеративну фазу развоја, али ако и пређу класови због стерилности цветова буду празни. То је изгубљен принос усева за дату вегетацију, што је велики финансијски И економски минус.



Остале вирозе које се јављају на пшеници су:
1)Вируса патуљавости пшенице (Wheat dwarf virus, WDV)
2) Вируса цртичастог мозаика пшенице (Wheat streak mosaic virus, WSMV)
Вирус мозаика пшенице - симптоми се доста касније уочавају тек у фази класања. Типичан симптом је жућенеј заставичара и врхова лиски, док по ободима листова пробија црвенкаста боја . Класови се нормално развијају али добијају атипичан изглед. У каснијем развоју заражене биљке врло брзо пропадају. У класовима је мало зрна која су ситна, тамна, смежурана и тржишно неприхватљива.

Интензитет заразе вирусима најизраженији је у условима ране сетве, а опада уколико је каснија сетва.
Зараза се и јавља на почетку вегетације уколико су повољне климатске прилике, а управо и које погодују појави лисних ваши као и цикада које су и један од узрочника појаве вироза-тзв. вектори- преносиоци вируса. Уколико и зима буде блага извесно је да ће популације ваши и цикада презимети и ширити оболење током пролећа.
Зато је важно на време упозорити на присуство овог проблема. Борба против вируса и лисних вашију као вектора може ићи у три смера.
-померити рокове сетве касније,
-заштита семена и
-заштита усева инсектицидима/афицидима контактним или системичним зависно од ситуације.

Али уколико је рана сетва треман усева инсектицидима је известан уколико су и агрометереолошки услови повољни.
Као препорука за избор инсектицида је :
Pyrinex 48 EC, Cyren 480 EC, Kozma (hlorpirifos) 1-1,5 l/ha
Decis 2,5 EC, Konfuzija (deltametrin) 0,2 – 0,3 l/ha
Визуелни преглед усева мора бити чешћи, те припремити инсецтициде за третман ваши који их ефикасно могу сузбити.

Дипл.инг Слободан Гошић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa