Инфо

22. октобар 2020.22. окт 2020.
Уручене дипломе  и уговори о раду
“ГАЛЕБ” И “КЛЕТ ДУАЛ” У ШКОЛИ ЗАВАРИВАЊА
ОБУЧИЛИ ПРВИХ 10 ВАРИЛАЦА

Уручене дипломе и уговори о раду

Тренинг центар у Убу најмодерније је опремљен у у Србији и у њему може истовремено да се обучава 16 варилаца. “Од основе, где нису имали никакво предзнање, сада имамо 10 јако добрих заваривача”, истакла је Оливера Гвозденов директор “Клет Дуал” школе. “Основни циљ нам је да заједно са “Клет Дуалом” образујемо раднике за заваривање у Србији”, каже власник “Галеб Група” Радислав Веселиновић
Првих 10 полазника успешно је завршило Школу заваривања коју организују компанија „Галеб“ и „Клет Дуал“ у фабрици „Зимпа“ у Убу. Заједно са дипломама сви они су добили и уговоре о раду од „Галеба“ и то баш на дан када је пре тачно 72 године основана фабрика „Зимпа“, која сада послује у оквиру “Галеб група”.
Ради се о пилот пројекту, који ће “Галеб” и “Клет Дуал наставити” образујући вариоце за фирме и појединце у целој Србији, који покажу интересовање.

Александра радосављевић


Варилац је једно од најдефицитарнијих занимања како у Србији тако у Европи. Самим тим и добро је плаћено. Тренинг центар у Убу најмодерније је опремљен у у Србији и у њему може истовремено да се обучава 16 варилаца.
Полазнике је обучавао инструктор Адам Врачарић, а међу девет мушкараца посебно се истакла Александра Радосављевић, инжењер машинства. Александра је доказ да налакирани нокти и апарат за заваривање могу заједно, а од „Галеба“ је добила на поклон и напредни курс заваривања, односно доквалификацију за инжењера заваривања.
-Од када сам уписала Машински факултет желела сам да се бавим заваривањем, али у теоријском делу. Када ми се у компанији “Галеб” указала прилика да научим и практични део видела сам то као могућност да оплеменим своје знање. Од компаније “Галеб” сам добила и велики поклон. Уписаће ме на курс који се организује на Машинском факултету. То је доквалификација за инжењера заваривања и та диплома важи у целом свету. Остаћу овде као инструктор. Помагаћу Адаму и наредним ученицима и трудићу се да им пренесем своје знање са факултета, наводи Александра и додаје да су је колеге, као једину девојку, држале “као мало воде на длану”.

радослав веселиновић


Циљ обуке је био да сви што боље савладају заваривање, а у томе су и успели што су показале оцене на завршном испиту које су ишле од просечних до максималних. Ипак, неки су се мало издвојили, а поред Александре још тројица најбољих су награђени новчано за исказани труд.
-Дао сам све од себе да стекнем нова знања, али и да будем најбољи. Завршио сам средњу школу за вариоца и дошао сам овде да допуним знање и научим нешто ново. Веома сам задовољан инструкторима и научио сам много више него што сам очекивао. Остајем овде да радим и помогнем Адаму и Александри у обуци нових кандидата, рекао је Никола Илић ког је комисија изабрала за најбољег на курсу.
Другопласирани је био Милош Стојковић који већ дуже од годину дана ради у “Зимпи”. Радио је углавном као фарбар.

-Када сам чуо за ову школу помислио сам да би било добро да надоградим своје знање. Раније нисам имао контакте са заваривањем, али испоставило се да ми добро иде. Није било лако. Сада сам оспособљен за рад из више области заваривања. Потписао сам уговор на три године и за то време ћу се усавршавати, а касније ћу вероватно ићи и на неки виши курс, каже Милош Стојковић.
“Клет Дуал” из Београда је огранак немачке школе за дуално образовање “Ернст Клет”. Баве се образовањем одраслих за различите сфере индустрије која је неопходна тржишту Србије. Заједно са “Галебом” су основали програм заваривања за рел и миг - маг поступак.

Оливера Гвозденов


-Идеја нам је да, на један посебан начин, комбинујући теорију и праксу у 280 сати трајања програма, обезбедимо компанијама и индивидуалним полазницима могућност да се оснаже и додатно едукују за ово јако тражено занимљање на тржишту Србије. Помно смо пратили напредак ових 10 кандидата. Од основе, где нису имали никакво предзнање, сада имамо 10 јако добрих заваривача, истакла је Оливера Гвозденов директор “Клет Дуал” школе.
“Гелеб груп” је и раније организовао и финансирао едукацију радника за позиције које су им потребне. Компанија запошљава велики број људи, а често им недостају квалификовани радници на тржишту запошљавања, пре свега због тога што образовни систем школује све мање занатлија.
Власник “Галеб Група” Радослав Веселиновић има искуство са заваривањем дуже од 40 година. Поред продаје опреме за заваривање производе и металне конструкције у “Зимпи” и у Немачкој.

Компаније из Србије показале су велико интересовање за школу коју организују “Галеб” и “Клет Дуал”. Следећа група полазника почиње обуку 28. октобра.
-Када смо почели да се представљамо тржишту били смо веома изненађени реакцијом компанија и морали смо да почнемо да заказујемо групе за наредни период. Следећу групу ће формирати четири компаније које су прве дошле и виделе како овде радимо. Све нове групе за следећу годину су у фази формирања. и очекујемо да тај процес буде настављен и у будућности и да ширимо капацитете, каже Оливера Гвозденов.
Радослав Веселиновић је најавио да ће следећа група од 16 полазника, колико има кабина за обуку, доћи са територије Крагујевца.
-Друга генерација су екстерни полазници и они су већ уписани. Сви остали који немају посла, а желе да се запосле и добро зарађују, а имају између 18 и 30 година, могу да се преквалификују и да за два до три месеца постану заваривачи, рекао је Веселиновић.


-Нама је у интересу да наше раднике едукујемо. Радили смо то и у Шапцу за мехатроничаре, а сада смо едуковали завариваче који су потребни нашој компанији. Међутим, основни циљ нам је да заједно са “Клет Дуалом” образујемо раднике за заваривање у Србији. Обзиром да продајемо опрему, технологију и материјале за заваривање желимо да нашим домаћим фирмама пружимо могућност да могу и да обуче завариваче у релативном кратком року. Србији су потребни заваривачи, а школство их није производило. Верујем да ћемо овим програмом направити значајне резултате, како за нашу компанију, тако и за Србију. Полазници су савладали рел и миг-маг заваривање које се највише и употребљава у индустрији. Постоје и неки виши нивои заваривања, али пре њих је неопходно две, три године да раде и усаврше ово, навео је Радослав Веселиновић.
Наредна група полазника, њих 16, већ су уписани у Школу заваривања у “Зимпи”.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa