Инфо

22. октобар 2020.22. окт 2020.
Оживљавање “мачванске невесте”
ПРЕЗЕНТАЦИЈА МЛАДИНЕ НАРОДНЕ НОШЊЕ, ОСАМДЕСЕТИХ ГОДИНА 19. ВЕКА ДО ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА У СОВЉАКУ

Оживљавање “мачванске невесте”

“Ђидо” чува традицију уз помоћ литературе и речи “из народа”, уз “идејну палицу” директора КОЦ Богатић
Милоша Симића
Древни обичај, својствен Мачви и Поцерини-убрађивање невесте, који датира с краја 18. и одржао се до краја 19. века, као својеврстан пројекат, уз помоћ литературе и речи из народа, оживели су и приближили га широј јавности, млади чланови Фолклорног ансамбла “Ђидо” из Богатића: Сања Димитријевић, Анђела Јуришић, Мина Ђукић и Стефан Мишковић. Они су прошле недеље у Етно парку у Совљаку подсетили на заборављену традицију из поменутог периода и све то на примерима фотографски овековечили.

Описујући најстарију ношњу из осамдесетих година 19. века Сања Димитријевић, дугогодишња чланица једног од најбољих фолклорних ансамбала у Србији, која поред игре брине и о народној ношњи коју играчи носе, каже да је “кадивни јелек”, израђен од плиша кадифе, богато извезен срмом. Преко јелека, невеста је носила либаде, одевни предмет преузет из градске ношње. Јелек и либаде су били обично дарови будућег свекра. Спреда се опаше “лакедов”, кецеља од белог памучног беза, а позади прегача, звана “рокља”, црвене боје опшивена зеленом пантљиком.
Веровало се да црвена боја рокље штити невесту од урока. Око струка ношен је појас са металним украсним копчама звани “канице”. На ногама су биле црвене вунене чарапе и ципеле, које девер поклања млади.



Другог дана свадбе, девер убрађује невесту. Око главе јој везује убрадач, дугачак памучни пешкир на једном крају украшен чипком која пада низ леђа. Преко јој намешта мараму која може бити разних боја и накит, “уков”.
Све ово потврђује домаћица Милица Петровић из Бадовинаца, коју у селу зову “спремачица млада”. Мода се враћа, бар тако је у неким мачванским домаћинствима, кад праве свадбу и све поменуто примењују, другог дана свадбеног весеља. Тад и она “озбиљније” ступа на сцену и многи је траже око опремања младе.
Осамдесетих година 19. века женска ношња се почела мењати. У томе је велики удео Шапца, као и суседног Срема. Варошка ношња продире у село, што се највише примећује на младиној спреми. То су, наравно могли да приуште себи само најимућнији.

Изглед је, истиче чланица Фолклорног ансамбла “Ђидо” врло оргиналан:”Млада обуче нове доње скуте до себе, затим нове скуте и “ождреље”, од белог танког домаћег платна са “шлингерајом” или чипком. Преко “ождреља” веже велику свилену или чипкану мараму, украси је на грудима и крајеве увуче у скуте у појасу. Преко обуче либаде са широким рукавима, доле беле скуте дуге до чланака, затим беле чарапе исплетене од танке вуне и обује неизоставне ципеле. “
Убрађивање младе није претрпело много измена, тврде “протагонисти” овог чина у зеленилу Етно парка, под крошњама столетних липа.



-Сад не ставе онај многобројни накит и куповни венац, него са стране по убрадачу придену уковице, игле кићенице и уков на конђу. Спреда млади опашу жуту или ружичасту кецељу од куповне тканине, а позади јој вежу прегачу од црног сатена при дну везану црном свилом или срмом, обвежену црном чипком. Прегача је, поред убрадача и либаде, главно обележје удате жене,”додаје наша саговорница.

После Првог светског рата уочавају се неке новине. Измене се највише уочавају на предњој добро набраној црној ( или тегет) кецељи од жоржета. Око појаса се веже ткани појас ручно навезен срмом са флоралним мотивима. Невеста је накићена са ђерданима и “грозд” дукатима. Оглавље је обогаћено белим венчићем.
На крају, млади ентузијасти из “Ђида”, изражавају уверење да ће захваљујући овом “представљању”, својеврсног пројекта убрађивање младе многи, пре свих њихова генерација бити упозната и више се заинтересовати са културном баштином свог краја и потреби њеног очувања. Задовољство им причињава и то што своју идеју могу да поделе са другима и надају се заинтригирају њихову пажњу.
Мина Ђ.Г.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa