Инфо

22. октобар 2020.22. окт 2020.
Сања Давидовић:  Од пролећа до зиме активно  боравити у природи

Сања Давидовић: Од пролећа до зиме активно боравити у природи

САЊА ДАВИДОВИЋ, МЕДИЦИНАРКА, ИНСТРУКТОР ЈОГЕ ИЗ БОГАТИЋА

Младост треба продужавати

Јога ми је помогла да правилно дишем, повећала капацитет плућа, па су цигарете постале сувишне и непожељне, каже Сања
Сања Давидовић из Богатића је у својој личности сјединила много занимања, руковођена жељом да помогне болеснима и промовише здраве стилове живота. Зато је струковна и патронажна медицинска сестра, инструктор јоге, Јога савеза Србије и председник Удружења за унапређење и промоцију здравља, знања, спорта и културе у Богатићу.
Управо је рад у Дому здравља у Богатићу, суочавање са свакојаким болестима људи уз жељу да им помогне, највише инспирисао да упише обуку за инструктора јоге, коју је успешно завршила у Јога савезу Србије.
Тада се, руководила мишљењем да је бескорисно у старости продужавати живот, већ младост треба продужавати!
У то време није могла ни замислити да ће јој цигарете постати прошлост. Али, с задовољством истиче да јој је баш јога помогла да се отараси тог зла модерног доба.

- Јога ми је помогла да правилно дишем, повећала капацитет плућа, па су и цигарете постале сувишне и непожељне. Савршена је за ослобађање од стреса, побољшање дисања, повећање флексибилности, одржавање метаболизма уравнотеженим, регулише телесну масу и побољшава је, као и циркулацију. Повећава снагу мишића и обим покрета, смањује бол и отклања несаницу. Изузетно је повољна у превенцији остеопорозе, дегенеративних обољења и вртоглавице.
Већ у првој години рада, као инструктор јоге, Сања је формирала више дечијих група у Богатићу, што је у овом крају на најбољи начин потврдило велико интересовање, првенствено младих. Наша саговорница истиче да деца са којима и данас ради, посебно воле положаје у јоги назване: пас, мачка, дрвце и камила. Тако им се, примећује развија моторика, правилно држање тела, дисање, развија се свест о чулима, јача самопоуздање и креативност.

седам година дужа младост у богатићу


Уочавајући драстичан пораст деформитета стопала и кичме, дошла је на идеју и основала Удружење које се бави промоцијом знања и здравља, формирањем здравих животних стилова у најранијем узрасту, стварањем едукатора међу вршњацима, те подстицајем заљубљивања у природу и упознавањем са спортовима недовољно заступљеним у овом крају. Тако је од 2007. године реализовала бројне пројекте уз финансијску помоћ и подршку општине Богатић.
- Од пролећа до зиме активно боравимо у природи. Едукујемо децу и родитеље кроз разне кампове, излете, планинарење. Сваке године набављамо неопходан део опреме. Спровели смо и активности усмерене на вежбе за равна стопала, превенцију и лечење деформитета кичме, јачање самопоуздања, сузбијање агресије и беса. Мотивишемо децу и родитеље да покрену процес преиспитивања властите угрожености, истиче Сања.

Уочавајући драстичан пораст деформитета стопала и кичме, дошла је на идеју и основала Удружење које се бави промоцијом знања и здравља, формирањем здравих животних стилова у најранијем узрасту, стварањем едукатора међу вршњацима, те подстицајем заљубљивања у природу и упознавањем са спортовима недовољно заступљеним у овом крају


Она већ седам година успешно води Јога центар у Богатићу. Ту, како сама воли да каже младост добија потпору за здраву старост, а старост добија виталност. Примећује и то да у Јога центар у Богатић често долазе особе које већ имају неке здравствене проблеме са кичмом, зглобовима, костима, циркулацијом, главобољом. По природи је оптимиста и сматра да је уз добру вољу и упорност могуће повратити организам у баланс и добро здравље.
У складу са поменутим се и понаша. Сања је неко ко инспирише људе да никад није касно за промене, нова сазнања и учење. Ово последње промовише на сопственом примеру, будући да је са 35 година научила да скија. А заокружујући причу о Јога центру у Богатићу истиче да је у њему могуће дубити на глави и у шестој деценији иако тело није било спремно на то ни у раној младости.
Љ.Ђ.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa