Инфо

29. октобар 2020.29. окт 2020.
Дан златним словима уписан у историју
ОБЕЛЕЖЕНА 76. ГОДИШЊИЦА ОСЛОБОЂЕЊА ШАПЦА

Дан златним словима уписан у историју

“Шабац је дао више од 5.000 жртава и изнедрио осам народних хероја”, рекао је Владимир Нинковић, секретар Градске организације СУБНОР-а. “Град Шабац ће увек памтити оне људе који су се борили за слободу града”, рекао је градоначелник Александар Пајић. “Надамо се да ћемо успети да будемо достојни наследници наших предака”, рекао је председник Скупштине Града Немања Пајић
Пре 76 година, 23. октобра, Шабац је у Другом светском рату. После четири године крвавих борби, поражена окупаторска војска напустила је Мачву и Поцерину.
Сваке године на овај датум Шапчани се сете жртава рата полагањем венаца на споменик на Доњошорском гробљу. Представници Града, СУБНОР-а, Војске Србије и удружења која чувају сећања на борце претходних ратова и овог 23. октобра су одали почаст страдалима. Због епидемиолошке ситуације окупљених је било мање него ранијих година.
-Ово је дан златним словима уписан у историју нашег града. Нажалост, ове године због епидемије нисмо позвали грађанство на обележавање овог датума. Шабац је дао више од 5.000 жртава и изнедрио осам народних хероја. Надамо се да се то никада неће поновити, али из пијетета према жртвама морамо оправдати оно за шта су они дали животе, рекао је Владимир Нинковић, секретар Градске организације СУБНОР-а.
На Доњошорском гробљу у петак се први пут појавио и нови, дан раније изабрани, градоначелник Шапца Александар Пајић. Навео је да има симболике у томе што је баш данас његов први радни дан на овој функцији.
-Грађани Шапца заслужују да увек памте људи који су положили своје животе да би град Шабац изгледао овако како данас изгледа. Нова градска власт ће се трудити да град у будућности буде место у коме ће многи желети да живе и у који ће многи желети да се врате. То смо дужни нашим прецима, али и потомцима који ће нас наследити. Град Шабац ће увек памтити оне људе који су се борили за слободу града, рекао је Александар Пајић.
Венац је у име Града Шапца положио и председник Скупштине Града Немања Пајић. Том приликом је истакао да никада не смеју бити заборављени они који су дали своје животе и учествовали у ослобођењу града да би извојевали слободу у којој данас уживамо.

Пре 76 година, 23. октобра, Шабац је у Другом светском рату. После четири године крвавих борби, поражена окупаторска војска напустила је Мачву и Поцерину


-Ми данас у граду Шапцу бијемо неке друге битке, да наши суграђани боље живе, да обезбедимо што бољу будућност свим младима који овде живе, да ово буде перспективан град у коме људи желе да остану да живе и формирају своје породице. Верујем, ако будемо успешни у тој борби најбоље ћемо се одужити свима онима који су дали свој живот за слободу и који су у претходним периодима војевали велике битке да би ми уживали у тим бенефитима. Надамо се да ћемо успети да будемо достојни наследници наших предака, рекао је Немања Пајић.
Владимир Нинковић је на гробљу прочитао део Дневника 1941-1945. свештеника Григорија Глише Бабовића. Запис је настао у недељу, 22. октобра 1944. године.
“Јуче леп сунчан дан. Око 10 часова пре подне појавише се у Шапцу, идући од Београда, војници Немачки, од разбијених њихових армија из разних крајева источне Србије. Од Зајечара, Неготина и других места, а највише из Београда.
Изгледали су очајно: Иду у групицама четири – шест – осам људи, по један и двојица. Неки без оружја, неки боси, каљави до појаса, неизбријани. Ниједан нема шињела, а ћебе у сваком педесетом. Напунише све куће у граду. Многи шантају, многи једва вуку ноге. То је била жалост погледати.
Сви се питају: Је л’ то Хитлерова војска? Јесу то чувени гренадири? Имали су и мазги, нешто коња, а многи су ухватили сељаке да их возе. Поворка је непрестано ишла и пунила град. Око 3 часа поподне почеше долазити мало уређеније трупе и одевеније. Та војска је ишла све до 8 часова увече. И кажу да их је две дивизије. Све су куће напунили. За ове што су боље обучени кажу да су од Београда. Али нису прошли преко Обреновца него су некуд заобишли.
Данас поподне одоше преко Мачве за Сремску Митровицу.
Кад су их питали што тако беже и где им је тешко наоружање, комора и моторизација, сви су говорили да су им отели Руси.
Због полицијског часа смо почели бдење у 3 часа. Данас литургија у 8 часова, али света мало. Сви су збуњени немачким војницима по кућама.
Разбијена немачка војска је цео дан пролазила кроз Шабац.
Пред мрак су отишли и тенкови. Бедни остаци велике и моћне армије. Којој смо спремили 17.000 хлебова...”

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa