Инфо

29. октобар 2020.29. окт 2020.
Ако си невидљив- не постојиш!
Удружење параплегичара Мачванског округа

Ако си невидљив- не постојиш!

Овако стоје ствари, кампања. Невидљивост особа са инвалидитетом на друштвеним мрежама, недостатак адекватних информација и дезинформације. Медијски шум током пандемије и утицај на психофизичко здравље. Законска регулатива без адекватне примене
Удружење параплегичара Мачванског округа у оквиру обележавања глобалне недеље медијске и информацијске писмености, кроз пројекат “Ако си невидљив- не постојиш!” у оквиру кампање „Овако стоје ствари“, жели да скрене пажњу на невидљивост особа са инвалидитетом на друштвеним мрежама, као и на недостатак информација и утицај дезинформација.
-Свака проверена информација, вест која се појави у медијима је од великог значаја за све грађане, али и особе са инвалидитетом. Током пандемије сусрели смо се са бројним дезинформацијама и медијским шумом, што је негативно утицало на многе, те смо одлучили да организујемо округли сто на ту тему - рекао је Славиша Савић, секретар Удружења параплегичара Мачванског округа.

Фокус кампање #ОвакоСтојеСтвари је другачији, јаснији поглед на медијску информисаност и боље разумевање вести, дешавања локалном и глобалном нивоу. Пружање подршке идејама и активностима цивилног сектора један је од примарних циљева


Љупка Михајловска председница Свеза за приступачност Србије и некадашња народна посланица у Скупштини Републике Србије наводи да је законски оквир релативно добар, али да увек постоји могућност за побољшање.
-Оно где нам треба вештина је примена закона, праћење и санкције за оне који не поштују регулативу. Током свог мандата у Скупштини РС покушавала сам да укажем на различите проблеме приликом доношења свих закона, а тичу се сегмената који се односе на особе са инвалидитетом. Чак сам и предлагала један закон који је предвиђао да се у сваком сазиву парламента у првих десет нађе кандидат, или кандидаткиња са инвалидитетом. Ово би било од великог значаја, јер они нису у тој материји, или немају инвалидитет, не могу увек да препознају проблем. Нажалост, у овом сазиву немамо представника, јер је сасвим другачије када се одлучује на националном нивоу - додаје Михајловска.

Ријалити у инвалидским колицима
У оквиру пројекта у Музеју шабачких Јевреја организована је панел дискусија, као и пројекција документарног филма “Ријалити у инвалидским колицима” глумице Сандре Силађев и редитељке Марте Фишер који указује на проблеме приступачности у градској средини са којима се сусрећу особе са инвалидитетом.
-Основна идеја за филм била је да увидимо како је бити у „туђој кожи“ и да освестимо неке ствари, лично, а и да утичемо на друге како би видели колико је тешко снаћи се у граду који нимало није сређен и прилагођен особама са инвалидитетом - истиче редитељка Марта Фиш.


Фокус кампање #ОвакоСтојеСтвари је другачији, јаснији поглед на медијску информисаност и боље разумевање вести, дешавања локалном и глобалном нивоу. Пружање подршке идејама и активностима цивилног сектора један је од примарних циљева.
-Овај пројекат је настао у оквиру иницијативе града да се ојача цивилни сектор како би самостално конкурисали за пројекте и добили средства која не морају нужно да долазе од Града како би реализвали своје идеје. Овај пројекат је финансиран од стране иницијативе „Овако стоје ствари“ и веома сам срећна што се Шабац налази у групи од четири града која су подржана средствима за медијску писмености, а пре свега за видљивост друштвеним групама које су најчешће маргинализоване - навела је Марија Ратковић, активисткиња и директорка Центра за биополитичку едукацију.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa