Инфо

29. октобар 2020.29. окт 2020.
Императив је здрава животна средина
ДВАДЕСЕТ ГОДИНА ШАБАЧКОГ ЕКОЛОШКОГ ПОКРЕТА

Императив је здрава животна средина

Покрет окупља преко 700 лица, највише младих али има и чланове од 80 година
Почетак је био тежак, јер су многи сматрали да је борба за здраву животну средину, као борба са ветрењачама. Сматрали су да је битка унапред изгубљена, каже Трифун Дробњак, председник извршног одбора Шабачког еколошког покрета, који ове године обележава две деценије рада.
Он помиње и први митинг на шабачком тргу 2001. године, против загађивача, када је било само 50-так присутних, а после три године, када су повели протестни марш придружило им се преко хиљаду грађана. Осетила се едукативна димензија њихових бројних активности, а посебно истиче успех да су се изборили против доласка нових загађивача, као што је фабрика за прераду биохазардног отпада.
Циљна група су им пре свега млади, основци и средњошколци. Те и ако ту није било посебних резултата, Покрет данас окупља преко 700 претежно млађих особа али имају чланове старости и преко 80 година.
- Активности су се кретале од образовне и васпитне природе, преко јавних трибина, округлих столова, дебата или слично, на разне еколошке теме, као што је заштита вода, ваздуха и земљишта. Друга је рад на терену, који се састоји у чишћењу дела града, села или планине или обилазак и проучавање подручја која су од значаја за еко систем и биодиверзитет, као што су национални паркови, мочварна подручја... истиче Дробњак.
У досадашњем периоду Покрет је одржао око 100 разних скупова на тему екологије и извео 80 акција на терену.
Љ.Ђ.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa