Инфо

29. октобар 2020.29. окт 2020.
Зато што сам баш паметан
Василијева машта и таленат

Зато што сам баш паметан

“Паметан човек не само да не говори глупости него их и не слуша.” -Блез Паскал
Василије има пет година и један злата вредан таленат. Овај малишан говори енглески језик. Сигурно се питате шта је ту необично, или посебно? Посебност се крије у томе што је самоук. Још увек не зна да чита и пише, али без потешкоћа ће водити са вама разговор на енглеском као да му је матерњи. Мајка малог Василија каже да она и супруг нису обдарени овим талентом и да им британски није јача страна.

-Приметили смо да Васа прича на енглеском, али нисмо то увидели као нешто необично, или другачије у односу на другу децу. Како је време одмицало тако су нам људи сугерисали да то нису само насумичне речи, већ да влада језиком - појашњава мама Ивана и разлог за Василијево познавање енглеског види у цртаћима. Свесна да то можда није најбољи модел за учење.

Oно што желимо да поделимо је одговор на питање “Како тако добро знаш енглески?”. Уследио је (не)очекиван одговор, „Зато што сам много паметан.” Можда звучи претенциозно, али снага ума уз самопоуздање чуда ствара


-Сигурно да није добро да дете превише гледа цртане филмове, или игра игрице, гледа у монитор екрана. Трудимо се да му то не буде примарни извор сазнања и игре. Васа је веома радознало дете и често нас изненади питањима. Пре неколико дана саопштио је да жели одело за астронауте, јер у свемир није могуће отићи без такве опреме - говори Ивана уз осмех и са дозом чуђења о жељама петогодишњег сина.
-Његова машта је невероватна. Идеје и схватање света, и због тога покушавамо да дамо одговоре на сва питања.
Тренутно заједно гледамо научне емисије. Што се тиче енглеског посетили смо школу страних језика и проценили су да Васа није за млађу групу, а да би био са старијом потребно је да савлада вештину читања и писања. То је наредни корак. Ипак, има само пет година и није могуће да га притискамо, јер све види као игру.

Са Василијем смо се испричали, на енглеском и српском, али детаље бисмо сачували као лепу успомену октобарског поподнева. Ипак, оно што желимо да поделимо је одговор на питање “Како тако добро знаш енглески?”. Уследио је (не)очекиван одговор, „Зато што сам много паметан.” Можда звучи претенциозно, али снага ума уз самопоуздање чуда ствара.

Васа је веома радознало дете и често нас изненади питањима. Пре неколико дана саопштио је да жели одело за астронауте, јер у свемир није могуће отићи без такве опреме


Ипак посебност није само Васино знање енглеског, него чаробни свет маште. Жеља за путовањем која осим космоса има координатне Мексика, или неке друге егзотичне државе са активним вулканом што води у средиште земље. Јер наш мали суграђанин поседује глобус и посебну колекцију каменчића са путовања, а драгоценост детета је у његовом односу према свету и природи која га окружује. Надамо се да ће зaдржати ту пасију и једног дана своје таленте искористи да универзум постане боље место за генерације које долазе.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa