Инфо

29. октобар 2020.29. окт 2020.
КАСА У ПЛУСУ
ИЗВРШЕЊЕ ОДЛУКЕ О ОПШТИНСКОМ БУЏЕТУ ЗА ПРВИХ ДЕВЕТ МЕСЕЦИ

КАСА У ПЛУСУ

У извештају за првих девет месеци, који се недавно нашао и пред члановима општинског већа, наводи се да је општина од јануара до краја септембра приходовала преко 280 милиона што представља извршење од око 65 одсто од годишњег плана
Одлуком о буџету општине Коцељева и Одлукама о ребалансу планирано је да се у току 2020. године у локалну касу слије нешто више од 431 милион динара. У извештају за првих девет месеци, који се недавно нашао и пред члановима општинског већа, наводи се да је општина од јануара до краја септембра приходовала преко 280 милиона што представља извршење од око 65 одсто од годишњег плана.
Трансфери од других нивоа власти остварени су у износу од готово 131,5 милиона што је више од 66 одсто од годишњег плана. По овом основу се у локални буџет слије готово половина укупног буџета, односно више од 46 процената.
Значајни за пуњење буџета јесу порески приходи, порез на доходак, добит и капиталне добитке јер је захваљујући њима у каси више од 91 милион, што је скоро 70 одсто од годишњег плана и чини трећину укупно остварених буџетских прихода.
Висок проценат извршења бележи се код пореза на имовину, чак 83 одсто од годишњег плана. По овом основу у каси се до сада нашло скоро 23 милиона динара.
Са друге стране, укупни расходи и издаци планирани су у износу од преко 474 милиона. У извештајном периоду из касе је потрошено скоро 238 , што чини нешто више од половине планираних расхода на годишњем нивоу.
Захваљујући дисбалансу између приходне и расходне стране, крајем септембра месеца општинска каса била је у плусу за преко 42 милиона динара.
Према речима шефа одсека за финансије у општинској управи приходи се мање-више извршавају у оквиру планираних. Али је на расходној страни извршење у нешто мањем проценту од планираног.
–То се пре свега односи на део саобраћаја и саобраћајне инфраструктуре. У септембру је закључен уговор и у току су радови на текућим поправкама и одржавању саобраћајне инфраструктуре. И део инвестиција такође у овом делу тек треба да се ради. Имамо отварање понуда за изградњу и асфалтирање дела Омладинске улице. Требало би да видимо да ли ће нам ситуација што са временом што са ковидом дозволити да радимо. Готов је и пројекат за асфалтирање пута у Драгињу у дужини од 2,9 километара. Чињеница је да на је ковид пореметио многе ствари не само код нас већ и у целом свету. Колико ће се стићи у делу инвестиција да се уради до краја године то је тешко предвидети у овом тренутку. Али, бар ове текуће поправке и одржавања можемо да планирамо и ти редовни расходи ће бити у оквирима планираних и већ јесу- истакао је Милета Ковачевић.
Говорећи о извршењу буџета у делу расхода председник општине Душан Илинчић истакао је да је јасно да постоје пројекти који су требали да се реализују али да је целокупна ситација са епидемијом много тога успорила.
– Али, са друге стране много тога је и реализовано. Оно на чему се ради јесте решавање проблема у Подбарама и мислим да смо надомак решења. Очекујемо да ће јавна набавка бити завршена и да ћемо изабрати извођача који ће решити километар пута и проблеме са каналима са обе стране пошто је у овом делу Коцељеве највећи проблем што се тиче атмосферских вода. То су грађани на својој кожи осетили много пута јер су често били поплављени. У оквиру пројекта, осим коловоза, биће урађен и део тротоара где је то могуће и сигуран сам да ћемо већ у идућој години добити још једну квалитетну улицу- рекао је Илинчић.
Говорећи о изградњи готово три километра пута у Зељића мали у Драгињу он је оценио да је то велики посао који очекује надлежне и извођаче радова.
–Биће реализован вероватно у следећој години јер не бисмо да улазимо у зиму са започетим а недовршеним радовима. Терен је такав да би то додатно отежало функционисање тог дела. Пројекат је доста специфичан због конфигурације терена. Можда ће корона да успори одређене пројекте, али сигурно их не може зауставити. Доста инвестиција је већ завршено или се приводе крају- закључио је председник коцељевачке општине.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa