Инфо

29. октобар 2020.29. окт 2020.
Хуманост и емпатија на делу
ОБЕЛЕЖЕН МЕСЕЦ СОЛИДАРНОСТИ

Хуманост и емпатија на делу

У Месецу солидарности ова општинска организација поделила је 173 пакета. До најсиромашнијих стигло је преко 5,5 тона робе
Сваке године Црвени крст Коцељева се активно укључи у обележавање Месеца солидарности у периоду од половине септембра до половине октобра. Тако је било и ове године.
У Месецу солидарности ова општинска организација поделила је 173 пакета. До најсиромашнијих стигло је преко 5,5 тона робе.
–У пакетима су спаковани храна, средства за хигијену и брашно. Дакле, обухватили смо 173 породице, односно око 440 чланова породица у којима живи око 120 деце - рекао је секретар Милан Глумац.

ЗИМНИЦА ИЗ РАДИОНИЦЕ ЦРВЕНОГ КРСТА
Осим тога, Црвени крст Коцељева обележио је и Светски дан хране. То је учињено по други пут у оквиру радионице за припрему зимнице. Продукти настали тим поводом намењени су самохраним старачким домаћинствима.
–Ми смо прошле године први пут организовали ову радионицу. Замишљена је тако да се на неки начин укључимо и ми у Фестивал зимнице, нашу манифестацију, која се сваке године одржава у Коцељеви крајем септембра. У оквиру радионице учесници јавних радова у нашој организацији припремају прерађевине од воћа и поврћа. Прошле године смо успели да припремимо и дистрибуирамо преко 200 тегли. Ове године је то нешто мање. Али, ипак смо то обележили и желимо да задржимо једна континуитет у овој активности- поручио је секретар ове хуманитарне организације која 17.октобра обележила и Међународни дан борбе против сиромаштва.

ОДЕЋА И ОБУЋА ЗА НАЈМЛАЂЕ
У просторијама Црвеног крста, уз поштовање свих противепидемијских мера, вршена је расподела обуће и одеће за децу до десет година старости из социјално угрожених породица.
–На овај начин обухваћено је десет породица са 30 деце. Донатори помоћи коју смо доделили најсиромашнијим породицама са децом млађом од десет година су организација “Солидарност за Косово” коју води Арно Гујон и Драган Јефтић из Шапца, власник штампарије. Том приликом поделили смо и лифлет који је штампао Црвени крст Србије а који се односи на коронавирус, основне податке о њему и савете како се заштити- истакао је Глумац.
Он је подсетио да ова организација располаже и одређеним количинама гардеробе у свом магацину половних ствари, намењених најсиромашнијим житељима ове општине, те да сви они који имају вишак у својим гардероберима и ципеларницима могу бити дародавци али под одређеним условима.
–Наиме, ми од почетка епидемије у нашој земљи, по препоруци Црвеног крста Србије, нисмо прикупљали гардеробу све до почетка Месеца солидарности када нам је сигнализирано да то можемо чинити, с тим да донатори одеће и обуће морају имати потврду да је гардероба прошла процес хемијског чишћења или да то ми на неки начин урадимо. Овакав поступак, тј. обавезна потврда о одрађеном хемијском третману важи само у овом периоду трајања епидемије. Мада је и у времену пре тога било могуће донирати само ону гардеробу која је опрана и уредно сложена. Ми се тога придржавамо и тако смо се организовали да сви они који желе да поклоне своје половне ствари могу то учинити само уз претходно обављено хемијско чишћење комада одеће- напоменуо је секретар и додао да је Црвени крст напустио досадашњи начин рада Магацина половних ствари када је корисницима било омогућено да лично бирају ствари које им одговарају.
–Сада то више није могуће из разлога да бисмо контакт свели на најмању могућу меру и избегли потенцијално заражавање коронавирусом на тај начин. Организовали смо се тако да у контакту са корисницима сазнајемо какве су им потребе и онда ми, у оквиру организације, вршимо селекцију ствари и дистрибуирамо оно што је угроженима неопходно- објаснио је Глумац.
В.Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa