Инфо

5. новембар 2020.5. нов 2020.
Како је хранимо тако ће нам бити
РЕЧ СТРУЧЊАКА

Како је хранимо тако ће нам бити

Као што у хуманом делу постоје фазе раста и развоја која захтева посебне услове примене хранива и заштите тако се огледа и на самим биљкама. Како би добили добро зрно, количину и квалитет, скренућемо пажњу на дешавања у самом семену које произвођач не види, но једино што је видљиво за произвођача је вага на крају жетве
Време је да мислимо од првог дана на род који ће нам дати…Није довољно имати нафту, семе, ђубриво и трактор, биљка је жива и треба се понашати према њој као и према човеку. Као што у хуманом делу постоје фазе раста и развоја која захтева посебне услове примене хранива и заштите тако се огледа и на самим биљкама. Како би добили добро зрно, количину и квалитет, скренућемо пажњу на дешавања у самом семену које произвођач не види, но једино што је видљиво за произвођача је вага на крају жетве…

Добијен род изражава структуру унутрашњег дела пресека зрна пшенице. Када се зрно пресече добија се различит изглед попречног пресека.Према изгледу може бити стакласт и брашнав.Стаклава зрна при пресеку дају јачи отпор а брашнав или бели дају слабији отпор па се према томе прва наведена називају тврда а друга наведена мека пшеница.Између стаклавих и брашнавих постоји међу групе које су у различитом % мање-више стаклава или брашнава , тако да оне чине посебну групу.

Узрок различитости попречног пресека зрна пшенице је у различитом слагању саставних делова ендосперма односно скробних зрнаца и беланчевина. Код стаклавих зрна скробна зрнца су компактна а међу простори у ендосперму (унутрашњи највећи део зрна) испуњени беланчевинама.Код брашнавих зрна су лабаво поређани где међу простор испуњен ваздухом.

Увек се даје преност стаклавим зрнима јер се сматра да је богатија беланчевинама и даје већу искоришћеност у пекарској индустији односно даје бољу пецивост хлебу.
Као препоруку поред сортимента за добијање оваквих квалитативних својстава зрна је да се испоштује правилна агротехника ,оптимални рокови сетве,ђубрење по препоруци ,адекватна заштита.


Саветодавац Дарко Симић - ПССС Шабац

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa