Инфо

5. новембар 2020.5. нов 2020.
Шабац још није ослобођен

Шабац још није ослобођен

Док други и после 75 година свој Дан ослобођења од фашизма славе Шабац још увек ратује на својим локалним изборима
Многи људи, можда у шали, кажу да је Црна Гора још увек у рату са Јапаном. Наиме, не знам како и зашто, Црна Гора и Јапан су некада ратовали. Рат је завршен пре 200 година али никада званично није склопљен никакав мировни уговор, што се може тумачити да је тренутно само неко примирје, а не зна се докле ће трајати.

Град Шабац је са својом широм околином међу првим градовима у бившој Југославији који је устао против фашизма. После четири године борбе, патње и уништења у земљи, крајем 1944. године, ослобођени су многи градови и насеља, да би 9. маја 1945. године Европа у потпуности поразила фашизам.

Сви градови у ондашњој држави, међу њима и Шабац, на свечан начин сваке године славили су ослобођење свог града од фашизма. Шабац је такође до пре двадесетак година славио свој дан ослобођења – 23. октобар. Овај дан, 23. октобар, био је уписан и у грбу града. Они који се сећају овог времена (и Нови Сад је био солобођен 23. октобра), то је био највеселији дан у граду. Тога дана сви су били весели, град украшен, на све стране истичу се заставе, радни, спортски и други резултати између два празника. Дан ослобођења био је и нерадни дан у општини. Ту радост што је град у слободи допунила је и јубиларна годишњица – 500 година од настанка Шапца као људске насеобине. Шабац јер онда овај јубилеј прославио и обележио постављањем симболичне спомен плоче зване “камен знамен” 23. октобра 1970. године, на платоу испред хотела “Слобода”. Овај “камен знамен” уз неколико сељакања најзад је на данашњем тргу нашао своје право место, поред фонтане.

Доласком на власт вишепартијског система нема више ослобођеног Шапца. Нико се не сећа да је Шабац некада био у рату, да је као прва варош у Србији у више питања био први у Србији и да је имао свој дан ослобођења од фашизма. Док други градови и данас славе свој дан ослобођења – Шабац као да је још увек у рату против...?...
Ако не знамо за свој дан ослобођења, а ратовали смо четири године против фашизма, то једино може да значи да је град још увек у рату (?) не знам с ким, да још, као браћа Црногорци, може да нам се деси да опет узмемо оружје у руке (!) – не дај Боже.

Шапчани, шта мислите, треба ли Шабац опет да се ослобађа или је довољно да само поштујемо 23. октобар.
Овако, Шабац је још увек у рату, а докле ће – не зна се!
С.Стојановић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa