Инфо

5. новембар 2020.5. нов 2020.
ДУГОВИ СВЕ ВЕЋИ
ОПШТИНСКО ВЕЋЕ УСВОЈИЛО ИЗВЕШТАЈ О СТЕПЕНУ РЕАЛИЗАЦИЈЕ ПРОГРАМА ПОСЛОВАЊА “ПРОГРЕСА” ЗА ПРОШЛУ ГОДИНУ

ДУГОВИ СВЕ ВЕЋИ

Иако се цена воде није мењала у последњих неколико година, a просечни рачун на месечном нивоу који обухвата и остале комуналне услуге износи нешто више од хиљаду динара, евидентан је све бахатији однос физичких и правних лица који овом комуналном предузећу дугују неколико десетина милиона динара. Укупан проценат наплате потраживања у претходној години по свим основама за правна и физичка лица износио је мање од 60 одсто, укључујући и она старија од годину дана. Док је од грађана наплаћено тек 41,48% потраживања , код правних лица је тај проценат дупло већи
У току прошле године ЈКП “Прогрес” произвело је више од 909,5 хиљада кубика воде за пиће и са три изворишта испоручило је до корисника у Свилеуви, Баталагама, Коцељеви, Малом Бошњаку, Брдарици, Драгињу, Доњем Црниљеву и Галовићу. Иако се цена воде није мењала у последњих неколико година, a просечни рачун на месечном нивоу који обухвата и остале комуналне услуге износи нешто више од хиљаду динара, евидентан је све бахатији однос физичких и правних лица који овом комуналном предузећу дугују неколико десетина милиона динара. Укупан проценат наплате потраживања у претходној години по свим основама за правна и физичка лица износио је мање од 60 одсто, укључујући и она старија од годину дана. Док је од грађана наплаћено тек 41,48% потраживања , код правних лица је тај проценат дупло већи.

Према речима директора “Прогреса” приметно је да се из године у годину повећава неплаћање рачуна за воду, смеће и канализацију. Са друге стране повећану потрошњу воде за више од 11 одсто у односу на 2017-у и 2018-у годину прати константно улагање у област водоснабдевања.
–Ми радимо и улажемо у водоснабдевање и то се види. Што се тиче наплате то је ствар која се понавља и остарисмо причајући о томе. Наша ненаплаћена потраживања се повећавају из године у годину. Укупан дуг, за све године до сада, је око 50 милиона динара. Са тим новцем би сваке године могли да урадимо нешто више, да додатно инвестирамо- оценио је Драган Пантелић.

Ово предузеће је, у циљу свођења рачуна на нулу, изашло у сусрет корисницима и 2012 понудило репрограм дугова, али се испоставило да они који су били бахати тада и нису измиривали своје обавезе, наставили су да то чине и до данас.
–Ако човек дозволи себи да има 50-100 хиљада дуга, то значи да воду никада није плаћао. Овде се не ради о онима који су прескочили и нису платили месец-два, већ о онима који то нису учинили вероватно никад. Тона воде је 50 динара. Морамо кренути са неким видом упозорења и опомена, обавештења у средствима информисања. Да би било воде, морају да се плате рачуни. Да би остале комуналне услуге несметано функционисале, морају да се измире обавезе. Ако не радимо на свести људи, већ само причамо да проблем постоји, ништа нисмо урадили- сматра председник општине Душан Илинчић и додаје да се због овог проблема комунално предузеће и локална самоуправа налазе у “зачараном кругу” у којем се инсистира на новим инвестицијама, обезбеђивању нових количина воде, док се на другој страни расипа и баца.

На неопходности да се са речи пређе на дела указала је и чланица општинског већа Радмила Пимић напомињући да ће се, ако се овакав тренд са висином дуговања према ЈКП “Прогрес” настави, једног дана догодити да нико неће плаћати рачуне те је зато важно да се нешто конкретно предузме.

–Најмањи трошак у кућном буџету је вода. Треба да кажете да ће се урадити то и то, да се било шта почне. И прошли пут смо исто коментарисали и ништа се није променило. Дуг за воду се све више повећава - истакла је Пимић обраћају ће се присутнима на седници локалне владе.

Председник коцељевачке општине подсетио је да је у току изградња веома значајног инфраструктурног објекта у овој области који ће у великој мери очувати стабилност у снабдевању водом у сушним, летњим месецима.
–Морамо наћи начин да побољшамо наплату и рационалније трошимо ресурсе. Морамо се још озбиљније бавити свим сегментима у области водоснабдевања. Тренутно се ради на једној од највећих инвестиција у последњих неколико, рекао бих, деценија. Реч је о резервоару чија изградња је у завршној фази, капацитета скоро хиљаду кубика и са оним који већ имамо, то је једна озбиљна количина воде која ће нам обезбедити стабилност и континуитет у водоснабдевању. На овај начин требало би да предупредимо било какве могућности евентуалног застоја у испоруци воде. Али, морамо решавати и проблеме са наплатом потраживања и кренути у ту причу да би све ово у шта се инвестира могло да се одржава и функционише- био је искључив Илинчић.

На додатне активности које представљају стратешко решење снабдевања општине Коцељева у наредним деценијама подсетио је начелник одељења за урбанизам, комуналне, стамбене и имовинско-правне послове у општинској управи, истичући да државни експертски тим већ ради на припремним радовима за прикључење овог краја на регионални водовод Стубо-Ровни.

–Немамо ми довољно воде. И нисмо били предвиђени за снабдевање са ове акумулације. Али, озбиљно смо ушли у ту причу. Држава је формирала тим који се бави комплетно овим регионалним системом и озбиљно ради на изради разних економских, хидролошких, просторно-планских студија итд. Највероватније је да ће траса тог цевовода за снабдевање Коцељеве пратити магистрални пут, чиме ће се решити снабдевање Бранковине и дела убске општине- открио је Златко Поповић.

НЕМАРНИ И У ОДЛАГАЊУ ОТПАДА
Поред нагомиланих потраживања од физичких и правних лица, комунално предузеће али и читава локална заједница, суочени су са још једним проблемом. Иако се број становника констатно смањује, количина смећа се повећава. И у овој сфери приметна је бахатост, јер баца се где год и шта се стигне. На ову чињеницу упозорио је директор ЈКП „Прогрес” Драган Пантелић.

У извештају о раду овог предузећа за прошлу годину наводи се да је услед преоптерећености локалне депоније и проблема са одлагањем новог отпада, у мају 2019. године закључен уговор са комуналним предузећем у Обреновцу те је са коцељевачке на градску депонију “Гребача” отпремљено готово 1,7 хиљада тона чврстог комуналног отпада.
Душан Илинчић подсетио је и на готово свакодневну слику запаљених контејнера током грејне сезоне и истакао да је невероватна навика појединаца да бацају неугашени жар и пале одложен отпад, не обраћајући пажњу на то.

Морамо наћи начин да побољшамо наплату и рационалније трошимо ресурсе. Морамо се још озбиљније бавити свим сегментима у области водоснабдевања


–Да смо случајно ставили пластичне контејнере уместо металних остали би само точкићи од њих. Има и других примера физичког оштећења а један од начина је да заврше у речном кориту. То је слика свих нас. То је проблем свих нас. А склони смо да не реагујемо, окрећемо главу и када видимо да неко не поступа савесно и онако како би требало. И увек нам је неко других крив. Уместо да сви заједно радимо на подизању свести, ми радимо супротно. И дешаваће се све горе ствари. Докле год будемо окретали главу и стављали је у песак. Не може да прође ниједан викенд да канте за отпад дуж Немањине улице не буду изломљене, демолиране. Поред контејнера се често праве мини-депоније. Морамо прекинути тај вандализам и бахатост- поручио је Илинчић и додао да ће, након увођења видео надзора у одређеним зонама бити прилике да се прати шта се дешава како би се правовремено реаговало.

Проблеми са нагомиланим отпадом и његовим неадекватним депоновањем биће решени када у функцију буде стављена регионална депонија на Убу. Према речима Златка Поповића, начелника надлежног одељења у општинској управи, за регионални центар “Каленић” издате су четири грађевинске дозволе те би до краја године извођење појединих радова на том комплексу требало да почне.

–Предвиђа се да ће негде за две године то бити у позицији да може да прими одређене прве количине отпада. Нормално, неће то тако бити и није ни предвиђено да може све што вам падне на памет да се трпа у контејнере и канте, да се сипа и одвлачи. Ставиће се у функцију и трансфер-станица у Коцељеви, у смислу издвајања, раздвајања отпада. Биће то велики погон. Можда се приближавамо томе да видимо крај оном “чуду”, оној депонији у Коцељеви. Оном “чуду” од наших навика, наше свести...У будућности на трансфер-станици ће бити примарна селекција. Ту ће се одвајати смеће. Али, морамо ми у ту причу кренути већ из наших домаћинстава. Морамо бар мало, у кухињи већ, раздвојити пластични отпад и бацити на место које је за такву врсту смећа намењено- рекао је Поповић.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa