Инфо

12. новембар 2020.12. нов 2020.
Фото: ОБ Шабац

Фото: ОБ Шабац

ОПШТА БОЛНИЦА “ШАБАЦ” СПРЕМНА ДОЧЕКАЛА ТРЕЋИ ТАЛАС ВИРУСА

“Затишје” искоришћено за припрему

Док је корона имала “паузу” време су искористили да среде зграду Инфективног, да проведу кисеоник по другим одељењима, набаве протокометре и концентраторе ваздуха. Мобилни рендген апарат добијен од Републике упућен је Ковид амбуланти Дома здравља “Др Драга Љочић”. “Искористили смо време између другог и трећег таласа да одморимо и медицинско и немедицинско особље. Организовали смо и посао, не само Болнице, него и домова здравља, да се у том периоду што више бавимо нековид пацијентима”, навео је директор Опште болнице “Лаза К. Лазаревић” др Слободан Поповић
Србија је ушла у трећи талас епидемије коронавируса, па је тако све већи број оболелих и у Шапцу. Тренутно је у Општој болници “Лаза К. Лазаревић” смештено више од 60 ковид позитивних пацијената, углавном са средње тешком сликом, а до закључења овог броја један пацијент је изгубио битку са болешћу.
Сви у шабачкој Болници се надају да се у овој установи неће поновити сценарио из јула. Били су у том периоду најоптерећенија болница секундарног нивоа у Србији, а број пацијената се дуже времена одржавао на 320, од чега је за најмање 250 њих била потребна кисеоничка потпора.

Сада када поново расте број ковид пацијента покушали смо да нађемо модус да збринемо све нековид пацијенте. Трудимо се да направимо добар линк према терцијалним установа и да нико не остане незбринут у време ове пандемије


-Оптималан број пацијената које можемо да хоспитализујемо је 280 до 300. Током јула смо били пренапрегнути. Значајан параметар од ког зависи који број пацијената можемо адекватно да збринемо јесу кисеоничка места, као и број извршилаца, односно лекара, сестара и немедицинског особља које учествује у лечењу, наводи директор ОБ Шабац др Слободан Поповић.
Пошто се “прегрми” оваква ситуација, даље се наставља спремније и сигурније, са више искуства. Ипак, у шабачкој Болници нису дозволили ни да их други талас изненади. Док је корона имала “паузу” време су искористили да среде зграду Инфективног, да проведу кисеоник по другим одељењима, набаве протокомере и концентраторе ваздуха. Све то је рађено у време када су многи веровали да ће вирус преко лета мировати и то по принципу “спремамо се као да ће сутра бити рат, а надамо се да га неће бити никад”.



На згради Инфективног није рађено од њене изградње, 1985. године. Кров је прокишњавао, а није постојо ни лифт. Током јуна је поправљен кров, помоћу донација купљена лифт-столица, а направљен је и други улаз, тако да је зграда сада функционалнија и сигурнија у епидимиолошком смислу.
Како за већину ковид позитивних пацијената са средње ташком и тешком клничком сликом, кисеоник значи живот, било је важно обезбедити што више кисеоничких места. То је такође урађено током јуна и са неких 70-80 тај број је повећан на 180. Током јула ни то није било довољно, па је једно кисеоничко место дељено на два пацијента.
-Интуитивно смо искористили време у јуну да урадимо неке важне ствари. Није довољно довести кисеоник у просторију, да би био терапијски коришћен потребни су протокомери са овлаживачима кисеоника. Република нам је доста помогла да набавимо значајан број протокомера, али и респиратора, концентратора кисеоника, пацијент монитора и један мобилни рендген апарат. Још један мобилни рендген апарат добијен је од Фондације Б92 и Немачке амбасаде, наводи др Поповић.
Мобилни рендген апарат добијен од Републике упућен је Ковид амбуланти Дома здравља “Др Драга Љочић”. Овим је значајно олакшано пацијентима који тамо долазе на прегледе. Уместо да они иду на снимање рендгеном, што је подразумевало проласке одређеним путањама како не би дошли у контакт са нековид пацијентима, рендген је дошао код њих. Болница је Дому здравља уступила и своје кадрове – радиолошке техничаре, који снимају пацијенте на рендгену и радиологе који читају снимке.
Други талас ударио је јаче него што је ико могао да претпостави и управо је Шабац био једно од жаришта, а број заражених је данима био изнад 100 дневно. Шабачка болница има 17 респиратора и у једном тренутку сви су били заузети, па је неколико пацијената морало да буде послато у Београд.
Поред тога, на ургентном пријему је било и по 120 прегледа нековид пацијената дневно. Запослени су радили смене од 12 сати. Није било лако, али се нико није ни жалио.
-Искористили смо време између другог и трећег таласа да одморимо и медицинско и немедицинско особље. Организовали смо и посао, не само Болнице, него и домова здравља, да се у том периоду што више бавимо нековид пацијентима, навео је др Поповић.

Лакши симптоми заражених медицинских радника
-Здравствени радници су на првој линији борбе са вирусом и дешава се да се заразе. Оболели здравствени радници су проблем који мучи сваку здравствену установу. Код нас је тренутно ковид позитивна једна група лекара и сестара из ургентног пријема. Сви су са лакшом клиничком сликом или асимптоматски. Када се појави зараза међу медицинским особљем од епидемиолога Завода за јавно здравље добијамо препоруке како да се даље понашамо, навео је др Поповић.


Највећа брига води се о онколошким пацијентима и деци. Тако је остварена одлична сарадња са Институтом за онкологију и радиологију Србије и Институтом за мајку и дете.
-Сада када поново расте број ковид пацијента покушали смо да нађемо модус да збринемо све нековид пацијенте. Трудимо се да направимо добар линк према терцијалним установа и да нико не остане незбринут у време ове пандемије, рекао је др Поповић.
Општа болница Шабац 9. јула је проглашена Ковид болницом. Срећа у несрећи је да је павиљонског типа, па је лакше одвојити црвене и зелене зоне. Тренутно је функционисање Болнице подељено у црвену, зелену и сиву зону. Нажалост, црвена зона се све више шири на рачун зелене и све је већи број заражаних и хоспитализованих пацијената.
Како је болест таква да се никада не зна њен развој и исход неопходно је примењивати све превентивне мере, како због себе, тако и због других.
М. М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa