Инфо

12. новембар 2020.12. нов 2020.
Безбедније него одлазак у продавницу
КОЛИКО ЈЕ СИГУРАН ОДЛАЗАК КОД ЗУБАРА У ВРЕМЕ КОРОНЕ

Безбедније него одлазак у продавницу

Страх од заразе Корона вирусом условио је све већи број стоматолошких интервенција под болом. Због специфичности струке, у стоматологији постоји читав низ стандардних процедура које обезбеђују безбедност како доктора, тако и пацијената,само се у време епидемије све контролише јаче. У адекватно опремљеним ординацијама, са високо савесним особљем, могућност инфекције Ковидом -19, мања него приликом одласка у продавницу
Од марта месеца и почетка епидемије изазване корона вирусом, велики број наших суграђана је одлагао одлазак код зубара. Страх од Ковида помешао се са пословичним страхом од стоматолога, што се одразило на општу здравствену слику Шапчана, али и повећан број стоматолошких интервенција под болом.
Има ли разлога за страх и колико сте угрожени од заразе Короном у зубарској столици, проверили смо са доктором стоматологије Миланом Владисављевићем власником стоматолошке ординације ’’ Visage’’

Појачана контрола поштовања Протокола
Стоматологија је једна од најугроженијих грана медицине, када је у питању ризик који пацијенти носе са собом у виду ширења респираторних инфекција. Приликом рутинске интервенције, долази до дужег блиског контакта, на растојању мањем од пола метра, где постоји стално мешање ваздуха и воде из ротирајућих машина и пљувачке. Тај ваздух и вода су под притиском, разносе честице по целој просторији, тако да се већ приликом опремања саме ординација мора водити рачуна о свакој ситници. Постојање природне вентилације, процес стерилизације у посебној просторији, стерилизација свих инструмената који долазе у контакт са пацијентом, чување сваког инструмената у посебним стерилним паковањима до момента употребе, су подређени безбедности особља и пацијената.
-Увек постоји потенцијална опасност да је пацијент инфективан, било од обичног грипа или неких других обољења, зато примењујемо протоколе којим штитимо и себе и пацијенте од међусобног инфицирања. Корона епидемија нас је подсетила да се тих протокола држимо и даље, још строжије и детаљније, утичући на свест свих нас – каже доктор Владисављевић и објашњава као у време епидемије изгледа посета стоматологу:
-Обзиром да је наша ординација осмишљена пре епидемије Короне, још тада смо применили светске стандарде , који превазилазе и оно што налажу надлежне домаће институције. Свака ординација треба да има велику чекаоницу где пацијенти нису усмерени једни ка другима, природну вентилацију свих просторија. Процес чишћења, дезинфекције и стерилизације искоришћених инструмета се одвија у посебној просторији која је одвојена од ординације. У време епидемије, први услов, од изузетне важности је унапред заказивање прегледа телефоном. Обзиром да се инфекција добија удисањем, интервенције се планирају са временским размаком како би се изблегло сусретање пацијената, просторије проветриле и дезинфиковале све површине. Пацијенти у ординацији носе маске до момента започињања процедуре. Нема пратње осим када су у питању деца. Пред вратима је дезинфекциона баријера, пре започињања пацијенти попуњавају упитник , мери се телесна температура , дезинфикују руке.
Дакле реч је о строго контролисаним условима, где се сви придржавају правила па је и могућност заразе мања него приликом одласка у продавницу.

Реч је о строго контролисаним условима, где се сви придржавају правила, па је и могућност заразе мања него приликом одласка у продавницу


Напредак у служби безбедности
Као и остале медицинске гране, стоматологија је на линији сталног прогреса. Материјали и технике се усавршавају, процедуре употпуњују, а све у циљу веће безбедности и добробити пацијената. Потребно је стално пратити трендове у свету , такође и примењивати процедуре које су одавно у употреби.
-Постоје ствари које су у иностранству у вишегодишњој употреби, а показале су се као практична предност када је дошла Корона. Употребом посебних инструмената, турбо колењака, смањене брзине и без присуства воде, који не производе аеросол, спречавамо потенцијално ширење вируса кроз ваздух. Користимо посебну гумену заштиту која изолује зуб који се третира од остатка усне дупље, тиме спречавајући контакт са пљувачком пацијента као потенцијалном средином у којој се вирус налази. Поменута гумена завеса је измишљена у Америци крајем 19. века. Тиме се спречава стварање потенцијалне инфективне мешавине воденог спреја и пљувачке која се шири кроз ваздух. Све време трајања процедуре аеросол се додатно усисава посебним усисником.
Обзиром да је ординација планирана према највишим стандардима, чак и у случају да се створи аеросол, радне површине су слободне и веома брзо се дезинфикују.
Сви потрошни материјали су појединачним капсулама и тиме је искључена је могућност ширења инфекције.У поменутој посебној просторији за стерилизацију врши се стерилизација свих насадних инструмената у посебном уређају без ког је немогуће замислити ординацију у Западној Европи . Тако стерилисани инструменти су у посебним паковањима све до пацијент не седне у столицу. Најкраће могуће речено, када је реч о безбедности пацијената ми се руководимо препорукама Института Robert Koch из Немачке. Протоколи који они препоручују примењују се у већини европских земаља, и гарантују апсолутну безбедност и за нас и за пацијенте. Добар лекар првенствено мора да заштити и себе и пацијенте чинећи све да не угрози здравље пацијента. ”Поверење је двосмерна улица, посебно ових дана уочавамо колико је важно” тврди доктор Владисављевић.



Здрав и леп осмех су целина
У стоматолошкој ординацији ’’Visage’’, тим доктора Владисављевића се бави и естетском медицином. Како наводи, здравље и лепота иду руку под руку, једно без другог не могу.
-Осмех је нешто чиме се највише бавимо. При сусрету са неким, осмех се увек примети. И у том домену покушавамо да спојимо естетске и функционалне компоненте – истиче доктор Владисављевић.
Иако је и у овом сегмету стављен акценат на безбедност пацијента, друга идеја водлиља је је ’’ мање је више’’.
- Фокусирани смо на естетске минимално инвазивне процедуре. Њима постижемо ефекат одморног лица које изгледа здраво . Најквалитетнијим филерима попуњавамо боре, повећавамо волумен коже лица и враћамо младалачки сјај. Биоревитализацијом освежавамо кожу лица, врата деколтеа. Примена ботокса је безбедна и проверена метода којом ваше лице неће бити уморно и намрштено. Третман лица крвном плазмом је најприроднији начин да кожа постане једра и глатка. Најчешће нам долазе пацијенти који желе промену изгледа лица која није превише уочљива од стране околине. Просто желе да дискретно изгледају свеже и млађе - каже доктор Владисављевић и објашњава да је најважнији индивидуалан приступ сваком пацијенту. Приступ који подразумева да се сваки пацијент саслуша, сагледају потребе, анализира ситуација и понуди најбоље решење .
У ординацији ’’Visage’’ тврде да Шапчанке воде рачуна о свом изгледу, прате трендове и овим путем желе да их охрабре да се не руководе искључиво ценом при одабиру терапеута. У естетској медицини неписано је правило ’’скупље је јефтиније’’, јер иза те цене стоји изнад свега проверено квалитетни материјали, стручност, едукација, и константно усавршавање.



Естетска медицина је област где је неписано правило “скупље је јефтиније”, јер иза те цене стоји стручност, едукација и константно усавршавање
T.T.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa