Инфо

12. новембар 2020.12. нов 2020.
СКОРО 400 НОВИХ УЛИЦА
ЗАВРШЕН ПРЕДЛОГ ОДЛУКЕ О ДОНОШЕЊУ НАЗИВА УЛИЦА, ЗАСЕОКА И ТРГОВА

СКОРО 400 НОВИХ УЛИЦА

У Комисији сматрају да ће, без обзира на уложен труд и пажљив одабир имена нових улица и засеока, када одлука почне да се спроводи, бити реакција становништва. Неко ће можда, кажу, и да се љути, али подсећају да како је донета одлука тако може и да се мења, па ако негде заиста буде било потребе није немогуће да се образложено промени неки назив, поштујући законску процедуру
На основу Одлуке о утврђивању назива улица у Коцељеви, која је на снази још од 1993. године, ово насеље имало је у регистру укупно 42 варошке саобраћајнице. Ускоро ће се пред одборницима наћи предлог још једне одлуке којом се утврђују називи улица, засеока и тргова на територији целе општине.

Овај документ донео је 382 нове улице у 17 насељених места коцељевачке општине као и 26 нових имена заселака и седам продужетака у самом седишту општине на већ постојеће улице.

Од укупног броја новоименованих улица, 53 се налазе у Коцељеви, док су остале у сеоским подручјима.

Према речима Бранка Ђурића, секретара Општинског већа и члана Комисије за одређивање назива улица, засеока и тргова, именоване почетком августа прошле године, задатак је био да се одреди тачна рута улица, почетак парцела на којима оне почињу и завршавају се, затим кроз које катастарске општине пролазе.

–Осим тога требало је да се уради провера именовања заједничких улица са суседним општинама и градовима Владимирци, Шабац, Осечина, Ваљево и Уб и да се усагласе називи заједничких улица као и да онима које пролазе кроз више насељених места дамо заједничка имена- објаснио је Ђурић.

Израда предлога Одлуке трајала је готово годину и по дана, а сагласност надлежног министарства за државну управу и локалну самоуправу стигла је крајем септембра ове године.

Како је истакао један од учесника израде овог документа, Златко Поповић, начелник Одељења за урбанизам, комуналне, стамбене и имовинско-правне послове, велики посао урадио је Републички геодетски завод али и чланови општинске комисије.

-Ово није била лака одлука. Када кажем да није лака прича, не мислим да је нама било тешко док смо радили, већ мислим на саму материју. Што се тиче општине Коцељева, неки адресни регистар и неки списак улица је био у Коцељеви као насељеном месту и то је функционисало. Међутим, остали део општине је био шарен, као и у свакој другој општини, без икаквог реда и без могућности да се нешто озбиљно ради- подсетио је Поповић.

У ери нових технологија и комуникација, у 21. веку, у нашој земљи се често дешавало да је некоме немогуће уручити пошту, јер нико није знао тачну адресу примаоца. Урбанија насеља у Србији су имала регистар улица, али у сеоским подручјима он није постојао. Тако је било и у коцељевачкој општини.

–Свим општинама је наложено да донесу ову одлуку и рокови за израду предлога су два пута продужавани. Наравно да што се нас тиче нико није сео и исписао називе улица тек тако. Имали смо Закон који је овде врло јасан. Зна се ко предлаже, ко прегледа, зна се ко даје сагласност, ко на крају доноси одлуку. Такође се зна ко ће донети решења после овога о одређивању кућних бројева и тако даље. Свака локална самоуправа могла је да користи називе улица који су се налазили на списку који је прихватила држава, али нисмо узели искључиво та имена. Гледали смо да нам називи улица на подручју општине буду примерени некој нашој локалној причи, да име које смо предлагали ослика неку причу, да има неку везу са одређеним селом- објаснио је процедуру начелник овог одељења.

Према његовим речима, ресорно министарство није у потпуности пружило подршку за предлоге који су долазили из ове локалне самоуправе. Дешавало се да је предлог са именима улица враћан комисији неколико пута на измену.
–Донекле је то јасно, јер су надлежном министарству из целе Србије стизали предлози и не могу они до краја ни да знају нити да разумеју да ми, на пример, имамо потез према селу Суботица који је у локалу познао као “Ђукића брод”.
На такве предлоге нису давали сагласност и тражили су нам да им објаснимо рецимо ко је тај Ђукић, чиме је он заслужио да та улица носи назив по њему. Полемисали смо ми са њима и нисмо тек тако прихватали одбијање предлога. Остале општине из окружења које су посао обавиле пре нас, нису се на тај начин бавили овом материјом. Једноставно, у предлогу министарства постојао је списак потенцијално неких назива улица које су већ образложене и против којих држава није имала ништа. На пример, поп Лука Лазаревић је везан за наш крај и нашу историју и био је један од тих предлога и то није било спорно. Али, мноштво имена на списку није имало баш много везе са овим крајем. Ми смо се трудили да у називе многих улица убацимо географске појмове, као што је Церска. Ипак, многе општине су се одлучиле да буквално преузму имена са тог списка и ту министарство није имало никакав приговор, а што локална средина није имала додирне тачке са неким од историјских личности наше земље, то није било важно- истакао је Поповић.



У Комисији сматрају да ће, без обзира на уложен труд и пажљив одабир имена нових улица и засеока, када одлука почне да се спроводи, бити реакција становништва. Неко ће можда, кажу, и да се љути, али подсећају да како је донета одлука тако може и да се мења, па ако негде заиста буде било потребе није немогуће да се образложено промени неки назив, поштујући законску процедуру.

–Консултовани су и председници месних заједница и они су били на терену, разговарали са људима. Спорадичних искакања ће, сигуран сам, бити али све се да решити- поручио је председник општине Душан Илинчић.
Раније је најављено да ће израда личних докумената због новоизрађеног адресног регистра бити бесплатна, те ће грађанима нова адреса пребивалишта, без икаквих трошкова, бити уписана у личне карте.
Весна Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa