Инфо

12. новембар 2020.12. нов 2020.
Лечење зависи од врсте, стадијума и степена напредовања болести
Новембар-месец посвећен борби против рака плућа

Лечење зависи од врсте, стадијума и степена напредовања болести

Лекари дијагностикују рак плућа помоћу физичког прегледа, снимања плућа и лабораторијских тестова. Лечење зависи од врсте, стадијума и степена напредовања болести. Третмани укључују операцију, хемотерапију, зрачење и циљану терапију. Циљана терапија користи супстанце које нападају ћелије рака без оштећења нормалнихћелија
Новембар је месец борбе против рака плућа, и његовим обележавањем пружа се могућност заједници јавног здравља да подигне свест о факторима ризика за настанак ове болести и истакне начине за смањење терета који ова болест доноси широм света.
Рак плућа брзо расте, рано метастазира, обично се касно открива те је постао један однајвећих здравствених проблема на глобалном нивоу.
Рак плућа је први најчешћи рак код мушкараца и други најчешћи рак код жена.
Просечна старост људи када се дијагностикује је око 70 година. Већина карцинома плућа не изазива никакве симптоме док се не прошири. Најчешћи симптоми карцином аплућа су: кашаљ који не пролази или се погоршава, искашљавање крви или испљувка убоји рђе, бол у грудима који је често већи код дубоког дисања, кашља или смеха иинфекције попут бронхитиса и упале плућа које не нестају или се поново враљају.
Лекари дијагностикују рак плућа помоћу физичког прегледа, снимања плућа и лабораторијских тестова. Лечење зависи од врсте, стадијума и степена напредовања болести.Третмани укључују операцију, хемотерапију, зрачење и циљану терапију. Циљана терапија користи супстанце које нападају ћелије рака без оштећења нормалнихћелија.
Сматра се да је око 80% смрти од рака плућа проузроковано пушењем. Пушачи имају20 пута већу вероватноћу да оболе од рака плућа у односу на непушаче. Пушење јеодговорно за настанак рака плућа код приближно 90% мушкараца и 80% жена. Наконпрестанка пушења, ризик од рака плућа смањује се и 30 година након престанка пушења опада на половину. Што више цигарета дневно пушите и што сте раније почели да пушите, то је већи ризик од настанка рака плућа. Висок ниво загађења, зрачења и изложености азбесту такођемогу повећати ризик од обољевања.
Ризик од рака плућа можете смањити на неколико начина:
Престаните да пушите
Најважнија ствар коју можете да урадите да спречите рак плућа је да не почнете дапушите, или да престанете ако пушите. Пушење може да изазове рак, а затим даблокира ваше тело да се бори против њега. Скоро 9 од 10 карцинома плућа узрокованоје пушењем цигарета.Клоните се пасивног пушења. Удисање дима из туђих цигарета, или цигара назива се пасивно пушење, може даизазове рак плућа код драслих који никада нису пушили. Непушачи који су изложенипасивном пушењу код куће или на послу повећавају ризик од добијања рака плућа за 20
до 30 одсто.

Тестирајте свој дом на присуство Радона
Поред пушења дувана, индустријских карциногени, као што су радон, арсен, полициклични угљоводоници, азотни оксиди, азбест, хербициди, инсектициди и други повећавају ризик за настанак рака плућа. Радон је гас који не може да осети, окуси или види. Природно долази из стена и тла, и може да се раствори у подземним водама. Људи могу бити изложени радону углавном од удисања радона у ваздуху који долази кроз пукотине и отворе у темељима зграда и домова. Један од 15 домова има висок ниво радона. Тестирање вашег дома је једини начин да сазнате да ли имате проблем са радоном.

Да ли је скрининг рака плућа прави за вас?
Скрининг рака плућа није без ризика. Зато се скрининг рака плућа препоручује само одраслима који су у високом ризику за развој болести због своје историје пушења и старости и то особама које :
-имају историју дугогодишњег пушења,
-престале су да пуше сада или су прекинуле пушење у протеклих 15 година,
-узраста су између 55 и 80 година.
Скрининг рака плућа није замена за престанак пушења.
Превенција рака плућа обухвата мере које се предузимају, а могу спречити настанак ове, потенцијално превентабилне, малигне болести у општој популацији.
Мере које се могу предузети су смањење и/или елиминација фактора ризика за настанак карцинома плућа и прихватање здравих стилова живота што већег броја људи. Пушачи треба што пре да престану да пуше, а у томе их треба подржати пре свега доступним програмима за одвикавање од пушења. Треба смањити изложеност дуванском диму из околине избегавањемзадимљених простора.
Треба јести најмање пет порција поврћа и воћа сваког дана. У раним фазама болести, док се још нису испољили симптоми рак плућа .
Завод за јавно здравље Шабац

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa