Инфо

12. новембар 2020.12. нов 2020.
БАШТЕ И ФРИЖИДЕРИ НА  ЈАВНИМ ПОВРШИНАМА
НЕЛЕГАЛНО ПОСТАВЉАЊЕ МОНТАЖНИХ ОБЈЕКАТА
ПРИВРЕМЕНОГ КАРАКТЕРА УЗЕЛО МАХА

БАШТЕ И ФРИЖИДЕРИ НА ЈАВНИМ ПОВРШИНАМА

„Вечита је прича о постављању летњих башти кафића на паркингу. По закону на површинама за саобраћај, као и на зеленим је забрањено постављати ове објекте. Међутим, у пракси се годинама дешава супротно. Ту има процедура која треба да се испоштује. Али, није довољно одобрење само по себи, већ је неопходно да постоје саобраћајно-технички услови под којима може нешто да се постави. Негде нешто уопште не може да се постави. На нама је да ову област уредимо у неком наредном периоду“
Већина власника кафића и продавница користе нелегално јавне површине за постављање летњих башти, односно проширење продајног објекта. Општинско веће усвојило је Програм постављања монтажних објеката привременог карактера на површинама јавне намене на подручју катастарске општине Коцељева-варошица за текућу годину.

Према речима начелника општинске управе Слободана Васића у овом тренутку власник само једног објекта подлеже под овај програм који је донет како би локална самоуправа могла да наплати закупнину за ону површину која се користи.

–Ми морамо да донесемо овај програм након којег ћемо покренути поступак за давање сагласности на коришћење јавне површине, после чега следи закључивање уговора на основу којег лице плаћа закупнину- појаснио је Васић.
Чланицу општинске владе Радмилу Пимић занимало је да ли се овај програм односи и на баште кафића које су постављене на паркинг местима или зеленим површинама као и на остале кориснике који су заузели јавну површину испред својих локала.

–Значи, има их много више нелегалних него што је тај један тренутно под закупом и легално користи јавну површину. Овај програм иде на годину дана и нико није конкурисао за одређену јавну површину- закључила је Пимић.
Председник већа Душан Илинчић потврдио је њене речи истакавши још једном да сви власници кафића са летњим баштама, као и продавнице и пиљарнице, користе нелегално јавне површине без икаквог закупа и уговора. Он је подсетио да је пре постављања летњих башти потребно испунити и основне, елементарне услове како би добили дозволу за постављање истих и коришћење тих површина.

Коментаришући о овој теми начелник одељења за привреду, пољопривреду, саобраћај, туризам, општу управу и јавне службе оценио је да је ова проблематика јако тешка те да је чињеница да на јавним површинама има свега и свачега, а да је постављено без икаквог одобрења и дозволе.

–Вечита је прича о постављању летњих башти кафића на паркингу. По закону на површинама за саобраћај, као и на зеленим је забрањено постављати ове објекте. Међутим, у пракси се годинама дешава супротно. Ту има процедура која треба да се испоштује. Али, није довољно одобрење само по себи, већ је неопходно да постоје саобраћајно-технички услови под којима може нешто да се постави. Негде нешто уопште не може да се постави. На нама је да ову област уредимо у неком наредном периоду- појаснио је Тадић.

На чињеницу да закон постоји али да се не примењује указала је Радмила Пимић и указала на значај безбедности, истичући да није против постављања башти али да се залаже за спровођење закона.

–Ако постоји, он треба да се испоштује. И да се примењује. Због безбедности свих. Само о безбедности причам- закључила је чланица општинског већа.

На седници локалне владе разговарало се и о недоумици када је у питању постављање билборда поред државног пута који пролази кроз ову катастарску општину.

–Да ли је у том случају довољно само одобрење надлежног одељења локалне самоуправе или је ипак потребно добити одобрење од надлежног јавног предузећа Путеви Србије као управљача путева? Важно је да у одлуци то буде појашњено како не бисмо били у дилеми приликом спровођења одлуке- сматра Тадић.

Недоумице је, чини се, отклонио начелник одељења за путеве Драган Милинковић који је подсетио да су те области регулисане законом о путевима, а да на локалном нивоу постоји општинска одлука, па када је реч о државном путу надлежност припада јавном предузећу, док се код општинских и некатегорисаних путева и улица одобрење добија од општинске управе.
В.Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa