Инфо

12. новембар 2020.12. нов 2020.
Ванредна ситуација у Шапцу
Неповољна епидемиолошка слика у граду

Ванредна ситуација у Шапцу

Настављен је тренд пораста оболелих на територији града Шапца. Од укупно 98 ковид позитивних у последња 24 сата у Округу, њих 44 је из Шапца. Наших 69 суграђана је тренутно смештено у Општој болници. Такође, имали смо и два пријема из Лознице. На респираторној јединици су четири особе у тешком стању. Остали пацијенти су са средње тешком клиничком сликом
Услед неповољне епидемиолошке слике у граду и повећаног броја заражених вирусом корона, у Шапцу је у уторак уведена ванредна ситуација према препоруци Завода за јавно здравље. Ово подразумева проширење обавезних мера којих се грађани морају придржавати.
-На првом месту је забрана организовања свих свечаности, манифестација, спортских догађаја, који подразумевају већи број учесника без јасне дистанце. Ограничен је рад угоститељских објеката до 21 час. Забрањено је коришћење базена, велнес и спа центара. Истовремено ћемо вршити појачану дезинфекцију улица и јавних површина - навео је део мера командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Шапца Александар Пајић.
-Настављен је тренд пораста оболелих на територији града Шапца. Од укупно 98 ковид позитивних у последња 24 сата у Округу, њих 44 је из Шапца. Наших 69 суграђана је тренутно смештено у Општој болници. Такође, имали смо и два пријема из Лознице. На респираторној јединици су четири особе у тешком стању. Остали пацијенти су са средње тешком клиничком сликом. Када је реч о медицинском особљу њих 24 из ОБ, и Дома здравља 10 здравствених радника је позитивно. Оно што је важно да се напомене да у образовним установама нема ширења ковида. Имамо 36 ученика, 11 просветних радника и три особе из дела ненаставног особља који су позитивни на вирус - додаје Пајић и напомиње да су предузете све неопходне мере како би се српечило даље ширење епидемије у граду.
-Све активне мере за контролу Ковида 19 су предузете. ЈКП „Стари град“ започело је дезинфекцију шабачких улица. Појачани су и сви остали надзори у надлежности Комуналне полиције и Санитарне инпсекије како бисмо донету Уредбу о ванредној ситуацији применили на прави начин.
Завод за јавно здравље Шабац увођење ванредне ситуације је предложио свим штабовима на територији округа, због скока броја новооболелих. Вршилац дужности директора ЗЗЈЗ др Бранко Вујковић истакао је да су пажљиво пратили епидемиолошку ситуацију, након чега је уследио предлог.
-Бројке су изразито неповољне. Имамо у последње три недеље значајан пораст броја активно оболелих и у овој седмици је дошло до великог скока са више од 500 новооболелих. Тренутно имамо више од 800 активно оболелих на територији округа, од чега је скоро половина на територији града Шапца. Најтежа ситуација је у Општини Љубовија, гледано према броју оболелих на 100.000 становника. Значајно повећан број хоспитализација у односу на отпусте. Имали огроман број првих прегледа због ковид симптома. Још није сезона грипа, тако да је већина респираторних тегоба због ковида. Само увођењем ванредне ситуације можемо донекле обуздати болест, али и поред тога најважнија у превенцији остаје лична одговорност грађана- рекао је др Бранко Вујковић.
Надлежни апелују на грађане да се придржавају прописаних и препоручених мера како би сачували своје здравље, али и здравље својих најближих.
М.М. / М.Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa