Инфо

19. новембар 2020.19. нов 2020.
Сећање на српску историју и традицију
НА ПУТУ ЗА ТЕКЕРИШ МАРАТОНЦИ ПОСЕТИЛИ КОЦЕЉЕВУ

Сећање на српску историју и традицију

Маратонци, чланови атлетског клуба “Племенито срце” из Београда на путу ка Текеришу, били су прошле недеље гости коцељевачке општине. У знак захвалности на указаном гостопримству и подршци уручили су симболичне поклоне заменици председника општине Славици Ранковић.
Она је подсетила је општина Коцељева са овим клубом сарађивала и пре две године као и да ће то чинити увек, у складу са својим могућностима.
–Што се тиче овогодишњег маратона, чији је циљ Текериш, не смемо заборавити наше јунаке који су уградили своје кости у темељ ове државе и захваљујући томе ми данас уживамо слободу. Нема будућности без прошлости. Морамо да мислимо и да се сећамо прошлости да би наша деца имала сигурнију и бољу будућност- поручила је Ранковић.
Пригодне поклоне добили су и припрадници МУП, ПУ Шабац и ПС Коцељева, који су обезбедили пратњу у циљу безбедности тркача на јавним друмовима, као и представници медија који су извештавали о маратону.
Клуб “Племенито срце” постоји већ две деценије и сваке године његови чланови обележавају важне догађаје везане за српску традицију и историју.
–Слоган нашег клуба је православље, помоћ деци и обележавање момената из наше историје која је веома богата, али више трагична, јер смо изгубили много мушких глава. Ипак, да није било тога, не би данас ни било овог времена које живимо. Наравно, свако има своје тешкоће. Они у оно време, ми данас, али нам је дато у аманет да се морамо увек сећати те прошлости јер без ње нам нема будућности. Ове године обележавамо годишњицу од потписивања примирја и ово је годишњица победе. Србија је извојевала велику победу у Првом светском рату. Ми смо обележавали и сто година од Колубарске, Церске битке, стогодишњицу Кумановске, обишли смо сва спомен подручја и кости које су оставили наши војници. Ове године циљ нашег маратона је на Текеришу код спомен костурнице, где ћемо се поклонити сенима наших јунака- рекао је члан овог клуба Драган Петровић.
Он је подсетио да “Племенито срце” за свој највећи успех сматра маратон одржан пре 15 година када су, како каже, повезали два храма, Храм Светог Саве у Београду и Христа Спаситеља у Москви.
–Тај маратон је трајао 16 дана и претрчано је 2.450 километара. Поред Србије, истрчана је деоница преко Мађарске, Пољске, Словачке, Белорусије и Русије- подсетио је Петровић и напоменуо да се на овај начин промовише духовност и здрав начин живота и у менталном и у физичком смислу, као и да је њихова главна мисија да допринесу сећању на српску традицију и историју.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa