Инфо

19. новембар 2020.19. нов 2020.
Једна особа преминула од последица ковида
Неповољна епидемиолошка слика

Једна особа преминула од последица ковида

Према последњем извештају на територији Града Шапца у претходна 24 сатa регистровано је још 47 ковид позитивних случајева, од тестираних 159 узорака. На болничком лечењу је 96 пацијената, док је једна особа изгубила битку са вирусом.

-Епидемилолошка ситуација је неповољна, како у граду, тако и у Мачванском округу. Имамо ново жариште, а то је Љубовија, али и Шабац са више од 500 новооболелих на 100.000 становника има висок проценат. Оно што је важно напоменути да смо почели са антигенским тестовима, односно установе примарне здравствене заштите и три приватне лабораторије на територији града Шапца. Са појачаним тестирања очекујемо и већи број позитивних. Напоменуо бих да је епидемиолошка ситуација у образовним установама (школе и Предшколска установа), као и установама социјалне заштите добра. Спорадични случајеви су контакти, и нема епидемије - рекао је в.д. директора Завода за јавно здравље Msc др Бранко Вујковић и нагласио да су зарежени здравствени радници претежно били контакти.

-Они који су били заражени у претходном периоду су импортовани контакти. Наравно да здравствени радници користе заштитну опрему како је прописано, те нема ширења вируса ни на пацијенте, а ни на друге раднике. Апелујемо на све суграђане да буду одговорни и да слушају препоруке, савете Кризног штаба, јер је значајан део инкорпориран у нови закон. У супротном надлежни ограни ће морати да реагују и кажњавају због неношења маски у затвореном простору. Препорука је да сви они који имају неки коморбидитет и на отвореном носе маске - додаје Вујковић.

Појачане мере Санитарне инспекције и Комуналне полиције су већ неко време у граду, и надлежни истичу да није било кршења прописаних мера заштите.

У Општој болници Шабац хоспитализовано је 96 особа, од те бројке седам је са тешком клиничком сликом и смештени су у респираторно-интензивну јединицу, четири је на инвазивној вентилацији (интубирано) и два пацијента су на неинвазивној вентилацији, саопштио је директор Опште болнице др Слободан Поповић након састанка Штаба за ванредне ситуација Града Шапца.

-Имамо и два хоспитализована детета са пнеумонијама који су ковид позитивни. Ипак, имали смо више отпуста него пријема, осам пацијената је отпуштено из болнице, док је њих шест примљено. Тренд пријема у овом трећем таласу није прелазио бројку од 10, док је то раније било чак 30 до 40 пријема - изјаво је др Поповић и осврнуо се на нековид пацијенте.

-Од 9. јула смо у ковид систему, али је наш задатак да збринемо и оне који нису заражени вирусом корона. Свакако да су нам приоритет деца, онколошки пацијенти, и они са хроничним незаразним болестима, као што су болести кардиоваскуларног система. За децу је уобичајена процедура која иде од Дома здравља до ОБ, или неке терцијалне установе, било да су ковид, или нековид пацијенти. Имамо одличну сарадњу са Институтом за мајку и дете и Клиником у Тиршовој. Када говоримо о онколошким пацијентима брига о њима је велика. Институт за онкологију преко нашег Онколошког диспанзера прима све пацијенте, било да је клиника за хирургију, или радиотерапију. Тврдим да је сваки пацијент збринут и има отворена врата према другим установама. И друге клинике које нису у ковид систему могу да приме пацијенте. Када је у питању ОБ Шабац, наши капацитети диктирају и темпо рада. Сада смо сузили поликлинички рад и специјалистичке амбуланте, те смо више базирани на хитне, витално угрожене пацијенте. У сталној смо комуникацији са Домовима здравља, и део терета је сада пао на њих - закључио је др Поповић.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa