Инфо

19. новембар 2020.19. нов 2020.
велимир кузмановић: Данас практично и немамо опозицију. Када саберемо све одборнике у Шапцу и све посланике на републичком нивоу има нас мање него белоглавих супова

велимир кузмановић: Данас практично и немамо опозицију. Када саберемо све одборнике у Шапцу и све посланике на републичком нивоу има нас мање него белоглавих супова

ПРЕДСЕДНИК ГРАДСКОГ ОДБОРА ЗАЈЕДНО ЗА СРБИЈУ ВЕЛИМИР КУЗМАНОВИЋ

Створили смо вредности које морамо да бранимо

Основне три тачке политике око које желе да створе блок јесу: нови људи у политици, окретање Европској унији и решење питања Косова. Први савез ЗЗС је направила са Грађанским демократским форумом који је прихватио све три тачке. Ти принципи су блиски и покрету Не давимо Београд. “Странка има инфраструктуру која се ојачава и тај процес ће трајати још неко време. Ако је то што је раније постојало било добро, а ово сада не ваља, онда ћемо ми имати врло озбиљних проблема да се боримо за оно што је од Шапца постало” наводи Велимир Кузмановић
Странка Заједно за Србију недавно је изабрала ново локално руководство. За председника Градског одбора у Шапцу изабран је професор српског језика и књижевности, некадашњи директор економске школе “Стана Милановић” Велимир Кузмановић, човек који се до сада није страначки ангажовао. На републичком нивоу, странка је постигла договоре о сарадњи са Не давимо Београд и Грађанским демократским форумом.

Говорићемо о проблемима које имамо, а не о политичким странкама којима се супротстављамо


Велимир Кузмановић у разговору за “Глас Подриња” наводи да су на нивоу Републике кренули од идеје да организују “грађански фронт”. Основне три тачке политике око које желе да створе блок јесу: нови људи у политици, окретање Европској унији и решење питања Косова.

-Нова лица у политици не подразумева само младе људе, него и људе који се до сада нису ангажовали, а били су присутни у политичком животу. Следеће је да је једини прави пут Србије ка Европској унији. Чини ми се да је тренутно то најсупротстављенији став политици Српске напредне странке, која се декларативно залаже за ЕУ, а практичног приближавања годинама нема. Нова поглавља се не отварају, а стара се не затварају. Због тога имамо проблеме и са правосуђем и са образовањем и са свим демократским процесима који треба да се одвијају. Тако смо дошли до тога да данас практично и немамо опозицију. Када саберемо све одборнике у Шапцу и све посланике на републичком нивоу има нас мање него белоглавих супова. Шабац је изузетак и овде ће, срећом, постојати демократски дијалог. Косово, као трећа тачка, јер без решења тог питања нема ни приближавања ЕУ. Наша намера је да се укључимо у проблем решавања косовског питања, али пре тога морамо да добијемо одговоре којих нема годинама. Наше присуство на Косову је све мање. Немамо својих институција. Имамо Србе и наше светиње тамо. Неко мора да изађе и каже за шта се ми данас боримо. СНС често понавља да ми никада нећемо признати независно Косово. Мени као професуру књижевности се намеће питање – ако никада нећемо признати независност Косова, да ли то значи да је Косово независно. Морамо да знамо истину за шта можемо да се боримо и до чега можемо да дођемо, каже Кузмановић.

Први савез ЗЗС је направила са Грађанским демократским форумом који је прихватио све три тачке. Ти принципи су блиски и покрету Не давимо Београд. Наш саговорник открива да ће сутра (у петак) бити нова конференција са Београдским иницијативама, покретом који у Београду постоји више година, а боре се за различите локалне проблеме и које су се удружиле.

Преиспитујемо шта смо радили. Организујемо и још више демократизујемо странку. Повезујемо се на свим нивоима и са свим месним одборима, како градским тако и сеоским. Тај процес је веома жив


-Ми такође желимо да решавамо локалне проблеме, а били смо у прилици то и да радимо. Говорићемо о проблемима које имамо, а не о политичким странкама којима се супротстављамо. Желимо да демократизујемо друштво,а тога нема док имамо овакву СНС на власти, сматра Кузмановић.

Наводи да је странка на локалу веома активна, али да посао је којим се тренутно баве унутрашња ствар организације. Иако нису присутни у медијима састанке у странци одржавају свакодневно.

-Преиспитујемо шта смо радили. Организујемо и још више демократизујемо странку. Повезујемо се на свим нивоима и са свим месним одборима, како градским тако и сеоским. Тај процес је веома жив. Странка има инфраструктуру која се ојачава и тај процес ће трајати још неко време. Формираћемо Градски одбор у ком ће бити 50 до 60 људи, имаћемо политички савет и све што је и до сада постојало. Сада смо у новој ситуацији и желимо да будемо још бољи и квалитетнији и да пред грађане изађемо са бољом понудом, каже Кузмановић.

зајеедничка конференција ззс и не давимо београд


Наш саговорник каже да га плаши што је СНС о раду Небојше Зеленовић говорила тако као да им ништа није ваљало, те да због тога брине шта ће бити са свим што је урађено у претходном периоду. Пита се да уместо Савске авеније не никне неки “Шабац на води” или да неко не сруши Винаверов трг или врати депонију на Дудару.

-Ако је то што је раније постојало било добро, а ово сада не ваља, онда ћемо ми имати врло озбиљних проблема да се боримо за оно што је од Шапца постало, од паланке град коме се диви свако ко у њега дође. Морамо да бранимо седам одсто за културу, јер је то за задовољство свих грађана који овде живе. Морамо да бранимо 30 одсто за инвестиције, што је европски стандард, каже Велимир Кузмановић.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa