Инфо

19. новембар 2020.19. нов 2020.
ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ И  ОТКРИВЕНА СПОМЕН ПЛОЧА
НА ДАН ПРИМИРЈА У ВЕЛИКОМ РАТУ У ПОРТИ ЦРКВЕ КОЦЕЉЕВАЧКЕ

ПОЛОЖЕНИ ВЕНЦИ И ОТКРИВЕНА СПОМЕН ПЛОЧА

Не постоје у свим местима ни спомен обележја, ни споменици, тако да нпр. једно од највећих села Свилеува никада није направила за ових сто година споменик ратницима из тог периода. Такав случај је и у Баталагама и у Зуквама и у Дружетићу који су тада припадали Колубарском региону- подсетио је председник овог удружења које постоји три године. “Тамнавски бесмртници” су најавили да ће средствима добијеним од локалне самоуправе помоћи штампање две књиге које говоре о теми Великог рата
На Дан примирја у Првом светском рату на споменик настрадалима 1912-1919. године, подигнутом у порти цркве коцељевачке, положено је цвеће и одржан је парастост у присуству неколицине грађана, представника Удружења потомака ратника “Тамнавски бесмртници” од 1912-1920, Удружења Краљевина Србија и Црвеног крста Коцељева као и волонтера из ове хуманитарне организације.

Игор Јовичић, председник Удружења Краљевина Србија у Коцељеви и секретар у извршном одбору у Београду, подсетио је на чињеницу да су прошле деценије пре него се неко сетио да се поклони сенима страдалника са почетка 20. века.
–Први смо се после много времена сетили да одамо пошту погинулим ратницима из доба Великог рата и ево, већ пет година практикујемо да на овај дан, најпре заједно са Црвеним крстом а сада и Удружењем потомака ратника, положимо венце на споменик у црквеној порти и присуствујемо парастосу- рекао је Јовичић и напоменуо да ово удружење у Коцељеви броји око 120 активних чланова али и да је број оних који им помажу у реализацији активности далеко већи.



Истога дана откривена је спомен плоча постављена на црквеном дому. На њој су речи захвалности прецима ратницима уклесали потомци. Том приликом председник Удружења потомака ратника од 1912-1920 “Тамнавски бесмртници” Драган Ђермановић истакао је да је рат завршен 1918. али да историја памти да су се Шиптари, Арбанаси побунили након рата и да су наши славни преци још две године ратовали за ослобођење тадашње државе.

–Сто година је прошло од 1920. и ми као удружење смо одлучили да поводом века од тада, баш на дан примирја у Великом рату, то обележимо тако што ћемо оставити једну спомену плочу захвалности. На њој је посебно назначена реч хвала јер да њих није било не би било ни нас- поручио је Ђермановић.

Према његовим речима процењује се да је у Великом рату било од 400-500 страдалника из тамнавског краја.
–У то време од 1914 до 1918 територија општине Коцељева није била оваква. Реч је о књизи песама, приређивача др Момчила Исића као и о “Ратном дневнику”, аутора пуковника Слободана Живановића.

Историја је потврдила да смо као народ склони забораву. Овакви догађаји су прилике да се сетимо свих оних који су пострадали како би ми данас уживали слободу. Зато је важно о томе увек приповедати како би њихова дела и они сами били сачувани од заборава.
Весна Бошковић

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa