Инфо

26. новембар 2020.26. нов 2020.
УСВОЈЕН СЕТ ОДЛУКА ИЗ ОБЛАСТИ ЛОКАЛНЕ ПОРЕСКЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

Порези на ценовном минимуму у Општини

“За нас је битно да је пребивалиште радника у нашој општини јер се тада тај приход слива у општину Коцељева. Ако радник има пребивалиште овде, а ради у некој другој општини, ми имамо приход. Када је реч о правним лицима, порез на добит уколико се искаже, плаћа се у месту седишта фирме. Треба још једном подвући да када се говори о порезу на земљиште ми то немамо и ту је порез нула”, тврде у општинској управи Коцељеве
Сет одлука, које се односе на локалне пореске таксе и накнаде и које ће се примењивати наредне године, усвојили су одборници у локалном парламенту. Претходно, то су учинили и чланови општинског већа.
Образлажући предлог одлуке о одређивању просечних цена квадратног метра одговарајуће непокретности за утврђивање пореза на имовину за 2021-у годину, шеф локалне пореске администрације Весна Бојић напоменула је да се за параметре узимао промет остварен од почетка текуће године до краја септембра месеца.
–Сав промет који је остварен дао нам је цене исказане у одлукама. Оне се из године у годину разликују у зависности од наведених вредности у уговорима у оствареном промету. Ове године нам је мало мања цена за грађевинско земљиште. Била је 524 а сада је 475 динара, док су пољопривредно и шумско отприлике на истом нивоу. И ове године имамо просечну цену за станове, што значи да смо имали више од три промета за разлику од прошле године. То је једина разлика у односу на прошлогодишњу одлуку. За гараже и гаражна места, за пословни простор и куће за становање нисмо могли имати просечну цену јер није било довољно остварених промета само тих непокретности- објаснила је Бојић.
Остале одлуке из овог сета су исте као и прошлогодишње. И даље постоје две зоне на подручју општине Коцељева. На питање да ли је потребно сваке године доносити одлуке идентичне садржине, посебно ону која се односи на зоне и у којима нема финансијских елемената, шефица ЛПА је одговорила да се то чини по препоруци државне ревизије.
-Што се тиче зона, две их имамо на подручју наше оштине. Прву, као најопремљенију и другу, сеоског карактера. Ни овде нема никаквих измена у односу на претходни период. Планом детаљне регулације прописана је јасна граница између зона. Суштинска разлика између њих огледа се у опремљености комуналној, инфраструктурној, близини здравствених установа, библиотеке, дома културе, школе...друга зона је зона сеоског карактера што значи да нема ту комплетну комуналну опремљеност и све оно што има прва у катастарској општини Коцељева варошица. На подручју једне општине морају да постоје најмање две зоне и углавном све мање општине у нашој околини их толико и имају- истакла је Бојић.
Начелник општинске управе Слободан Васић напоменуо је да се често међу грађанима чује прича како је ова општина са порезима и дажбинама једна од скупљих, што једноставно није тачно, јер је када је реч о свим порезима она при самом ценовном минимуму, односно једна од јефтинијих. Висина појединих такси није мењана годинама. То је потврдила и шеф локалне пореске администрације која је рекла да је висина пореза на имовину међу најнижим, док се са друге стране порез на земљиште за физичка лица и не наплаћује, по чему је коцељевачка општина једна од ретких у Србији.
Са тврдњама Весне Бојић сложио се и шеф одсека за финансије Милета Ковачевић.
–Што се тиче наших локалних намета сигурно смо ми на доњој граници. Што се тиче правних лица неко ко региструје седиште фирме у некој другој општини чини то из својих личних разлога а не због висине локалних пореза. Ми, као локална самоуправа не губимо много. Ко има седиште фирме овде мора да плати таксу за истицање фирме, порез на имовину, порезе и доприносе за раднике који су са подручја наше општине- додао је Ковачевић, док је начелник одељења за привреду, пољопривреду, саобраћај, туризам, општу управу и јавне службе Миодраг Тадић подсетио да је порез на зараде један од највећих прихода код локалних самоуправа, уколико се изузму трансферна средства.
–За нас је битно да је пребивалиште радника у нашој општини јер се тада тај приход слива у општину Коцељева. Ако радник има пребивалиште овде, а ради у некој другој општини, ми имамо приход. Када је реч о правним лицима, порез на добит уколико се искаже, плаћа се у месту седишта фирме. Треба још једном подвући да када се говори о порезу на земљиште ми то немамо и ту је порез нула. За разлику од нас, многе општине су већ увеле наплату пореза на земљиште, па и неки од наших суседа, чији су грађани добили решења која се крећу од 10-50 хиљада. То су озбиљна средства за наше пољопривреднике и ми тај приход немамо. То је добро за грађане али не и за буџет. Ипак, морамо да имамо неку меру и да и грађанима буде добро- закључио је Тадић.
В. Бошковић

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa