Инфо

26. новембар 2020.26. нов 2020.
Укинимо све врсте дискриминације
„Инклузија кроз подршку образовању“ У ОПШТИНИ КОЦЕЉЕВА

Укинимо све врсте дискриминације

Oпштина Коцељева посвећена је побољшању укључености Рома у систем кроз добру праксу, континуирани рад, видљиве примере и задовољавајуће резултате. Побољшана комуникација и међусобно разумевање Рома и остатка локалне заједнице, укидање свих врста дискриминације према ромској заједници, мере побољшаног васпитања и неге деце и мере које воде ка побољшању доступности образовања
Општина Коцељева 03. децембра 2020.г. завршава пројекат „Једнаки услови за сву децу “ који за циљну групу има ромску децу предшколског и основношколског узраста и њихове родитеље. Партнери на овом пројекту су основна школа „Мића Станојловић“, Коцељева и удружење грађана „Центар за интеграцију Рома“ из Ваљева. Пројекат се финансирао из Програма Подршка ЕУ инклузији Рома, кроз компоненту 2 коју је реализовала Стална конференција градова и општина. Вредност пројекта је 57.839,83 еура.
По речима председника општине, Душана Илинчића, општина Коцељева посвећена је побољшању укључености Рома у систем кроз добру праксу, континуирани рад, видљиве примере и задовољавајуће резултате. За општину Коцељева побољшана комуникација и међусобно разумевање Рома и остатка локалне заједнице, укидање свих врста дискриминације према ромској заједници, мере побољшаног васпитања и неге деце и мере које воде ка побољшању доступности образовања и његов приступ свој ромској деци је кључан. Општина Коцељева решена је да превазиђе све постојеће празнине у приступу предшколским и основношколским програмима и да обезбеди да свако дете добије поштене и једнаке шансе за успех касније у животу. Председник је нагласио да општина Коцељева већ годинама ради на побољшању социјално-економског статуса локалне ромске заједнице. Успех претходних пројеката, спроведених уз помоћ Европске комисије, сведочи о спремности и способности општине Коцељева да стално побољшава статус локалне ромске заједнице средствима социјалне инклузије и борбе против дискриминације. Представници институција локалне самоуправе Коцељеве деле мишљење да њихова мисија социјалног укључивања ромске заједнице није завршена и одлучни су у раду на даљем побољшању статуса локалне ромске заједнице, посебно у областима образовања, становања, социјалне заштите, здравствене заштите и запошљавања.

Општина Коцељева решена је да превазиђе све постојеће празнине у приступу предшколским и основношколским програмима и да обезбеди да свако дете добије поштене и једнаке шансе за успех касније у животу


По речима Љиљане Јосић, координатора пројекта, циљ овог пројекта је обезбеђивање једнаких права и доступност обавезног образовања за ромску децу без икакве врсте дискриминације. Специфични циљ овог пројекта је подизање компетенција локалних институција и ангажовање ромске заједнице у циљу пружања подршке за потпун развој и добробит ромске деце.
Главна сврха овог пројекта су: обезбеђивање једнаких људских и дечјих права за сву ромску децу; обезбеђивање једнаког почетка обавезног образовања за ромску децу и спречавање свих врста дискриминације према ромској деци и локалној ромској заједници.



Овај пројекат је усредсредио своје активности у пет праваца:
• Спречавање дискриминације у предшколским и школским образовним институцијама.
• Оснаживање родитеља ромске деце с циљем подршке и усмеравања њихове деце кроз предшколско и основно образовање, као и спречавање напуштања образовања.
• Рад са децом предшколског узраста с циљем подизања нивоа њихове спремности за припремну предшколску и школску установу.
• Рад са ученицима основних школа с циљем подизања свести о дискриминацији и начинима њиховог спречавања.
• Оснаживање компетенција наставног особља, представника ромске заједнице и локалних института, као и мобилног тима кроз обуку.
Уз све проблеме које нам је донела пандемија ковид 19, затварање школа, ограничавање окупљања у затвореном простору, сматрамо да смо овај пројекат успешно привели крају.

Најновији број

14. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa