Инфо

3. децембар 2020.3. дец 2020.
Ковид у новембру однео девет Шапчана
ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У ШАПЦУ У ПРЕТХОДНИХ СЕДАМ ДАНА

Ковид у новембру однео девет Шапчана

Током новембра месеца у Шапцу је регистровано укупно 1.661 нови случај Ковида 19. За ово време у шабачкој Општој болници умрло је 19 ковид пацијената. Директорка Дома здравља “Др Драга Љочић” позвала је све пацијенте којима је потврђен Ковид 19 да се обавезно јаве на контролне прегледе Привремена ковид болница у Шапцу је у активном стању и спремна је да се укључи у здравствени систем Србије
Према најновијем извештају Завода за јавно здравље Шабац, за 2. децембар, на територији Града Шапца регистровано је још 106 ковид позитивних особа. Тренутно је у Шапцу активно оболело 1.011 људи.
Током новембра месеца у Шапцу је регистровано укупно 1.661 нов случај Ковида 19. За ово време у шабачкој Општој болници умрло је 19 ковид пацијената, од чега је деветоро са територије Шапца.
- Укупно је у изолацији 1.882 лица и то 951 је ковид позитивно, а остали су контакти. То је огроман број. Тренутно је у Општој болници хоспитализовано 140 пацијената. Њих девет је у респираторној јединици, од тога је троје интубирано. Шабачка болница је јуче отворила и треће одељење, интерно, за ковид пацијенте, рекао је командант Штаба за ванредне ситуације и градоначелник Шапца Александар Пајић у уторак.
Директорка Дома здравља “Др Драга Љочић” позвала је све пацијенте којима је потврђен Ковид 19 да се обавезно јаве на контролне прегледе.
- Након 14 дана од позитивног PCR теста су обевезни да се јаве на контролни преглед у ковид амбуланту. Поред тога што је јако важно да се што пре јаве на први преглед, да не одуговлаче када се јаве симптоми, важно је и да се јаве на контролне прегледе. Доктор ће прегледом проценити да ли је пацијент оздравио и да може да изађе из изолације или ће му бити продужена изолација, рекла је др ЈасминаСтанковић.
На састанку Штаба за ванредне ситуације др Станковић је изнела податак да се први пут у ковид амбуланту јавило више људи за контролни него за први преглед.

Најтеже у Љубовији
На подручју Округа најтежа епидемиолошка ситуације је у Љубовији, док је Шабац на четвртом месту по броју новооболелих у односу на број становника. Како наводи вд директора Завода за јавно здравље др Бранко Вујковић у Шапцу не постоји експоненцијални раст новооболелих и најавио да ће ускоро установама примарне и секундарне здравствене заштите бити дистрибуиран нови контингент тестова.
-Завод за јавно здравље Шабац је и дао предлог за увођење ванредне ситуације у практично свим градовима и општинама на територији Мачванског округа оног момента када је епидемиолошка ситуација постала неповољна и видимо да у Шапцу је стабилан тренд раста, дакле немамо баш експоненцијални тренд раста и Шабац је по броју новооболелих на четвртом месту у Округу. То је број оболелих на 100.000 становника. На првом месту убедљиво и најтежа епидемиолошка ситуација јесте у Љубовији, затим у Богатићу, Крупњу, тако да је Шабац са неких 500 новооболелих на 100.000 становника и у овој недељи за нама задржао то четврто место. Оно што је добро то је да је повећан број тестирања, скоро 4.000 тестова, данас смо добили нови контингент од 5.700 брзих антигенских тестова који ће уз капацитете које имамо са PCR тестовима бити дистрибуирани свим установама примарне и секундарне здравствене заштите на територији Мачванског округа - истакао је Бранко Вујковић и додао да је ситуација добра по питању новооболелих у образовним и здравственим установама.


Привремена ковид болница у Шапцу је у активном стању и спремна је да се укључи у здравствени систем Србије. Капацитет је 108 лежајева и после дезинфекције и обуке здравствених радника који нису имали искуства рад а у таквим условима, биће спремна да прими пацијенте.
- Привремена болница у Шапцу је капацитета 108 лежаја и предвиђена је за лаке болеснике, односно оне који заврше хоспитално лечење у шабачкој болници, пошто знамо да су капацитети и у Београду и у Нишу и у другим градовима где постоје привремене болнице врло пуних капацитета, ми смо нашу ставили у активно стање и завршавамо припрему. Завод за јавно здравље је тамо по питању дезинфекције простора, затим око обуке здравствених радника из Дома здравља који нису радили у тим условима, да можемо у сваком тренутку да укључимо привремену болницу у здравствени систем Републике Србије. Оно што је такође битно је да смо као Град потпуно спремни и надамо се да ти капацитети неће бити потребни, али ако буду ми смо увек спремни, истакао је Александар Пајић.
Након седнице Штаба за ванредне ситуације у понедељак, Пајић је као посебан проблем навео окупљања великог броја људи у затвореном простору.
-Више од 30 наших суграђана било је на недозвољеном окупљању у једном непријављеном објекту на Тркалишту. Имали смо и један објекат у Липолисту који је радио, као и изнајмљивање “стан на дан” простора где се организују окупљања и праве журке. Трудимо се да то све отклонимо и реагујемо када добијемо дојаву да се тако нешто дешава. Поново имамо и једно дете од годину дана које је са мајком примљено и које је ковид позитивно, дакле изузетно је озбиљна слика да би се неозбиљно понашали и зато молим наше суграђане да одговоримо озбиљношћу на тешку епидемиолошку ситуацију у граду Шапцу - рекао је Александар Пајић у понедељак.
На састанку градског Штаба за ванредне ситуације у суботу речено је да је један ковид позитиван пацијент у Општој болници Шабац преминуо.

Пораст броја оболелих међу најстаријима
Током седмице иза нас променила се старосна структура новооболелих.
-Сада нешто чешће обољевају старији од 65 година управо због трансмисије са њихових укућана обзиром да су најстарији суграђани и у претходном периоду изузетно поштовали мере, али се догодило да су они на првом месту по броју новооболелих у овој претходној недељи и одмах после њих, наравно, радно активно становништво, односно категорије од 30 до 49 година и они млађи од 20 до 30 година. Добра ствар је да нема много новооболеле деце - закључио је др Бранко Вујковић.


Пацијент који је преминуо је из Богатића, а лечен је у ОБ Шабац. Молим све наше суграђане због изузетно тешке здравствене ситуације да све контакте који нису неопходни да не обављају у наредном периоду и да строго воде рачуна о местима на којима ће се кретати, да носе заштитни опрему, односно маске и рукавице, јер је то тренутно једини начини заштите. Ситуација у граду Шапцу је изузетно озбиљна, али у односу на друге градове није аларманта и све оно што радимо је како не бисмо дошли у безизлазну ситуацију, рекао је Александар Пајић.
Да је епидемиолошка ситуација у граду неповољна потврдила је и директорка Дома здравља др Јасмина Станковић и најавила продужен рад Ковид амбуланте како би се смањио период чекања за предглед.
-Рад Ковид амбуланте је продужен и радиће и викендом од 7 до 20 часова, као и радним данима. Због потреба повећан је и број лекара који ће радити, како бисмо смањили чекање суграђана који имају респираторне тегобе. Апелујемо на суграђане да поштују све мере и схвате озбиљност ситуације и смање окупљања. Деца преносе инфекцију на одрасле и тако се даље шири, истакла је др Станковић.
Крајем прошле седмице дошло је до наглог пораста броја новозаражених. Током 24 сата на Ковид 19 било је позитивно 113 грађана Шапца.
-Ишли смо на то да имамо све више антигенских брзих тестова и да брзо добијемо резултате, да би се сви позитивни изоловали. Имамо много оболелих породица. Изолација сваког позитивног значи да мора да се нађе начина да он буде сам у соби и само да му се доноси храна. Свако његово излажење из собе треба да подразумева маску и рукавице, а након тога и дезинфекцију просторија. Такође, што више проветравања куће или стана. Само на тај начин породице могу да се сачувају, навела је др Драгана Радојичић из Завода за јавно здравље Шабац.
Две позитивне вести дошле су из шабачке болнице. Прва је да су два пацијента која су се налазила у јединици интензивне неге боље, а друга да је беба која је на лечење од ковида примљена са само 23 дана старости, заједно са мајком, пуштена кући.
-Из респираторне јединице су, због бољег општег стања, изашла два пацијенте. Један је стар 35 година, а други 47. Пацијенти који су остали у респираторној јединици су стари од 55 година до 74 и сви имају још неке придружене болести, углавном дијабетес, гојазност и хипертензију. Претходног дана је наш мали херој изашао из Опште болнице на кућно лечење. Дечак и мајка су примљени када је он био стар 23 дана, као симптоматски пацијенти. На задовољство свих нас су излечени. Јавиће се на контролни преглед, рекао је директор Опште болнице др Слободан Поповић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa