Инфо

3. децембар 2020.3. дец 2020.
Окончана још једна фаза пројекта „Биосол“

Академија током 2021. године

Као пример добре праксе Шапчани су се недавно могли упознати са пројектом „Биосол“ кроз упознавање са оним што је град добио током реализације пројекта где је остварена прекогранична сарадња између два града, а захваљујући њему, током наредне године у Шапцу ће почети да ради јединствена Академија у Србији.
-Окончана је, за нас, једна изузетно важна фаза пројекта “Биосол”, опремили смо Академију за енергетску ефикасност демонстрационим моделима који служе за едукацију наших најмлађих суграђана, али не само њих, него и за едукацију незапослених особа, из области обновљивих извора енергије. У оквиру опремања Академије, ми смо набавили један електрични аутомобил који треба да демонстира на који начин иде аутомобилска индустрија и како треба да изгледа будућност аутомобила и превоза. Ту су и паметне клупе и разне игрице које би требале да привуку пажњу деце и да налакши и њима прихватљив начин објасне како функционишу обновљиви извори енергије и зашто су они толико битни - рекао је председник Скупштине града Немања Пајић и додао да је важно деци и младима представити на њима пријемчив начин значај обновљивих извора, те да ће концепт Академије за енергетску ефикасност, јединствене у Србији, заживети током 2021. године.

Циљеви пројекта
Како је предвиђено пројектом започетим претходне 2019. године, циљ је: Подршка повећаној употреби одрживе енергије и енергетској ефикасности у прекограничном региону, док су специфични циљеви пројекта: Повећање инфраструктурних капацитета за производњу енергије из обновљивих извора у области пројекта и Упознавање јавности и других циљних група са друштвено-економским користима енергетске ефикасности и употребе обновљивих извора енергије и практичности примене мера за унапређење енергетске ефикасности. Град Шабац ће на основу свог искуства са биомасом изградити још једну топлану на биомасу снаге 0,5 MW поред прве топлане (заједно ће давати 1 MW). Фотонапонске (ФН) ћелије и геотермална пумпа биће инсталиране у складу са потребама зграде центра за обуку.


- Наредне године ће бити акредитовани сви семинари који требају у овој академији и да се похађају. Оно што је нама такође значајно, а преплићу се разни европски пројекти у оквиру пројекта “Seed step 3”, који финансира Аустријска развојна агенција, урадиће се један додатни анекс у тренинг центру где треба да се и налази Академија, тако да ће се сви ови демонстрациони модели, све ово што смо ми урадили у оквиру пројекта “Биосол” управо наћи у том једном новом објекту који ће бити прилагођен за похађање свих ових семинара, како за наше младе, тако и за незапослена лица. Ми смо Пројекат искористили како би установили Академију, а она ће по успостављању наставити да живи сама за себе, што и јесте одлика европских пројеката да имамо у оквиру њих пројекте који су одрживи, који ће наставити да функционишу и када формално престане функционисање пројекта.
Пројекат обухвата могућности употреба биомасе и соларне енергије као обновљивих извора одрживе и ефикасне енергије за самосталне комплексе са социјалном сврхом- BIOSOL, а реализују га Град Шабац као водећи партнер у сарадњи са Градом Нова Градишка и Локалном акцијском групом “Западна Славонија”. Пројекат је финансиран средствима Европске уније. Управо поменути продукти обезбеђени кроз пројекат презентовани су у оквиру Ноћи истраживача Шапчанима на Тргу шабачких жртава.
-То су електрични аутомобил, “паметна” клупа која омогућава пуњење мобилних уређаја, као и један посебан експонат који ми имамо и у Парку науке, а то је соларна школица. Реч је о свима познатој дечјој игри где деца скачићи по пољима генеришу енергију и на тај начин генеришу струју. Они су представљени у оквиру дела Е кутак.- истакла је Тамара Пeјић, стручни сарадник у Центру за стручно усавршавање.
Када је у питању манифестација “Ноћ истраживача”, због актуелне епидемиолошке ситуације све своје програме организатори су преместили на ју тјуб платформу и сви догађаји су презентовани онлајн, у нади да ће већ наредне године поново бити могућа другачија организација и отворена врата за све заинтересоване.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa