Инфо

3. децембар 2020.3. дец 2020.
Pixaby

Pixaby

Савет за борбу против трговине људима града Шапца

Шта је то радна експлоатација?

Радна експлоатација односи се на искоришћавање и присвајање продуката туђег рада. Неки од најчешћих видова радне експлоатације јесу кршење радних права, трговина људима у сврху радне експлоатације и дечији рад. До експлоатације увек долази и експлоатација се увек одржава употребом силе и претње, преваром, злоупотребом овлашћења, злоупотребом тешког положаја или на неки други сличан начин. Када послодавац не исплати плату у законском року и плата на пример “касни два месеца” а да при том запослени не може да да отказ или је приморан да ради на том радном месту, то је очигледан пример радне експлоатације.
Кршење радних права један је од најчешћих видова радне експлоатације и односи се на кршење права која су радницима загарантована Законом о раду и другим релевантним прописима. Најчешћи пример кршења права радника је када запослени нема могућност да искористи годишњи одмор или му је исти скраћен, такође најчешћи проблем који се јавља јесте неплаћени прековремени рад. Кршење права радника је када “прековремени рад улази у плату”.
Рад на црно је један од честих видова радне експлоатације. Сваки радник мора имати потписан неки документ који му омогућава рад на одређеном месту. Када запослени ради без икаквог потписаног уговора и плату прима “на руке” то представља радну експлоатацију.
Наведени су само неки од видова радне експлоатације а постоје још и принудни рад, ускраћивање достојанства током рада, мобинг на радном месту, сексуално злостављање и дискриминација односно неједнако уважавање рада у односу на колеге запосленог. Сваки вид радне експлоатације треба пријавити инспекцији рада.


Савет за борбу против трговине људима града Шапца, текст је део пројекта „Превенција и борба против трговине људима“

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa