Инфо

3. децембар 2020.3. дец 2020.
НОВИ ЖИВОТ ЗА МАЛОГ ЈОВАНА
РУЖА ПОПОВИЋ: ЈЕДНА ОД НАЈДРАЖИХ АКЦИЈА „ХУМАНОГ СРЦА“

НОВИ ЖИВОТ ЗА МАЛОГ ЈОВАНА

Небрига о деци за мене је страшна, а ово дете је било потпуно заборављено. Јован је добио топли дом и топли оброк. Да школа није реаговала, ми не бисмо знали за њега и ко зна у каквог би човека израстао
“Срце се нема да се има, срце се има да га даш свима.“ У времену које је осиромашило љубављу, мало је људи који живе ове Микине стихове. Једна од оних за које са сигурношћу можемо рећи да их оправдава је Ружа Поповић, председница Фондације „Хумано срце“.
Једна од њених најдражих акција је када је, недавно, у Прњавору, збринула малог Јована Максимовића. Дечак, који је био препуштен сам себи, добио је дом, топли оброк и лепу реч. Нови живот.

„Сврха постојања
„Хуманог срца“
је усрећити унесрећеног,
нахранити гладног,
сместити бескућника“


- Контактирала нас је Марија Мијић, директорка ОШ „Краљ Александар Карађорђевић“ због три породице које немају решено социјално питање. Одмах смо отишли и обишли их. Заболео ме је живот дечака који је живео у изузетно нехуманим условима, у запуштеној кући која се осећала на урин, без иједног комада намештаја, каже Ружа.
Јована је мајка напустила, живи са оцем који иде у надницу да би како тако преживели. Углавном гладног, храниле су га комшинице, а деца избегавала због непријатног мириса. У школи су га умивали.
- Директорка школе ми је рекла да су Јованову ситуацију предочили Центру за социјални рад, што сам проверила. Заиста јесу, у писаној форми, али отац је одбио било какву сарадњу из страха да му не одузму дете. Пошто се никада не предајем без борбе, пронашла сам оца и објаснила му да ми увек настојимо да одржимо породицу на окупу, да није добро за дете да оде из његовог природног окружења и да нема разлога за страх. Тек тада се опустио.
„Хумано срце“ је одмах кренуло у акцију. Дезинфиковали су подове, окречили зидове, распремили кућу и опремили је намештајем, довели купатило у функцију, набавили огрев. Поред тога, Ружа је запослила Милицу која сваки дан долази да наложи ватру, скува Јовану ручак и испрати га у школу.

ПРЕ

ПОСЛЕ


- Мали се јако везао за ту женицу, јер је жељан љубави. То ми је једна од најдражих акција, јер смо спасли један живот, једно дете. Небрига о деци за мене је страшна, а ово дете је било потпуно заборављено. Јован је добио топли дом и топли оброк. Да школа није реаговала, ми не бисмо знали за њега и ко зна у каквог би човека израстао. Увек апелујемо на школе, председнике месних заједница и свештенике да пријаве људске патње јер ми не можемо да делујемо уколико немамо податке.
Ружа ради на томе да Милица, која је родом из Прњавора, станује у другом делу куће. Отом потом. Најважније је да је једно дете збринуто и да има будућност. Овај свет би опустео без деце.
Док смо сведочили овој причи, Микини стихови су нам се изнова вртели по глави. „И ако себе целог дамо, тек тада и можемо бити цели.“

М.Ф.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa