Инфо

10. децембар 2020.10. дец 2020.
Повезивање привреде и образовања
Трећа фаза пројекта „Step seed“

Повезивање привреде и образовања

Градска управа уступила комби на коришћење Центру за стручно усавршавање за Тренинг центар. Трећа фаза успешног пројекта усмерена на почетак рада Академије и најрањивијe групe при запошљавању. У плану акредитација још три курса. Проширење капацитета. Циљ бољи и успешнији радник по мери послодавца
Пројекат Step seed ушао је у своју трећу фазу (Step 3) где ће већ постојећи Тренинг центар на Летњиковцу бити проширен за додатну зграду, Академију за обновљиве изворе енергије, уз додатну aкредитацију програма обуке за полазнике. Део треће фазе је и комби који је Градска управа уступила на коришћење Центру за стручно усавршавање, установи која руководи Тренинг центром.

Транспортно возило су директору Центра уручили градоначелник Шапца др Александар Пајић и председник Скупштине града Немања Пајић. Челници су истакли да је возило, као и сам тренинг центар пут ка повезивању привреде и образовања.

- Добро је да наш Центар брине о повезивању са привредом, о доступности образовања и усавршавања и за оне људе који су већ запослени у фирмама у нашем граду, али и о олакшавању онима који желе да свој капитал улажу у град Шабац, да добију едуковану и обучену популацију коју ће моћи одмах да укључе у свет рада. Овај комби ће допринети томе да се из фирми корисници Центра за стручно усавршавање лакше превезу или у Центар или они који заврше своју обуку у Центру оду у фирме и у реалном окружењу наставе своју дообуку до момента када буду поптуно спремни да се укључе у свет рада. Сви ови пројекти, не само међународни, већ и у оквиру државе, доприносе бољем и квалитетнијем образовању код нас, али и бољем и успешнијем раднику који ће на свом радном месту, у фабрици, да постигне онај максимум који привредници очекују – истакао је градоначелник Шапца.



Кроз другу фазу пројекта Step seed, истиче председник Скупштине града Немања Пајић, комплетно је опремљен Тренинг центар, а трећа фаза је континуитет активности чији је циљ већа запосленост. Чињеница да је возило обезбеђено из пројекта који финансира Аустријска развојна агенција указује да је могуће пронаћи финансијере и ван пројеката Европске уније и министарстава, додао је он,

-Поред незапослених лица која могу кроз акредитоване курсеве да стекну одређена знања у тренинг центру, такође и људи који су већ запослени и раде, могу да изврше дообуку и да стекну неке нове вештине и самим тим буду у прилици да зараде више и да конкуришу за нека боља радна места. Настављамо промоцију запошљавања и оно што је најбитније у овој фази је да гледамо оне најрањивије групе које се најтеже запошљавају, а то су жене и млади. Управо хоћемо да им овим атрактивним простором и атрактивним курсевима, контактом са привредом, олакшамо улазак у процес обуке, а самим тим лакше дођу до посла – наглашава Немања Пајић.

До сада је, кроз три акредитоване обуке, знање стекло 30 људи, а њих шест је већ пронашло запошљење, представио је директор Центра за стручно усавршавање Бранко Филиповић. Како је навео, доласком на обуку плазници почињу и да размишљају на другачији начин, те лакше ступају у контакт са послодавцем. Захваливши се на возилу, Филиповић је рекао да ће комби омогућити спону, не само само са привредним субјектима, већ и школама.

-Комби ће помоћи повезивање и са школама да могу ученици да дођу на праксу, да виде оно што немају у својим школама, да пробају рад на моделима, а нова зграда ће нам омогућити да Академију за обновљиве изворе енергије, за коју смо већ и набавили опрему сместимо и поченмо да радимо. То ће нам отворити могућност за акредитацију још више програма, у складу са потребама тржишта рада. Од јануара планирамо анкетирање послодаваца, како би упознали њихове потребе – рекао је Бранко Филиповић.

Према подацима руководства Центра, уз постојећа три програма, ускоро очекују акредитацију основног курса Енглеског језика, а упућен је захтев за још два програма за инсталатере опреме за обновљиве изворе енергије, за производњу топлотне енергије и за производњу електричне енергије.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa