Инфо

10. децембар 2020.10. дец 2020.
ПОСЛЕДЊИ ПОДАЦИ ЗЗЈЗШ

Нагли пораст броја заражених

Још 180 нових ковид позитивних случајева потврђено је из узорака узетих од уторка. Према последњем извештају из ОБ, у среду ујутру у овој установи су била хоспитализована 184 пацијента
Још 180 нових ковид позитивних случајева потврђено је из узорака узетих од уторка, што је највећи број до сада. На територији Мачванског управног округа од укупно 955 узетих узорака позитивно је 355. Тренутно су у Шапцу активно оболеле 1433 особе.

Према последњем извештају из Опште болнице, у среду ујутру у овој установи су била хоспитализована 184 пацијента. Обављено је 76 прегледа у тријажној амбуланти инфективног одељења. Била су 23 нова пријема и 18 отпуста. На респиратору се налазе 3 интубирана пацијента, док је њих 8 на неинвазивној вентилацији. Током уторка преминула су три ковид позитивна пацијента.

На одељењу педијатрије хоспитализовано је двоје деце, а једно је отпуштено на кућно лечење.
Према извештају ЗЗЈЗ од уторка, на територији Шапца је било још 132 новооболеле особе.

Током претходне недеље у Ковид амбуланти Дома здравља забележен је највећи број прегледа од почетка пандемије, и дневни просек био је изнад 400 јављања. За викенд забележено је нешто мање долазака, а самим тим и прегледа.
-Свакодневно нам се јављао велики број суграђана , од 400 до 464 прегледа је обављано током смена. За викенд био је благи пад прегледаних, субота 376, недеља 373, а мање бележимо јављања у ковид једицни за Здравствену заштиту деце, где је у суботу прегледано 51 дете, а недељу 46. Исказане бројке нам говоре да смо на правом путу када је у питању поштовање мера. Веома је важно да наставимо тако, без опуштања, истакла је директорка Дома здравља др Јасмина Станковић након састанка Штаба за ванредне ситуације у понедељак и апеловала на грађане приликом доласка на преглед лекарима саопште симптоме и пријаве контакте.

-Веома је важно да се суграђани јаве на преглед и лекаре обавесте о симптомима, колико они трају како би на основу тога били адекватно тестирани. Брзи, антигенски тестови чији резултат добију у року од 30 минута се примењује код пацијената чији симптоми трају до пет дана. Уколико трају дуже од пет дана тада се ради PCR тестирање чији резултат буде познат наредног дана. Наравно, важно је да истакну да ли су имали контакт са ковид позитивном особом, као и да пријаве своје контакте, рекла је др Станковић.

Начелница Центра за контролу и превенцију болести Завода за јавно здравље Шабац др Драгана Радојичић рекла је да је епидемиолошка ситуација у Мачванском округу и даље веома неповољна, као и да је током претходне седмице тестирано 4.892 узорка, што је уједно и највећи број до сада.

-Када је реч о старосној структури заражених, највећи број оболелих је доби од 35 до 49 година и то је радно способно становништво. Имамо и велики број особа преко 65 година које су оболеле, што је забрињавајуће. Млађа популација треба да смањи контакте са старијим особама, навела је др Радојичић.

Према статистичким извештајима са почетка седмице однос броја становника и заражених у Шапцу је око 36 одсто, што је нешто мањи проценат у однoсу на раније извештаје.

-Када се узме у обзир број оболелих на 100.000 становника у Љубовији, Богатићу и Крупњу је много више оболелих. Активно оболелих је 3.044 у Округу, а 1164 у Шапцу, а то је податак за протеклих 14 дана. Велики број особа је у изолацији, с обзиром да се ради о породичном обољевању, као што је било и раније. Када су у питању школе прати се ситуација, посебно нижих разреда. Ту имамо осам позитивних ученика, додала је др Радојичић.
Током јуна и септембра Општа болница је значајно повећала број кисеоничких места.

Део система су протокомери без којег пацијент не може добити терапију недавно је набављено 25 нових протокомера, што значи 25 нових места. Ово све је реализовано средствима донатора. Привредници Шапца су нам као и до сада изашли у сусрет, и дугујемо им велику захвалност, као и Министарству – рекао је др Поповић нагласивши да медицински радници улажу велики напор како би пацијенти били адекватно збринути.
М. М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa