Инфо

10. децембар 2020.10. дец 2020.
Омаж вечности бића
Награда “Милош Симић” за Саву Марковића

Омаж вечности бића

Негујући сећање на Милоша, његов таленат, креативност и као подстицај младим нараштајима на путу уметности признање које носи његово име ове године понео је Сава Марковић
У галерији Школе примењених уметности приређена је изложба под називом “Богомољка” коју чине радови ученика првог и другог разреда који су конкурисали за Награду “Милош Симић”.

Негујући сећање на Милоша, његов таленат, креативност и као подстицај младим нараштајима на путу уметности признање које носи његово име овогодишњем добитнику Сави Марковићу доделили су Милошеви родитељи.
Професори ШПУ Тамара Исаковић Ковачевић, Мина Ступар и Младен Пантелић, приликом одабира радова ученика препознали су симболику скулптуре лауреата као делић вечности и сећања на прерано преминулог уметника.

-Награда открива надареност деце и њихове склоности ка уметности. Признање је нешто што жарко желе, али то није једини мотив. Кроз овај вид изражавања исказују своје идеје, погледе на живот, свет. Као родитељи детета које је себе пронашло у стваралаштву увек ћемо подржати изложбу - наводи Зоран Симић.
-Дугујемо захвалност свим дивним људима из школе који сваке године се труде да одрже континуитет изложбе, а пре свега ученицима који својим радовима доприносе сећању на Милоша - нагласила је Сашка Симић.


-Велика је част бити носилац признања које носи име Милоша Симића. Био сам фасциниран његовом опчињеношћу природом, те су изложба и мој рад посебан омаж. Желело сам да кроз белу богомољку прикажем пролазност, али и вечност бића. Приликом израде скулптуре користио сам истраживања која су остала иза Милоша у школи. Нажалост нисам га упознао, али сам од професора слушао о његовом таленту и особинама које су га красиле као особу - рекао је Сава.



Директорка Школе примењених уметности Невенка Ђокић истиче да је поставка посвећена Милошу, али и свим младим ствараоцима који кроз уметност исказују своју индивидуалност и сензибилитет.

-Милош је био посебан, другачији, јединствен, посебно надарено биће, а његови погледи на оно што нас окружује су остали. Тема овогодишње изложбе је богомољка као симбол духовности и због тога је посматрамо као молитву, не само за Милоша, него за све нас.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa