Инфо

10. децембар 2020.10. дец 2020.
ОПУСТЕЛИ ЦЕНТРИ СЕЛА,  ЗАМАНДАЉЕНЕ КАФАНЕ
Ковид 19 у Мачви и Нова година куцају на врата

ОПУСТЕЛИ ЦЕНТРИ СЕЛА, ЗАМАНДАЉЕНЕ КАФАНЕ

Грађани Општине Богатић, тискају се највише пред вратима Ковид амболанте Дома здравља, док најужи центар ове мале варошице, посебно ноћу сија украшен новогодишњим реквизитима
Грађани мачванских села које најчешће у јутарњим сатима срећемо испред продавница мешовите робе у центрима села, нису расположени за разговор и журно иду кућама с једном или више векни хлеба, млеком, јогуртом и осталим животним намирницама у кесама. Међу купљеном робом приметно је и доста јужног воћа. Препоручено им је кажу од стране осталих чланова породице, да га купују и што више конзумирају. То саветују и лекари.

-Колико је могуће треба се одупирати овом страшном оболењу на сваки начин. Конзумирање више белог лука и сланине дође као добра превентива и лек против опасног вируса, саветује у пролазу Мирољуб Ћирић из Белотића.
Сеоске кафане су замандаљене, а центри села аветињски празни. Овдашњи домаћини, често задужени да ујутро донесу млеко до откупне станице и понешто купе у продавници, највише жале што су кафане затворене. Готово углас истичу да им је овим ускраћено задовољство да у поменутим, често неугледним и задимљеним просторијама попију јутарњу кафу или по коју ракију. Уствари, доста жале и што не могу да размене мишљења о неким емисијама које су пратили на телевизији.

Приметни су и они који журе на њиве, како би што пре обавили зимско орање. Овогодишња јесен није била наклоњена ратарима. Сви се труде да се колико-толико заштите од короне али и хладноће. Наглашавају да је остало још доста посла у пољу, а без обављања тих послова, немају се чему надати на пролеће.

Све у свему у доба корона вируса Нова година куца на врата. Већина мачвана је спремна да јој отвори, управо онако како стручњаци из области епидемиологије од њих траже


Без „тврдог узора“, како они кажу није препоручљиво ићи у Ковид амболанту Дома здравља у Богатићу, пред којом су ових дана, нажалост све дужи редови.

Што се тиче бројности људи ни у центру варошице није много другачија слика него по центрима овдашњих села. Људи је мање, чак и четвртком, када је овде пијачни дан. Сви су помало и уплашени, а у великој мери се поштују мере које доноси Кризни штаб ове општине у борби против корона вируса. С тим у вези отказане су и многа весеља, прославе, а славе примерене датој ситуацији. За сада је неизвестан и дочек нове године, али без обзира на то ужи центар варошице окићен је новогодишњим реквизитима. Посебно белом бојим сијају ноћу зграда општинског начелства и централне улице. Вештачке, беле пахуљице, највише доприносе свечаном новогодишњем изгледу центра варошице Богатић.

Новогодишњом расветом обухваћено је и доста кућа по селима. Деца се највише труде да ни новогодишње јелке, Деда Мразови и разни други украси не изостану и бљеште што је више могуће.

Све у свему у доба корона вируса Нова година куца на врата. Већина мачвана је спремна да јој отвори, управо онако како стручњаци из области епидемиологије од њих траже.

Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa