Инфо

17. децембар 2020.17. дец 2020.
(Не)законите одлуке
Милена Богавац и Нела Тонковић разрешене дужности

(Не)законите одлуке

Четврта седница локалног парламента донела је нова кадровска решења за установе културе. Досадашње директорке Шабачког позоришта Милена Миња Богавац и Народног музеја Нела Тонковић разрешене су дужности. На чело ових институција постављене су у марту, односно децембру 2019. године на основу конкурса, након истека в.д. статуса, те одлуку Скупштине града Шапца сматрају незаконитом. Како би јавност упознале са детаљима свог досадашњег рада и актуелне ситуације одржале су конференцију за медије.

-Могу да закључим да је реч о једној незаконитој смени са места директора Народног музеја Шабац. И то не видим другачије, јер постоје тачни, јасни законски услови који треба да буду испуњени да би неком престао мандат. И разрешење законски се прописује другачије. Неопходно је да се то уради на адекватан начин. Наша образложења нису била нити у писаном, нити у усменом облику достављена/саопштена до седнице Скупштине. Стојим иза тврдње да је ово незаконито решење и веома сам изненађена да у овој земљи још увек постоје инстанце који законе сматрају неозбиљним. Желимо да истакнемо да ово није политичка смена, јер наше функције нису политичке, оне су у јавним установама. Ми нисмо помоћници градоначелника, те не бих доводила у везу са политичким сменама. Чуле смо у преносу Скупштине образложења за наша разрешења и она су гласила исто, на основу члана 39 Закона о култури којим се прописује како директор може бити разрешен пре истека мандата. Дужност директора установе престаје истеком мандата и разрешењем. Оснивач установе разрешиће директора пре истека мандата:1) на лични захтев; 2) ако обавља дужност супротно одредбама закона;3) ако нестручним, неправилним и несавесним радом проузрокује већу штету установи или тако занемарује или несавесно извршава своје обавезе да су настале или могу настати веће сметње у раду установе; 4) ако је против њега покренут кривични поступак за дело које га чини недостојним за обављање дужности директора, односно ако је правноснажном судском одлуком осуђен за кривично дело које га чини недостојним за обављање дужности директора установе; 5) из других разлога утврђених законом или статутом установе. Ниједна од ових ставки се не наводи у образложењу. Ми смо постављене на основу јавног конкурса, и прво смо биле у в.д. статусу. Када је реч о извештајима установа, сви су редовно подношени, усвајани. Никада није стављена примедба ни на један. Ни протекле, ни ове године, а ни протеклих месеци. Нисмо примиле ни писану, ни усмену притужбу на наш рад. Због тога постављамо питање: Које је образложење? - навела је Нела Тонковић нагласивши значај Закона о култури као основе за организацију рада установа.

-Радимо на основу Закона о култури, њиме се водимо. Држава у протеклих неколико година покушава да професионализује област културе. Неке локалне самоуправе то раде успешно, а видимо да се и Министарство културе и информисања труди да на вишем нивоу имплементира Закон, а онда се догоди нешто овако. Поново морам да нагласим да је за мене ово не само незаконито, него и недопустиво да се догоди, у земљи коју желимо да стварамо и градимо - појаснила је Тонковић и додала да су уочене неправилности и када је у питању именовање чланова Управног одбора Народног музеја.

-Члан 42 Закона о култури јасно прописује начин на који се именује члан Управног одбора који долази из редова запослених у установи. Њега именује оснивач установе, односно Скупштина, али о том именовању претходно се тражи сагласност (мишљење) репрезентативног синдиката, или се то чини изјашњавањем запослених уколико синдикат не постоји. Код нас синдикат не постоји, запослени се нису изјаснили и ово решење о Управном одбору Музеја је преписано из претходног мандатног периода. Морам да нагласим да то никако не умањује достигнућа колеге који се нашао у Управном одбору, али је требало да буде поштована законска процедура и сигурна сам да би одговор за било кога од колега, био и више него повољан да учествује у раду Одбора.

Милена Миња Богавац се слаже са ставом досадашње директорке Народног музеја Шабац да одлуке усвојене на седници Скупштине нису биле у складу са правном регулативом.

-Желеле смо да укажемо да није поштована законска процедура приликом наших разрешења и да на конференције јавност упознамо са нашим досадашњим радом у установама на чијем смо челу биле. У питању су јавне установе које не можете да водите без сарадње са Градском управом. Како се сада догодило да нека тако велика ствар, вредна разрешења није поменута? Чудан је осећај када вас неко у току сезоне и ствари које радите по питању продукције „пресече“ и не можете да организујете мисли, јер размишљате о стварима и проблемима које сте имали до јуче, а одједном више нису ваши. Оно што бих волела је да колеге које пролазе кроз исте, или сличне ситуације то кажу и да јавност буде упозната- рекла је дојучерашња директорка Шабачког позоришта о актуелним дешавањима.

На новинарско питање о овогодишњем издању Октобарског салона, односно о „прекидању традиције најстарије уметничке смотре у Србији“ Нела Тонковић је истакла да је одлука о неодржавању Салона „донета свесно, уз пажљиво проматрање активности других установа културе у Србији“.

-Закључили смо да су многе манифестације отказане, чак и Октобарски салон у Београду, те смо одлучили да је у овој ситуацији превелики ризик када се сагледа број уметника и свих оних који су требали да буду укључени. Нисмо смели никог да излажемо ризику. Имали смо разговор са службеницима из Градске управе где смо рекли да нећемо потраживати, нити користити средства за Октобарски салон. И на велико жаљење од организације смо морали да одустанемо - каже Тонковић.

Једно од питања тицало се дужине радног стажа Милене Богавац. Према неким тврдњама пре ступања на чело Шабачког позоришта није имала уписаних пет година стажа, док Закон о култури, члан 36 дефинише ко може бити на челу установе културе и регулатива наводи „Кандидати за директоре установа морају имати високо образовање и најмање пет година радног искуства у култури. Остали услови за избор кандидата за директора установе утврђују се статутом установе.“

-Да бисте били на месту директора јавне установе културе не морате да имате пет година радног стажа, већ пет година исксутва рада у култури. Ако је потребно да се види колико у овој области имам искуства довољно је да се провери и путем интернета. Никада се као независна уметница нисам бавила спајањем стажа у књижици. Када сам приложила конкурсну документацију за Шабачко позориште донела сам све оно што је веома лако проверљиво, те се током интервуја са Управним одбором разговарало о том питању. Упитан је и ПИО фонд, а речено је да могу да „повежем“ више од пет година. Након што сам именована особа под именом Драгољуб Перић је поднела Министарству културе и информисања грађанску пријаву како немам довољно стажа у радној књижици, те ме је ресорно Министарство контактирало и проследили смо им сву конкурсну документацију. Пријава је оцењена као неоснована и злонамерна - напомиње да Богавац да је све врло транспарентно када је њено професионално и радно искуство у овој области у питању. Нагласила је да су сви извештаји о раду установе којом је руководила јавно доступни, те да је Градска управа упозната са проблемима које театар има када је у питању сценска техника.

Понос, захвалност и љубав
-Када протекне неко време вероватно ћу увидети да сам у сваком смислу у Шапцу много више добила него што сам тренутно изгубила, искуствено и када су у питању пријатељи. Оно што сигурно знам је да Шабачком позоришту, колективу, целокупној установи као и Владимиру Василићу који је постављен на место вршиоца дужности желим све најбоље. Увек може да рачуна на моју помоћ, а ако не будем могла да помогнем сигурно нећу одмоћи. Поносна сам на све оно што смо у претходном периоду урадили и трудили смо се да „срушимо“ концепт позоришта тврђаве као затворене институције, већ да буде место окупљања и дијалога заједнице. Представе, 13 премијера, Омладински клуб позоришта где смо пружили прилику младим, талентованим људима да се искажу су само део онога што смо урадили за протекли период- нагласила је Миња Богавац.
-Веома сам поносна на запослене у Музеју, осећам велику захвалност публици која је пратила наш рад, прихватала све ново што смо укључили у наше деловање, као и свим грађанима који су нам донирали своје предмете како би постали део заједничке баштине. Тимски смо одлучили да отворимо ову установу, прилагодимо људима који су једино знали да имамо нову сталну поставку. Стицали смо нове предмете за збирку, а значајан део је дар грађана. Међу њима је и заоставштина шабачке сликарке Маре Лукић Јелесић добили смо њену писану заоставштину. Изложбе, онлајн садржаји, рестаурација предмета из поставке, а све ово је доступно на нашем сајту у извештају о раду. Понос, захвалност и љубав су три кључне речи - каже Нела Тонковић.


-На одређени временски период се врши атест цугова. Ми раније нисмо имали тај проблем, јавио се у новембру када смо у оквиру регуларног атеста добили налаз да цугови нису безбедни. Поправка не гарантује да касније неће бити проблема, а друго решење је да се замене електромоторним. Ми нисмо током ванредног стања могли да знамо да нису прошли атест. У овом затишју послала сам званичан допис Градској управи и укључила то у буџет за наредну годину (ванвременски) и покушала на неколико састанака да информишем људе који су надлежни о овом, као и о другим проблемима. Када је у питању ангажовање уметника преко агенција, то је пракса за бројне установе културе у Србији када ангажују слободне уметнике - закључила је Богавац.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa