Инфо

24. децембар 2020.24. дец 2020.
Дрво за будућност
Основна школа „Николај Велимировић“

Дрво за будућност

Дрво је најбољи човеков пријатељ на Земљи. Ако дрвеће користимо штедљиво и с поштовањем, располажемо једним од највећих ресурса на планети
Увидевши значај зелених провршина акција садње белог јасена Удружења младих еколога (УМЕК) настављена је у дворишту Основне школе „Николај Велимировић“. Планирано је да током предстојећег пролећа све образовне установе на територији града своје мини паркове обогате новим младицама.

-Ова акција је од изузетног значаја за наш град, посебно за урбани део где недостаје зелених површина. Велико је задовољство што се зачајан број грађана укључио у овај пројекат, али и установа, институција. На примеру Основне школе „Николај Велимировић“ можемо видети да најмлађи радо учествују, неки можда и први пут саде дрво. За 20 година ће као одрасли људи моћи да се похвале својој деци и буду поносни- навео је заменик градоначелника Блажа Кнежевић и најавио наставак пројекта у наредном периоду.

Јавно комунално предузеће „Стари град“ подржало је акцију, те су радници малишанима помогли да посаде свој хлад и на тај начин допринесу ширењу зелених површина и дрвореда у граду. Директор ЈКП Никола Беговић истиче да су увек на располагању у активостима очувања и заштите животне средине.

-Радо учествујемо у активностима које су за добробит и у општем интересу села и града. Као што смо то учинили у ОШ „Николај Велимирович“ наставићемо и у другим школама. У наредном периоду у сарадњи са Градском управом на челу са градоначелником Александром Пајићем покушаћемо да пробудимо и утичемо на свест наших суграђана када је животна средина у питању, и укажемо на важност њеног очувања.

Пројекат под називом „Посади свој хлад“ је стартовао у септембру месецу када су грађани имали прилику да путем линка се пријаве за бесплатне саднице.



-У целокупни пројекат су укључени бројни градови, међу којима је и Шабац преко нашег Удружења младих еколога чији је примарни циљ заштита животне средине, те смо за суграђане обезбедили саднице. Уз ово добили смо и једну значајну донацију када су у питању школе и установе за децу са посебним потребама – каже Данијела Гаврић председница Удружења младих еколога наводећи предности одабраних садница белог јасена као природног пречишћивача ваздуха.

-Ослобађа значајне количине кисеоника који нам је неопходан, док његова крошња има хлад. Циљ нам је да свако од нас посади бар једно дрво. Јесења садња ће бити настављена и током пролећа, када ће грађани моћи да се пријаве и добију садницу, као и школе које не буду сада биле у могућности да посаде свој јасен. Планирано је да 800 садница буде део акције, али се надамо да ће та бројка бити дупло већа на пролеће.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa