Инфо

24. децембар 2020.24. дец 2020.
Посади свој хлад
Основна школа „Стојан Новаковић“ еколошка акција

Посади свој хлад

„Ако размишљате годину дана унапред, посејте семе, ако размишљате десет година унапред, посадите дрво.“
(кинеска народна изрека)
У оквиру акције “Посади свој хлад” Удружење младих еколога (УМЕК) даровало је саднице белог јасена Основној школи “Стојан Новаковић” у Шапцу. Младице су посађене у дворишту матичне школе, издвојених одељења (Поцерски Причиновић, Горња Врањаска) и школе на Летњиковцу.

-Јасен карактерише чврстоћа, у Европи га сматрају симболом плодоности. Већ за две године ће имати велику крошњу, добар је распиратор, а даје и естетски и декоративни учинак – каже Мирјана Јањић из Удружења Младих еколога и додаје да је планирано да око 800 садница белог јасена буде део дворишта образовних установа на подручју Шапца, јер само једно стабло годишње произведе кисеоника колико је потребно за четворочлану породицу, те је улога шума у пречишћавању загађене атмосфере немерљива.

Како би најмлађе основце упознали са значајем очувања природе и заштите животне средине УМЕК је организовало и интерактивну еколошку радионицу у ОШ “Стојан Новаковић” као увертиру у акцију сађења јасена. Предмети настали током едукативног часа биће посебан подсетник ученицима на дарове природе и дрвећа есенције плућа планете.

-Врло радо смо се прикључили акцији, наше школско двориште је већ обогаћено дрвећем, али се увек трудимо да буде још лепше, блиставије. Пример и понос деци која похађају наставу у Стојановој. У оквиру наставног програма учимо о екологији са посебном пажњом, јер сматрамо да је значајно да их од раног узраста усмеравамо да брину о својој околини. Ако их сада усмеримо, као одрасли ће бити још одговорнији и чувати природу на прави начин - рекао је учитељ Младен Лазић.

За лепши, чистији ваздух и град, посадите свој хлад, поручују из Удружење младих еколога.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa