Инфо

24. децембар 2020.24. дец 2020.
Божић је празник духа и срца
Велечасни Андреј Ђуричек, жупник цркве Свете Ане у Шапцу

Божић је празник духа и срца

У времену неизвесности важна је утеха. Криза продубила неке разлике. Реформе почињу у срцу. Човек драгоцен у очима
Господа
Хришћани чије цркве и верске организације поштују Грегоријански календар у петак ће обележити најрадоснији хришћански празник, дан рођења спаситеља, Сина Божијег Исуса Христа – Божић. Дан који у својој суштини носи радост и мир у Господу, сви Хришћани, без обзира који календар поштују дочекују у неизвесности, у борби и страху од нечега истовремено оку невидљивог, а тако опасног као што је вирус Ковид 19. Своја духовна гледишта и божићне поруке за све за ваш и наш лист, са нама је поделио жупник римокатоличке цркве Свете Ане у Шапцу Андреј Ђуричек.

Овај Божић долази на крају тешке и изазовне године у којој је све исцрпела борба против опасног вируса, а крај се још не назире. Постоји ли духовна порука коју иза себе оставља ова 2020.
Нисмо ни слутили пре само годину дана шта нас чека током наредне године. Дочекујемо и радосни празник и нову годину у неизвесности, размуљивом страху за здравље најближих, али са утехом у Господу. Вера има снагу јачу од свега да понуди спас, охрабрење. У Господњим очима човек је драгоцен и свако ко искрено прими Господа у своје срце пронаћиће утеху и снагу да истраје. Када је око нас све неизвесно, утеха коју пружа Господ оличен у Спаситељу је неопходна свима.

Чини се да само заједнички непријатељ може ујединити људе. Сада планета има једног противника, међутим, у лакшим временима, више се истичу разлике међу људима, по свакој основи, националној, расној, верској. Да ли је то усуд људског рода?
Искрено, волео бих да је макар и вирус ујединио на тај начин све људе, али бојим се да није. И у оваквим ситуацијама се исказују разлике, неке можда још више него пре. Постоје они који свој посао могу да раде од куће и они који не могу и самим тим су угрожени, неједнако су свима доступни ресурси у борби против болести, постоје још многе. Читав свет трага за вакцином, разумљиво, поента друштва је заједништво у борби против некога. Хришћанство подстиче заједништво, али не јединство у борби против некога, већ заједништво, односно сарадњу базирану на љубави и поштовању, као трајније у односу на оно које подстиче заједнички непријатељ.

велечасни андреј ђуричек


Која је највећа опасност за људски род, који је пут да појединац постане бољи и тако буде индивидуа која поправљајући себе, поправља свет?
Папа Фрања је недавно представио идеју дубоке моралне обнове. Рекао је да су сви браћа, међутим похлепа, себичност, конзумеризам су учинили своје, трпе људи, трпи природа, а самим тим и свет. Човечанству је потребна промена, међутим истинска реформа не може да буде на сили заснована, већ она мора да почне у сваком појединцу. Човек има снагу и права промена почиње променом у срцу појединца, бригом о другом, а када свако направи реформу у себи, у срцу и свести, почеће обнова свега.

Хришћанство подстиче заједништво, али не јединство у борби против некога, већ заједништво, односно сарадњу базирану на љубави и поштовању


Божићна порука за све Хришћане. Материјално стање ће одредити богатство трпезе, поклона, али шта представља истинско славље рођења Сина Божијег?
-Божић је празник духа и празник срца. Бог је у Исусу Христу постао нама близак. Отелотворењем у спаситељу, Господ је показао да је човек драгоцен у његовим очима. Ми, хришћански верници верујемо у Бога оличеном у Исусу Христу и слава рођења Сина Божијег је слава и захвалност Господу који нас је у Христу прихватио. То морамо осетити у срцу и души, чистим срцем и душом захвалити Богу и то је најважније. Дарови, трпеза је нешто секундарно. Празник је у нама.
Д. Б.

Најновији број

21. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa