Инфо

24. децембар 2020.24. дец 2020.
Шест деценија традиције
Основна школа „Ната Јеличић“ обележава јубилеј

Шест деценија традиције

„Уверен сам да ће будући нараштаји дописивати књигу „Школа коју волимо“, утолико пре што време буде одмицало. Ако не пре, вероватно ће бити подстакнути неким новим јубилејима, слављењем 80. или 100. рођендана Натине“, истиче аутор монографије и некадашњи ученик ОШ „Ната Јеличић“ Драгослав Мићић
Монографијом “Школа коју волимо”, аутора Драгослава Мићића, шабачка Основна школа “Ната Јеличић” 21. децембра обележила је шест деценија постојања и рада. Хроника Натине школе исписана је љубављу, као омаж ученицима, наставницима, запосленима и родитељима, са поносом истиче руководство школе.

Директор ОШ “Ната Јеличић” Зоран Старчевић каже да је обележавање јубилеја започело протекле године када је ова образовна установа добила фискултурну салу, а монографија и документарни филм преносе само део богате историје ове осмолетке. Поносан је на традицију, успехе запослених и ученика, те се нада да ће Натина наставити и у будућности да ниже успехе.

-Сала је досањани сан свих генерација наше школе који нам је дао нову енергију да се трудимо више и улажемо у себе. Успели смо да оплеменимо и уредимо ентеријер школа у Шапцу и Дреновцу, како бисмо обезбедили пријатно окружење свим нашим ђацима и запосленим, а све у циљу квалитетније наставе. Оно што бих издвојио као посебност је монографија наше школе са симболичним насловом “Школа коју волимо”. Овај животопис приредио је наш познати аутор и публициста Драгослав Мићић, за нас, краће, комшија Драган. Због тренутне епидемиолошке ситуације промоција ће бити у виду документарног филма који заинтересовани могу погледати на нашем сајту, фејсбук страници и инстаграму - наводи директор Старчевић.

Одабир материјала, био је пун изазова, јер испричати причу, историју школе није лак задатак. Но, задовољство је веће када се угледају плодови мукотрпног рада, наводи некадашњи ученик, познати шабачки новинар и публициста Драгослав Мићић.

-Осетио сам велику част и одговорност да као ђак прве генерације Натине школе напишем монографију и да се на тај начин одужим свим учитељима и наставницима за непроцењиво благо које су нам даровали, не само тада, него за читав живот. Циљ ми је био да ђаци још више заволе своју школу, да схвате праве вредности према којима ће одрастати и постати људи, по којима ће бити упамћени - додаје аутор књиге, са уверењем да ће генерације које долазе оставити траг вредан памћења и да ће своја постигнућа дописати у књигу “Школа који волимо”.

-Натина школу је од почетка до данас похађало више десетина хиљада ученика и неколико стотина наставника. Многи просветари одавно нису са нама, а њихови ученици су се разишли по свету. Али, овом књигом, школом на длану, чуће их и видети кадгод то зажелите. Зато књиге ове врсте никада не застаревају. Својеврсни су уџбеници историје. Заустављају време у његовом рушилачком току и истовремено означавају нови почетак. Ослонац су и изградња наредним издањима. Пишу их и писаће бивши, садашњи и будући ученици - закључује Мићић.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa