Инфо

31. децембар 2020.31. дец 2020.
Одолевамо изазовима
РФЗО филијала Шабац у борби против COVID-19

Одолевамо изазовима

“Снабдевање здравствених установа лековима, реагенсима, санитетским и медицинским потрошним материјалом, медицинском и личном заштитном опремом било је приоритет Републичког фонда у протеклом периоду. Успостављен је систем снабдевања (исказивањe потреба од стране здравствених установа, набавка и дистрибуција), где веома важну улогу има и новоформирани Сектор за ванредне ситуације у Дирекцији РФЗО“, истиче В.Д. директор шабачке Филијале Јелена Павловић
Медији нас свакодневно подсећају да прву линију одбране против корона вируса чине здравствени радници. Доктори и медицинске сестре који се из минута у минут суочавају са заразом, спашавајући туђе животе, ризикујући своје здравље. Приче о њиховој пожртвованости и издржљивости вредне су дивљења и често причане. Разговорм са В.Д. директора шабачке Филијале РФЗО, Јеленом Павловић, покушали смо да усмеримо рефлектор јавности на још једну, врло значајну карику у систему. Односно да представимо, улогу и значај Републичког фонда за здравствено осигурање у борби против Короне.

Рад у време епидемије
-Филијала за Мачвански округ Републичког фонда за здравствено осигурање своје пословање прилагођава тренутној епидемиолошкој ситуацији и предузима мере у циљу спречавања ширења заразне болести Covid-19 изазване вирусом SARS-CoV-2. Како би се смањили међусобни контакти и присуство странака у пословним објектима, осигураним лицима је поново омогућено да здравствену заштиту у здравственим установама ван подручја Филијале Шабац користе без сагласности лекарске комисије, односно без овере упута.
Рад лекарских комисија је организован на начин да се исти обавља без непосредног контакта са странкама. Оцене о привременој спречености за рад лекарска комисија доноси на основу предлога које изабрани лекари електронским путем достављају Филијали.
Пријем странака у Филијалу/испоставу се врши у складу са просторним могућностима објекта, односно на начин да на једном шалтеру буде присутно само једно лице уз обавезно растојање од 2 метра од другог лица на другом шалтер. На улазу у пословне објекте врши се провера ношења заштитне маске, телесне температуре и дезинфекција руку.
За сва питања у вези остваривања права из обавезног здравственог осигурања странке се могу обратити Филијали телефонским путем и путем електронске поште. Захтеве које осигураници у редовним околностима предају на шалтерима и писарници, могу доставити Филијали/испостави редовном поштом.
У Филијали се сви запослени строго придржавају свих хигијенско-епидемиолошких мера, чиме је спречено ширење епидемије у колективу- истакла је за “Глас Подриња” В.Д.директора Јелена Павловић.


-Од самог почетка и проглашења болести COVID-19 изазване вирусом SARS-CoV-2 заразном болешћу, Републички фонд је преузео све обавезе у смислу финансирања пружања здравствене заштитте, извршавања уговорних обаеза према даваоцима здравствених услуга, снабдевања здравствених установа и остваривања права осигураник у новим околностима. Снабдевање здравствених установа лековима, реагенсима, санитетским и медицинским потрошним материјалом, медицинском и личном заштитном опремом било је приоритет Републичког фонда у протеклом периоду. Успостављен је систем снабдевања (исказивањe потреба од стране здравствених установа, набавка и дистрибуција), где веома важну улогу има и новоформирани Сектор за ванредне ситуације у Дирекцији РФЗО- рекла је Павловићева и додала да је општа оцена да је снабдевање консолидовано и добро, и да Републички фонд успева да одговори свим изазовима које борба са овом подмуклом заразном болешћу скоро свакодневно доноси.

Павловићева је истакла улогу Републичког фонда у обезбеђивању тестова за детекцију присуства вируса, чији се број значајно повећава, као предуслов за успешну борбу са епидемијом.

-Обезбеђени су и најновији антигенски тестови, чија је примена веома распрострањена последњих неколико недеља- изјавила је В.Д. директорка шабачке Филијале и додала:

-Дирекција РФЗО је у сталном контакту са надлежним институцијама и установама. Свака Филијала на основу захтева Дирекције прикупља потребне податке од здравствених установа са свог подручја.
Изазови са којима се Филијала суочава су у највећој мери везане за потребу ажурног и тачног прикупљања и достављања података о тренутној здравственој ситуацији (број оболелих лица на респираторима, броју запослених радника и заузетости капацитета у COVID болницама, потребама здравствених установа за медицинском и личном заштитном опремом итд.), каже Павловићева и објашњава да већину ових података здравствене установе достављају на дневном нивоу, а Филијала их прослеђује Дирекцији РФЗО.

У наредном периоду организација рада Филијале ће зависити од актуелне епидемиолошке ситуације. Оно што је за сада планирано је смањење директног контакта са пословним сарадницима.
-Све што је могуће, обављаће се електронским путем и преко телефона, укључујући и контролу извршавања уговорних обавеза у здравственим установама- објашњава Павловићева.
T.T.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa