Инфо

31. децембар 2020.31. дец 2020.
Велики посао у ванредним околностима
АКТИВНОСТ МАЧВАНСКОГ УПРАВНОГ ОКРУГА У 2020.ГОДИНИ

Велики посао у ванредним околностима

Током 2020.године Мачвански управни округ је спроводио бројне активности у свим областима деловања, али је због епидемије COVID-19, највећи број њих реализован у ванредним пандемијским околностима и континуираној борби са опаким вирусом. Сарадња са локалним самоуправама одвијала се на седницама Савета Управног округа којих је одржано пет и у њиховом обиласку, посебно у време ванредних ситуација и елементарних непогода. Свакодневни контакти са руководством локалних самоуправа одвијани су и кроз рад Окружног штаба за ванредне ситуације, приликом обиласка здравствених установа, граничних прелаза. Сарадња са руководством градова и општина може се оценити као квалитетна
У раду Савета Управног округа учествовали су државни секретар Министарства државне управе и локалне самоуправе Иван Бошњак, помоћници министара из више ресора, руководиоци државних органа из различитих области. У општини Богатић на седници Савета управног округа гост је био помоћник Министра пољопривреде Александар Богићевић, који је представио мере које је ресорно министарство планирало за ову годину. Уприличена је посета и пољопривредним газдинствима која су добила подстицајна средства за унапређење пољопривредне производње.

Након проглашења епидемије COVID-19 седнице Савета су тематски усмерене на епидемиолошку ситуацију, мере које је потребно спроводити у локалним самоуправама, уз учешће одговорних лица Завода за јавно здравље Шабац, Полицијске управе Шабац и Опште болнице Шабац.

Редовно и ванредно
Важан сегмент функционисања Управног округа су и колегијуми које начелник на месечном нивоу одржава са руководиоцима инспекцијских органа и самосталним извршиоцима и на којима се врши анализа рада и деловања инспекција. Одржано је 12 колегијума, од којих су 4 електронске седнице, услед нестабилне епидемиолошке ситуације. Одржан је и значајан број састанака са руководиоцима инспекција. Као кључни проблем који је присутан од оснивања Округа, односно од 1992. године је простор за рад и функционисање инспекцијских служби, које су смештене на више локација у граду Шапцу.

Настављена је одлична сарадња са ПУ Шабац, Сектором за ванредне ситуације, ВБА и БИА, кроз честе састанке, сталну комуникацију и заједнички рад на терену.

У време елементарних непогода, поплава, које су задесиле локалне самоуправе Љубовију, Мали Зворник, Крупањ и Коцељеву, начелник Управног округа је са министрима и њиховим сарадницима пратио ситуацију на терену и изналазио начин да се помогне угроженом становништву.

По препоруци Министарства привреде уприличена је посета бројним привредним субјектима који своју делатност обављају на подручју града Шапца, како би се сагледала ситуација након мера које је Република Србија определила као помоћ привреди у време ванредног стања. Овим су спречена велика отпуштања радника,сачувано је свако радно место,а привредни субјекти су успели да одрже потребну ликвидност пословања.

Важни пројекти
Средином године отпочели су радови на једном од највећих инфраструктурних пројеката у Мачванском округу, а то је изградња моста преко реке Саве у склопу радова на ауто путу Рума- Шабац и брзој саобраћајници Шабац-Лозница. У два наврата начелник Владан Красавац је обишао градилиште заједно са ресорном министарком Зораном Михајловић, којом приликом је закључено да радови напредују одлично, по утврђеној динамици.

Вредно је помена посета председника Републике Александра Вучића граду Лозници 04. јуна, поводом отварања реконструисаних одељења Опште болнице Лозница и свечаног почетка рада америчке компаније Адијент. На заједничком састанку који је том приликом одржан са Председником Републике и градоначелником Лознице разговарало се о тренутној ситуацији и плановима за наредни период.

Избори и промене
У 2020. години, која је уједно била и изборна година, три локалне самоуправе су изабрале нове председнике општина и то Љубовија, Богатић и Владимирци. Грађани града Шапца су изабрали новог градоначелника, па се у наредном периоду у седишту Управног округа очекују бројни инфраструктурни пројекти, долазак страних и домаћих инвеститора, што ће у великој мери утицати на брз привредни развој и ново запошљавање, како у граду Шапцу тако и у читавом Мачванском управном округу.
У циљу реализације Пројекта “Јадар” Одлуком Владе Републике Србије оформљена је Радна група чији је члан и начелник Владан Красавац. У наредном периоду интензивно ће се радити на реализацији овог Пројекта који је од значаја за читав Управни округ, али и Републику Србију.

Уз активно учешће Управног округа у општини Владимирци урађено је много у области геотермалних истраживања. Рударско геолошки факултет урадио је пројекат о геотермалним водама, студију о искориштењу, добијено је истражно право од Министарства рударства и енергетике. Остало је да се изнађе начин финансирања саме бушотине, чиме би општина била у прилици да изнађе инвеститора за прву фазу којом би се омогућило даљинско грејање свих јавних установа општине, а у перспективи и целог места / 2500 домова у пречнику од 1 километра /. Овим би општина Владимирци била у прилици да користи природну енергију за грејање јавних установа, али и целог места, чиме би се смањило аеро загађење и постигле велике финансијске уштеде. Остварио би се концепт Министарства енергетике заснован на обновљивим изворима енергије.

Током године Мачвански управни округ је био ангажован на пројекту присаједињења локалних самоуправае /осим града Шапца и општине Богатић /, будућој Регионалној комуналној депонији “Еко Тамнава”Уб. Уважавајући економски аспект, количину комуналног отпада и будући развој локалних самоуправа које гравитирају на комуналну депонију Уб, Студија је дефинисала три трансфер станице и то једну за град Лозницу, у Коцељеви за Коцељеву и Владимирце и Осечини за Љубовију, Мали Зворник, Крупањ и Осечину. Овим пројектом ће Мачвански управни округ решити проблем комуналног отпада одвожењем, сепарисањем и одлагањем, а постојеће санитарне депоније у свакој локалној самоуправи биће временом саниране. Мачвански управни округ биће прикључен највећем региону, после Београда од 550.000 становника /Мачвански, Колубарски управни округи 4 општине града Београда/ у којем ће бити решен проблем комуналног отпада.

Хуманост
Као и претходне године, тако и ове локалне самоуправе са подручја Мачванског управног округа су прихватиле позив за прославу Светих новомученика Јасеновачких који је упутила Епископија Пакрачко славонска и Епископ Јован, у Јасеновцу у Хрватској. Прослави у манастиру Јасеновац и полагању венаца на споменик “Камени цвет” присуствовали су начелник Мачванског управног округа Владан Красавац, представници града Лознице и општина Владимирци и Богатић. Присуство нашег народа у Јасеновцу, својеврсна је подршка српском народу у Републици Хрватској и уједно доказ да је Република Србија увек уз свој народ, ма где се он налазио.

У 2020.години Мачвански управни округ се у значајној мери бавио хуманитарним радом, пружајући помоћ онима којима је сваки облик помоћи потребан.

И ове године, поводом наступајућих Новогодишњих и Божићних празника Мачвански управни округ је организовао акцију прикупљања средстава за куповину новогодишњих пакетића намењених српској деци у ЗВО у Вуковару. Ова хуманитарна акција организована је у сарадњи градова и општина Мачванског управног округа, којом приликом је обезбеђено 290 пакетића за српску децу. Изражавамо захвалност челницима локалних самоуправа који су у овој тешкој финансијској ситуацији одвојили значајна новчана средства, како би српска деца у Хрватској осетила радост наступајућих празника.
За српску децу јужно од Ибра, на Косову и Метохији, обезбеђено је по 30 мушких и женских тренерки за децу узраста до 15 година и 25 пари дечијих ципелица са анатомским улошцима.

Донирана је комплетна компјутерска опрема Министарству одбране-Центру Шабац, који обавља регрутне активности.

Преко Комесаријата за избеглице и у сарадњи са Градским комесаријатом обезбеђене су две куће на сеоском подручју за избегла лица.

У сарадњи са шабачком Месном заједницом “Баир“ обезбеђено је 25 пакета за избегла лица, огревно дрво за потребе два домаћинства за предстојећу зимску сезону, две годишње аутобуске карте за децу-школарце и још много тога.

Медији
Активности Мачванског управног округа медијски су пропраћене, како би сви наши грађани били благовремено и потпуно информисани. Квалитетна сарадња постоји са свим локалним радио и телевизијским кућама, писаним и електронским медијима. Велики број грађана преко сајта Мачванског управног округа прати рад и активности, а сам број прегледа показује њихову велику заинтересованост.

Жеље
На самом крају свим становницима Мачванског управног округа честитамо наступајуће празнике са жељом да их проведу у здрављу, срећи и благостању са својим породицама, придржавајући се мера Републичког кризног штаба. Жеља нам је да се у 2021. години решимо проблема са COVID-19 како би се функционисање државе, привредна активност и свакодневни живот грађана што пре вратили у нормалу.
Кабинет начелника Мачванског управног округа Владана Красавца

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa