Инфо

31. децембар 2020.31. дец 2020.
„Зорка“ симбол једне епохе
Потпредседница Владе РС и министарка културе и
информисања Маја Гојковић у Шапцу отворила изложбу

„Зорка“ симбол једне епохе

Кроз изложбу “О једној младости” можемо сагледати индустријско наслеђе не само Шапца, већ и културу једног раздобља које је иза нас. Поставка осветљава веома важан сегмент наше културне баштине. Вишестраност и универзалност утицали су да индустријско наслеђе буде препознато као важан део културне, али и туристичке понуде наше земље
Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић свечано је отворила изложбу “О једној младости” aутора Бранислава Станковића у Народном музеју у Шапцу истакавши да велика част и задовољство отворити поставку која презентује симбол једног времена и града.

-Кроз изложбу “О једној младости” можемо сагледати индустријско наслеђе не само Шапца, већ и културу једног раздобља које је иза нас. Поставка осветљава веома важан сегмент наше културне баштине. Вишестраност и универзалност утицали су да индустријско наслеђе буде препознато као важан део културне, али и туристичке понуде наше земље. У свету је одавно присутан тренд враћања у живот некадашњих великих индустријских комплекса, односно фабрика које својом ревитализацијом постају значајна културна упоришта. “Зорка” је била симбол једног времена, знаменитост свог града, чији је почетак обележен еланом и надањима, а развој праћен колективним и индивидуалним залагањима. Радници су градили фабрику, живели са њом и за њу, а она је подарила дух заједништва. Изложба је дело, не само аутора, него и свих оних који су били део ње. Србија и данас гради фабрике, али и штити своју културну баштину, те смо уложили труд да 2021. буџет Републике Србије за културу буде увећан - закључила је потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић.

Као индустријски гигант који је запошљавао велики број грађана, „Зорка“ је директно и индиректно одређивала начин живота у Шапцу и динамику друштвених односа. Циљ изложбе је да прикаже једну епоху из живота града коју је обележила Хемијска индустрија „Зорка“.

-”Зорка” је била синоним за успешну епоху у развоју града Шапца. Ово је само један од начина где смо спојили привредни и културни развој града, те у Музеју говоримо о некадашњем привредном развоју града. Сигуран сам да ћемо имати могућности да Шабац развијамо у домену привреде у наредном периоду, а истовремено и да ће велика пажња бити посвећена култури - истакао је градоначелник Шапца др Александар Пајић.

М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa