Инфо

31. децембар 2020.31. дец 2020.
СА ОПТИМИЗМОМ ГЛЕДАМО У БУДУЋНОСТ
МИЛАН ДАМЊАНОВИЋ ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ БОГАТИЋ

СА ОПТИМИЗМОМ ГЛЕДАМО У БУДУЋНОСТ

Довршетак пројекта канализације први на списку. Очекују изградњу хладњаче и сушаре за воће и поврће на 3,16 хектара. Најновији узгој поврћа у заштићеном простору. Локална самоуправа, буџетом определила знатна средства за субвенционисање пољопривредних кредита. Култура и спорт нису заборављени
Дошли сте на чело општине Богатић при крају ове календарске године. Какво сте стање затекли? Са каквим амбицијама уз уважавање постојећих околности се може ићи даље?
Огромна подршка и указано поверење наших суграђана изборној листи „Александар Вучић – за нашу децу“ резултирала је уверљивом, рекао бих и историјском победом, како на парламентарним, тако и на локалним изборима. Након одржаних избора, припала ми је изузетна част и привилегија, али и велика обавеза и одговорност да будем први међу једнакима, односно да будем изабран за председника општине Богатић. Задатак који сам поставио као приоритетан је био формирање младог и квалитетног тима способних, стручних, али и остварених појединаца који ће у потпуности бити подређен остваривању општег интереса. Они ће донети ново знање и неопходни ентузијазам у свакодневни рад и уверен сам да смо на тај начин поставили здрав основ и чврст темељ за све изазове са којима ћемо се суочавати у наредном периоду. Амбиције се своде на то да се путем посвећеног и марљивог рада испоручи видљив резултат, да будемо свих 365 дана у години на располагању нашим суграђанима, јер је то једини пут којим можемо оправдати указано поверење и испунити њихова очекивања - другог пута и начина нема. Нажалост, ситуација која је затечена није баш најповољнија, у финансијском смислу посматрано, јер је наслеђено мноштво неиспуњених обавеза и дугова који су стигли на наплату. Читава ова календарска година је практично протекла у томе да санирамо стање и у тој намери смо у највећој мери и успели, а сада са усвајањем новог буџета за 2021. годину нам преостаје да постепено али сигурно мењамо ствари на боље.

Колико је штете Ковид 19 нанео општини Богатић, како сте се и како се борите против ове опасне заразе?
Искористићу и ову прилику да се искрено и од срца захвалим свим запосленима у нашем Дому здравља, без изузетака, који су изнели заиста огроман терет у овој комплексној и тешкој ситуацији у којој смо се сви заједно нашли, а њима припада и највећа заслуга за све постигнуто у заштити живота и здравља грађана општине Богатић у претходном периоду. Тренутна епидемиолошка ситуација није најповољнија, али постоје назнаке да долази до стабилизације прилика и да мере које су уведене, како на државном, тако и на локалном нивоу дају резултате. Апелујем да свако од нас да свој пуни допринос и покаже висок ниво личне одговорности, како бисмо овај период успешно пребродили, а верујем да ћемо већ од пролећа, а најкасније до лета да се полако, али сигурно вратимо уобичајеном начину живота.

Чули смо да је и председник Србије у свом излагању поводом програма развоја Србије до 2025. године поменуо и општину Богатић у смислу завршетка једне од најзначајнијих и најскупљих инвестиција за Мачване, а то је пројекат канализационе мреже. Како објашњавате ову чињеницу?
Приликом посете председника Вучића општини Богатић у оквиру кампање „Будућност Србије“ у фебруару 2019. године, од стране општинског руководства су му били предочени сви проблеми са којима се сусрећу грађани наше општине. Том приликом, акценат је стављен на недостатак канализационе мреже, као основног предуслова привредног развоја и могућности привлачења страних и домаћих инвеститора. Морам да истакнем, да смо ми, такође, приликом сваког, било формалног или неформалног сусрета са представницима Владе Републике Србије, као и са самим председником Вучићем, инсистирали на потреби наставка радова на канализационој мрежи, прво за насељено место Богатић, а потом и у осталим местима. Потребна нам је неспорно помоћ виших инстанци, јер реално посматрано, ми као локална самоуправа нисмо у могућности да самостално реализујемо један тако велики пројекат. Ставили смо питање канализације у први план зарад будућности читавог нашег краја, пре свега, наше деце, која долазе после нас и која треба да живе и раде у уређеном и просперитетном друштву.

Визија у ком правцу треба да се земља креће, огромна воља и жеља да се равномерно развију сва места у Србији, како би на тај начин сви грађани добили шансу да живе и раде у тим местима су карактеристике великих државника који желе добро својој земљи и свом народу, а председник Вучић је управо такав. Сви смо сведоци улагања у путну инфраструктуру, у канализацију и водовод, у изградњу и обнову савремених Клиничких центара и болница, што је посебно у ово време пандемије коронавируса, показало своју потпуну исправност. Једна смо од ретких земаља која подиже плате и пензије у тренутку светске економске и здравствене кризе глобалних размера, где нема отпуштања, инфлације и сличних негативних економских показатеља. То несумњиво говори да се земља креће у правом смеру и да са оправданим оптимизмом можемо гледати у будућност. Ми у Богатићу смо приликом посете председника Вучића нашој општини видели и осетили у његовим речима и наступу искрену вољу и одлучну жељу да се помогне, да се привуче конкретан инвеститор, да се отворе нова радна места у привреди, те да се тако наш крај тргне из одређене летаргије и да се улије нова нада у лепшу и сигурнију будућност. Потврда свега тога је стигла и од стране самог председника републике када је у свом јавном обраћању навео да се наша општина нашла међу још њих 72, које ће кроз Инвестициони план „Србија 2025“ добити комплетну канализациону мрежу. То је изванредна вест, најбоља могућа, а нама преостаје да наставимо свакодневни рад у искључивом интересу наших грађана.

Инвеститорима врата широм отворена
Дуго у овој општини није реализована капитална инвестиција која би запослила већи број људи. Може ли се коначно прекинути та негативна пракса и у којој области живота видите најпре такву могућност?
Разговарали смо са неколико заинтересованих инвеститора који би уложили свој капитал у општину Богатић. Са некима о њих смо потписали и уговоре, а са некима споразуме о будућој сарадњи. Са једним од њих нас ускоро очекује реализација инвестиционог пројекта - изградња хладњаче и сушаре за воће и поврће, на површини од 7.000 квадратних метара и парцели од 3,16 хектара, који обухвата улагања у вредности од најмање три милона евра и запошљавање 70 лица. Откуп, складиштење и сушење воћа и поврћа, као и лековитог биља је намера инвеститора, а очекује се да ће већ 2022. године кренути са радом. Други инвеститор има намеру да улагањем капитала на неколико локација на територији општине Богатић отпочне најновији начин узгоја поврћа у заштићеном простору кроз најмодернији облик „хидропонског узгоја“. Коришћењем топлотне енергије (извор геотермалне воде) створили би се услови за постављање савремених стакленика за узгој поврћа на хидропонском облику гајења, а оно што је за нас као локалну самоуправу најзначајније је да је предвиђено запошљавање 100 радника, који ће бити са територије општине Богатић. Такође, имамо потенцијалног инвеститора који би у догледно време уложио неколико милиона евра за изградњу спа центра, хотелског комплекса са базенима и сличним садржајем на нашој територији и разговори са њим су у завршној фази. Користим сваку прилику да позовем све потенцијалне инвеститоре да нас посете и да се на лицу места увере да наша општина заиста располаже са огромним природним богатствима и потенцијалима и поручујем им да су наша врата за њих увек широм отворена.



Пољопривреда и село заслужују увек више
Од пољопривреде у овом крају живи доста грађана. Својевремено је било речи да Мачва може да храни пола Европе. Како од тих силних потенцијала о којима се дуго времена говори и пише, живот вредног мачванског сељака учинити лагоднијим?
Наш крај је надалеко познат по пољопривредној производњи, а поред традиционалних култура, у последње време је приметна експанзија производње и прераде воћа и воћних производа. Мачва је природно богата, са вредним и поштеним домаћинима, који само желе да се вреднује њихов мукотрпан рад. Оно што представља највећи проблем већ дужи низ година је нестабилност тржишта и поремећаји који се на њему догађају и који у великој мери утичу на организацију, планове и рад наших пољопривредника. Влада Републике Србије, преко ресорног министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде чини огромне напоре да те „тржишне ударе“ амортизује, да квалитетно и правовремено интервенише и до сада је имала успеха на том пољу. Наша локална самоуправа је у новом буџету определила 8 милиона динара за субвеционисање кредита пољопривредницима и имамо посебну, стручну општинску службу која им је на услузи, а такође у плану нам је и формирање Института за повртарство. Праћењем савремених трендова у производњи, модернизацијом механизације и коришћењем ИПАРД претприступних фондова Европске уније се ствара реална могућност да се временом наши пољопривредни произвођачи приближе стандардима земаља ЕУ, по свим параметрима.

Сведоци смо да село из дана у дан стари и нестаје. Шта се конкретно предузима или ће се предузимати да млади остају на селу и ту заснивају своје породице и егзистенцију?
У претходном периоду кренуло се са спровођењем већ поменутог равномерног регионалног развоја и ту се можда крије одговор на ваше питање. Инвестиције су главни покретач привредног раста и развоја земље, а посебно ако се оне односе на реални (произвођачки) сектор, јер се на тај начин отварају нова радна места. Уколико ми створимо услове за квалитетан и нормалан живот и рад нашем човеку у Богатићу и у читавој Мачви, онда се он сигурно неће одлучити на одлазак у веће центре, као што су Београд или Нови Сад или на одлазак у иностранство.

Без заостајања у развоју културе и спорта
Који су по вашем мишљењу најважнији правци остварења културних активности?
Рекао бих да је одлазак у позориште, у биоскоп, у посету музеју и изложби, као и на културне манифестације разних врста потребно сваком од нас, али и да то представља национални интерес. Ми се у локалној самоуправи трудимо да организујемо бројне културне манифестације, од традиционалних “Хајдучких вечери” и ликовне колоније у Совљаку, преко “Мачванске лиле” и “Боја на Дубљу” до међународног фестивала фолклора „Богатфест“. Културно- образовни центар Богатић и Туристичка организација општине Богатић су носиоци организације свих ових догађаја. Наставићемо да чувамо богату традицију и наше обичаје, а издвајања за културне активности ће се повећавати из године у годину.

Где су у вашој визији бројне спортске активности Мачвана?
У складу са могућностима имамо обавезу да улажемо у спорт и младе. Помажемо бројне спортске клубове и улажемо у обнову спортске инфраструктуре. Код нас је коњички спорт са дугом традицијом, постоји велика љубав према тркама и на нашим божићним тркама буде по неколико хиљада посетилаца. Наравно да је фудбал као најважнија споредна ствар на свету увек у епицентру дешавања и занимања, па у свакој месној заједници имамо по клуб, а у неким и по два, а најпознатији и тренутно најуспешнији је фудбалски клуб “Мачва” из Богатића. У последње време у експанзији је рукомет где се наш омладински рукометни клуб „Мачва“ успешно надмеће у Супер Б лиги Србије. Имамо и одбојкашки клуб, неколико атлетских и борилачких клубова, шаховски клуб итд. Поред спортских колектива, похвалио бих индивидуална остварења наших спортиста суграђана, а посебно бих издвојио Александра Грновића, атлетског репрезантивца наше земље и балканског првака у десетобоју. Мишљења сам да заиста имамо здравог основа за развој спорта и нема сумње да ћемо спорту пружити подршку, јер је улагање у спорт и омладину увек добра инвестиција, а уједно и најбоља промоција здравог начина живота.

Ваша порука грађанима општине Богатић за предстојећу 2021. годину?
Пре свега, желим им добро здравље, од њега све креће, јер представља неизоставно и најзначајније питање, како за самог појединца, тако и за друштво у целини. Очекујем да ћемо из ове дуге и неизвесне борбе изаћи као победници и да ћемо након тога моћи на миру свакодневно стварати и напредовати и тако живети један квалитетан живот. Свим грађанима општине Богатић и читаве Републике Србије желим да предстојеће новогодишње и божићне празнике проведу у миру и благостању, окружени својим најдражима, у породичној срећи.
Љ.Ђ.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa