Инфо

31. децембар 2020.31. дец 2020.
Улажемо у живот
ПРЕДСЕДНИК ОПШТИНЕ ВЛАДИМИРЦИ, ГОРАН ЗАРИЋ

Улажемо у живот

“Приликом дефинисања приоритета морате да гледате и уважите потребе људи, јер само тако ће инвестиција користити. Током претходне године определили смо се да улажемо у живот и шансу младима да остану овде, то ћемо и убудуће наставити. Са друге стране, грађани Владимираца знају да цене урађено и ово руководство ужива њихову велику подршку”, истиче у новогодишњем разговору за “Глас Подриња” председник општине Владимирци, Горан Зарић
Радило се и градило током 2020. године у Владимирцима. Упркос вирусу, уз помоћ, сада већ традиционалног партнера, Владе Републике Србије и новостечених пријатеља Фондације “Новак Ђоковић”, остварене су шансе за нове послове, квалитетније образовање, безбеднији и удобнији саобраћај. Председник општине, Горан Зарић, од реализованих инвестиција истиче асфалтирање путева, уређење индустријске зоне и проширење простора Предшколске установе “Сунцокрет”, док у будућности највеће наде полаже у пројекат реконструкције постојећег водоводног система и подршку младим породицама да ова варошица постане њихов животни избор.

Година асфалтирања и велика очекивања
Велика очекивања са којима се ушло у 2020. годину била су утемељена у њеној претходници. Наиме, по речима Горана Зарића, 2019, је у Владимирицма изасфалтирано 37 километара путева. Незанемарљив податак за општину ове величине.

-Пре тога из сопственог буџета смо могли да издвојимо за асфалтирање само километар, или два, а онда нам је у помоћ прискочила Влада Републике Србије, која је определила средства преко ЈП “Путеви Србије”, док је ПЗП “Ваљево” изводило радове. Тако да 2019. можемо слободно да назовемо “Годином асфалтирања” у Владимирцима- објашњава Зарић и додаје:

-Те године су почели и интензивни радови у индустријској Зони. Уређена је локација од 2 хектара, сређени урбанистички паланови и испуњени сви услови за грађевинске дозволе, односно све је спремно за потенцијалног инвеститора који би овде дошао, градио и започео производњу. Вредност радова је 20 милиона динара.



Наведени пројекти настављени су и током ове године. Како каже председник општине “нешто је завршено, нешто започето”, а из општинског буџета је издвојен новац за асфалтирање деоница у пет села, од пола километра до километра у сваком.

-Започели смо и неке веће путеве, укупне дужине 4 километара. Радићемо их у неколико етапа, сваке године док не завршимо. Поента је да са радовима обухватимо сва места. Равномерно и полако. Да нека села не мисле да су привилегована, а нека запостављена. Због тога смо подржани и од самих грађана- истиче Горан Зарић.



Рад на одржавању
Велики посао је и одржавање путева. Збирно мрежа локалних саобраћајница у Владимирцима броји 500 км. На редовним састанцима месних заједница, већ неко време се провлачи питање неуређене обале. Општина плаћа превоз школарцима, али често, због неприступачног коловоза, аутобус не може да прође. Казнена политика је дефинисана, али се због старосне структуре домаћина, углавом не спроводи. Но, чини се да ће у следећој години овај проблем бити адекватно решен.

-У договору са директором ЈКП “Извор” биће набављена машина за уређење обала на путевима. Та инвестиција је вредна 100.000 евра, али верујем да ће нам се брзо исплатити, јер поред своје основне намене, ова машина има засебан прикључак за прање улица, као и прикључак за чишћење снега- каже Зарић.

Школа у Прову
-Школа у Прову стара је 150 година, њу похађа 150 ученика. После последње поплаве, кров је почео да прокишњава. У сарадњи са Канцеларијом за јавна улагања почели смо израду документације, и ускоро би требало да почне реконструкција и изградња спортске сале.


Улепшана “лица” улица
Свако место има своју посебну улицу. Њена особеност условљена је или лепотом или значајем. Улица “Светог Саве” у Владимирцима је први додир са овом варошицом сваког путника намерника, али и жила куцавица краја. Место где су објекти: општинске управе, дома здравља, културе. Улица долазака, сусрета и одлазака, која заслужује изглед за памћење.

-Идеја нам је да кад неко дође у Владимирце, доживи лепоту ове улице. Уредили смо тротоаре целом дужином улице, од аутобуске станице до школе. Вредност те инвестиције је била 7,5 милиона динара. Засађен је дрворед поред Дома здравља, и овом улицом ћемо се и даље бавити. Она јесте део државног пута, али може се урадити пројекат, ускладити саобрађајна сигнализација. У 2021. години ћемо ту поставити лежеће полицајце и безбедност свих учесника у саобраћају, а посебно ученика подићи на виши ниво- објашњава Зарић.

Када је реч о сређивању идеја општинског руководства је да сваке године реконструише и по једну споредну улицу. У 2021, је на реду деоница која од “Св.Саве”, води ка базену. Поред санације коловоза, планирано је и постављање тротоара.

Предвиђена је и изградња заобилазнице, паралелно са улицом “Св.Саве”. Пројекат је у изради, земљиште се већ откупљује, а ту је и нада да ће ЈП “Путеви Србије” имати слуха за значај ове инвестиције.

Преко пројеката до већег буџета
Велике инвестиције су могуће само путем пројеката, а да би се он добро написао потребно је знање, искуство, али пре свега време. Због тога је општине буџетом планирала и средства за израду пројектне докумнетације. Оформљен је и пројектни тим, све са идејом “бити спреман кад се шанса појави”.


Решење питања водоснабдевања
-Израдили смо пројекат водноснабдевања Прова. Ово село има 2.000 становника, а нема водовода. Површинске воде су поплавама загађене и нису за пиће. Ми смо урадили пројекат вредности два милиона евра и очекујемо да буде реализован од стране Канцеларије за јавна улагања. Конкретно, овде је реч о реконструкцији постојећег водоводног система у Владимирцима и изградњи водоводне мреже у Прову. Реконструкцијом мреже смањени би били губици, а значајно би повећали број потрошача- истиче председник општине Владимирци и објашњава:

-Сама пројектна документација није била једноставна. Имамо преласке преко државних путева, требале су нам разне сагласности и време.

Поента је да са радовима обухватимо сва места. Равномерно и полако. Да нека села не мисле да су привилегована, а нека запостављена. Због тога смо подржани и од самих грађана


На изворишту Суво село имали смо само један бунар који напаја водом неколико места, и нисмо имали могућности да проширимо број корисника. Са друге стране, годинама имамо проблем у Крнићу и Јазовнику, насељима где људи су уложили доста у своја домаћинства, а немају пијаћу воду, такође ни могућност да копају бунаре, јер је вода на великој дубини.

Уз помоћ Дирекције за воде Министарства пољопивреде, смо добили средства и урадили бунар у Сувом селу Вредност инвестиције је 14 милиона динара. Општина је у овом послу учествовала са 30 одсто.

Свеприсутна Корона
Ситуација са короном се мења из дана у дан. Наду улије затишје броја заражених, па је нестане изненадним скоком. Ситуација на терену се будно прати и правовремено реагује. Председник општине каже, да су здравствени радници заслужили све похвале за посао који обављају, а да се грађани придржавају мера. Најугроженији добијају помоћ, а у функицији је и општински број на који увек могу да се јаве. Помоћ у правом тренутку представља дигитализација рендген апарата, урађена захваљујући донацији ЕПС-а посредством канцеларије председника Републике.

-Била је то помоћ у правом тренутку. Пацијенти који сумњају или су оболели од корона вируса могу овде да сниме плућа, и онда иду у Шабац. То је велико растерећење за здравственио систем- објашњава Зарић.

Брига о породици
Из општине Владимирци, како тврди Горан Зарић, људи ретко одлазе. Овде заснивају породице, раде, школују децу. Велика развијеност села и опремљеност инфраструктуром, условљавају мало “празнију” варошицу, а уколико се оствари обећање Владе и дође инвеститор требаће радне снаге.

У жељи да младост доведе у Владимирце и обезбеди јој сигурну зараду, општинска управа је определила седам и по милиона динара, за све брачне парове који се одлуче да дођу у ово место и саграде кућу.
-Конкурс ће бити отворен за све, али ће приликом бодовања породице имати предност. Свака породица ће добити 500.000 субвенције за грађевински материјал, плац и бесплатан прикључак на водовод- каже Зарић, и наводи да је током 2020, почела реализација пројекта “Брига за породицу”. Пројекта који је повезао Општину, Дом здравља, Центар за социјални рад и Предшколску установу, основаног са идејом саветовалишта за младе људе који су на самом почетку породичног живота.

-Под окриљем нашег Центра за социјални рад смо опремили мултиедукативни центар у којем су ангажовани логопед, педијатар и лица из социјалне заштите. Такође, у оквиру овог програма смо обезбедили и два возила за најугроженије, а његова вредност је 4 милиона и 800.000 динара. Општина је издвојила 800.000, а Министарство 4 милиона – каже Зарић.

Са Ђоковићима до новог вртића
Велики број деце гравитира према овој варошици. Оновна школа бројо нешто мање од 400 ученика, средња 600 и због популарности занимања нема проблем са попуњавањем уписне квоте. Све већа је потреба за смештајем у оквиру предшколске установе, те се овде размишља о повећању капацитета. Значајан корак у овом смеру је направљен захваљујући Фондацији Новака Ђоковића. Заједничким снагама општине и Фондације реализује се пројекат вредности 27 милоина динара.

-Некадашњу стару школу у Владимирцима, која је изгорела у пожару пре пар година, реновирали смо уз помоћ Фондације “Новак Ђоковић”, која је учествовала са средствима од 10 милиона динара. Завршетком овог пројекта добићемо један квалитетан простор за целодневни боравак деца, простор који ће имати и своју фискултурну салу- објашњава председник општине Владимирци.

Снага у селу
Села у владимирачкој општини су жива. Инфраструктурално, према речима Зарића, прилично опремљена. Током године пред нама панирано је да се заврши јавна расвета у сваком месту, а током ове радило се на стабилизацији и реконструкцији нисконапонске мреже.

-На последњем Новосадском сајму смо добили награду најуспешније општине у агробизнису. Верујемо да је то измеђуосталог због субвенција за копање дубинских бунара. У години за нама смо ископали 30, а наставићемо и у следећој. Сматрамо то значајним видом подршке нашим пољопривредницима, а наставићемо и са улагањем у атарске путеве, сарадњом са пољопривредницима преко нашег Одељења за пољопривреду, као и покретањем приче о задругарству.
Т.Т.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa