Инфо

31. децембар 2020.31. дец 2020.
ИНТЕНЗИВАН РАЗВОЈ ОПШТИНЕ
РАЗГОВОР СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА ДУШАНОМ ИЛИНЧИЋЕМ

ИНТЕНЗИВАН РАЗВОЈ ОПШТИНЕ

„Ми заиста имамо одличну сарадњу са републичким институцијама, са министарствима, са Владом Републике Србије. Све крупније инвестиције које су урађене и које се раде, завршене су захваљујући вишегодишњем труду и сарадњи са надлежним државним институцијама. Али, са друге стране, свака инвестиција која је у Коцељеву дошла, реализована је без већих проблема, у предвиђеном року, са целокупном пратећом документацијом“, каже председник општине Коцељева
-Ова година је заиста била специфична имајући у виду ситуацију у свету, па тако и у држави, а самим тим и у нашој општини. Управо пролазимо кроз трећи талас епидемије и кроз трећу ванредну ситуацију што се тиче општине Коцељева коју смо једноставно морали да уведемо у овом последњем кварталу године. Мислим да смо могли још боље да одговоримо на изазове. Посебно да реагујемо још ефикасније када је у питању неадекватно понашање појединаца. Ипак, у округу смо једни од најмање заражених у овом тренутку. И те бројке говоре нешто. У локалној заједници неодговорност појединца доводи до озбиљних проблема-рекао је на почетку новогодишњег интервјуа за „Глас Подриња“, председник општине Коцељева Душан Илинчић.

Пандемија јесте у великој мери утицала на свакодневни живот грађана и функционисање друштва али није зауставила инвестиције у општини. Једна од најзначајнијих која је реализована је у области водоснабдевања.

–Заиста је много ствари реализовано у току ове године. Почев од Доњег Црниљева и изградње фискултурне сале која се ових дана пуни и спортским реквизитима које је донирао Спортски савез Шапца, као и за салу у Каменици. Сам почетак године нам је доста добро кренуо у свим сверама. Завршавани су по плану и они радови који су започети крајем претходне. Ту мислим на фискултурне сале у овим месним заједницама као и на реконструкцију основне школе у Каменици. Почетак епидемије на кратко је довео до прекида у реализацији планираних пројеката али смо врло брзо кренули са радовима.

Једна од најважнијих инвестиција јесте везана за комунално предузеће. Урадили смо пројекат за изградњу резервоара од 950 кубних метара у Свилеуви. Реализација овог пројекта је у претходном периоду завршена и наредних дана очекујемо примопредају. Ова инвестиција, која је у потпуности финансирана из буџета општине, је била неопходна Коцељеви, посебно у току летњих месеци, када је потрошња воде већа него производња. Резервоар ће нам служити да се избегну дисбаланси током летњих месеци и обезбеди континуитет у снабдевању потрошача. Међутим, нисмо се зауставили на овоме већ смо кренули са новом истражном бушотином бунара која је у самом финишу. Ових дана ћемо имати прецизнију информацију о количини воде коју ће нам тај бунар дати. Такође и овај бунар се финансира из локалног буџета. Говоримо о инвестицијама у области водоснабдевања чија је вредност преко 75 милиона динара. Дакле, скоро 80 милиона смо уложили у ове две ствари које су битне за нормално, сигурно снабдевање воде. Уз резервоар није урађено само складиште воде већ и пречистач, што је од посебне важности. Имали смо квалитетну воду али ће она у наредном периоду бити још боља јер ће проћи кроз додатне филтере. Област водоснабдевања била нам је веома важна у претходним годинама а тако ће бити и у наредном периоду јер сматрамо да је она најзначајнији ресурс. Зато се истовремено улажу напори да се вода доведе до наше општине из акумулације Стубо-Ровни. Урадили смо све што се тиче неопходне припремне документације да би та вода нашла пут ка Коцељеви. То нам је важно и да би сачували наше постојеће капацитете. Наше снабдевање је бунарског типа и ту су ограничени ресурси. Ако је будемо чували и правилно са њом располагали имаћемо је дужи временски период. Из наших тренутних изворишта није могуће довести воду до свих делова и крајева општине што ће бити изводљиво када се будемо снабдевали са ове акумулације.

У последње време актуелна су и улагања у путну инфраструктуру и улични систем. Колико је урађено у овој години?
-Током летњих месеци урадили смо све некатегорисане и општинске путеве. Тај део смо довели у адекватно стање како би у току зиме могла да се одвија несметана саобраћајна комуникација у свим деловима. То је посебно важно за наше пољопривредне произвођаче. Уз воду која је доведена у све месне заједнице у којима је то било могуће, доста смо урадили и на нисконапонској мрежи у деловима Коцељеве, Драгиња, Каменице, тако да нам је што се тиче електроснабдевања остало врло мало да у наредном периоду завршимо комплетну реконструкцију нисконапонске мреже. Што се тиче путне инфраструктуре успели смо да решимо вишедеценијски проблем када је реч о насељу Подбаре. Уз савремени коловоз и изграђен тротоар успели смо да урадимо један крак канализације али нам је остао незавршен други што се надам да ће бити могуће учинити у наредном периоду. С правом су станари овог дела Коцељеве својевремено негодовали због макадамске улице. Надам се да смо са овим успели да решимо њихове проблеме и сада ово насеље има једну другу димензију. Саобраћај је сада далеко безбеднији. Такође, урађен је и канал који је значајан за одвод атмосферских вода. Уз изградњу уличног система почели смо активно да радимо и на озелењавању Коцељеве. Садимо дрвореде у појединим улицама уз консултацију са стручњацима. Послушали смо и уважили њихове сугестије тако да су дрвореди урађени плански, са одређеном врстом стабала. Трудили смо се да испоштујемо основне принципе. Почели смо да обраћамо пажњу и на детаље што је веома важно за људе који живе у одређеним деловима Коцељеве. Ништа мање се није радило ни у другим месним заједницама.

Асфалтирали смо у Свилеуви, у оквиру школског дворишта, одбојкашки, кошаркашки али и фудбалски терен. Заиста се трудимо да поред крупних ствари почнемо да радимо и на оним детаљима и стварима на које у ранијем периоду нисмо обраћали превише пажње. С обзиром да смо имали три ванредне ситуације имали смо и поплаву крајем јуна месеца у Доњем Црниљеву. Поред те поплаве, три ванредна стања, епидемије коронавируса, избора могу да кажем је у општини доста ствари урађено, завршено, решено. То је очигледно.

У последњих неколико година изграђен је и реконструисан велики број улица у Коцељеви.

Чини се да је тренутно једна од најпроблематичнијих улица Жиће Димитријевића? Потпуно је небезбедна за све учеснике у саобраћају. Да ли је у плану њена реконструкција?
-Ово јесте једна од најнебезбеднијих улица. Стекли су се сви услови за њену реконструкцију и размиљша се о томе. Решили смо питање канализације, уредили водотокове другог реда који су правили проблеме. Оно што је била нека предфаза то је завршено. Пројекат је урађен и то је нешто што очекујемо да ћемо у наредном периоду ући у њену реализацију али не бих могао да прецизирам тачно када. Свакако је реч о једном од приоритета. Опет је реч о вишемилионском пројекту који обухвата и Мишарску улицу, и Расничку и све оне улице које су припадајуће улици Жиће Димитријевића.

Међу значајним улагањима у циљу решавања проблема јесу она на водотоцима другог реда. У ову област уложена су велика средства.

–Урађен је један од најпроблематичнијих водотока другог реда у Коцељеви. То је Расница. Нешто што нам је 2019-е године направило озбиљне проблеме у тренутку што се тиче доњег дела Коцељеве. Проузрокована је тада огромна штета али нас је то нагнало да изнађемо решење у 2020-ој, али не решење на папиру или у речима, већ решење у реализацији. Преко милион евра је вредност пројекта. Могу се видети радови на Расници, на Лукинцу, Сумијевцу, Лукића потоку, на чишћењу саме Раснице где је локална самоуправа издвојила не тако мали износ средстава. Корито на Расници, у горњем делу није чишћено, чини ми се, од када је направљено. И видело се колико је ту било талога, колико муља и ко зна све чега. Осим ових корита, значајна улагања су била и на водотоку првог реда, на реци Тамнави на којој се корито и приобаље континуирано уређује већ годинама. У плану је да се ти радови наставе и у новој години. Ове године смо успели да обезбедимо противпоплавне бране. То је новина коју смо успели да обезбедимо у циљу спречавања поплава. У зони Коцељеве и Доњег Црниљева очекују нас интензивни радови и даље на току реке Тамнаве.

Крај године је време за сумирање свега онога што је урађено, испуњених планова и очекивања. Колико је новца у 2020. усмерено на инвестиције из свих извора?
-Па мислим да смо заиста много уложили у претходном периоду и много урадили. Преко 500 милиона динара, што директних, што индиректних средстава.

Шта је из ваше визуре горући проблем тренутно у овој општини?
- Ми се трудимо да што већи број проблема решавамо и сваке године у нову годину улазимо са све мањим бројем изазова. Ипак, као велики проблем видим изазове у комуналној делатности. Заиста, улажемо напоре како бисмо обезбедили пречистач. То је нешто на шта смо посебно фокусирани и решење које држава финансира. Ми морамо брзим корацима да дођемо до њега. Ово су заиста капиталне ствари. Ми имамо проблема али проналазимо начин да их решавамо. Доста смо урадили, али све може још боље. Толико ствари се свакодневно одвија у Коцељеви а којих грађани једноставно нису ни свесни. Почев од чишћења, сређивања, решавања питања паса луталица којих константно има, а има их зато што смо ми такви какви смо, зато што их доносимо и остављамо. Ипак, трудимо се да сами препознајемо проблеме и реагујемо, а не да чекамо да нам грађани сигнализирају.


Буџет општине је мањи од 400 милиона динара. Како проналазите начин да финансирате све оно што се ради на пољу инфраструктурног опремања?
-Ми заиста имамо одличну сарадњу са републичким институцијама, са министарствима, са Владом Републике Србије. Све крупније инвестиције које су урађене и које се раде, завршене су захваљујући вишегодишњем труду и сарадњи са надлежним државним институцијама. Али, са друге стране, свака инвестиција која је у Коцељеву дошла, реализована је без већих проблема, у предвиђеном року, са целокупном пратећом документацијом. Надам се да ћемо у наредној години наставити још интензивније да радимо и улажемо. Имамо и најаве потенцијалних инвеститора што се тиче наше индустријске зоне.

Имамо заинтересованих инвеститора за изградњу одређеног погона у Свилеуви, што нам је од велике важности, јер је битно да се сви делови наше општине, а посебно сеоска подручја привредно развијају. Покушавамо да проналазимо заинтересоване инвеститоре који ће бити спремни да улажу у ова подручја. На тај начин ћемо задржати мештане у селима.

Према најавама, Коцељеву тек очекује једна велика инвестиција. О чему је реч?
-Да. Тек нас очекује велика инвестиција. Спремамо се за огромно улагање у вртић. Ради се о проширењу, реконструкцији и изградњи обданишта. Очекујемо инвестицију чија је вредност око 300 милиона динара. То је нешто што је најкапиталније што ће се радити у овом тренутку.
Актуелна је и најава реконструкције зелене пијаце у Коцељеви.

–Ми у наредном периоду планирамо реализацију и ове инвестиције. За сада не могу да прецизирам ни време почетка нити рокове за извођење радова. Пројекат зелене пијаце радимо заједно са Министартсвом за државну управу и локалну самоуправу. Једна смо од ретких општина која је ушла у овај пројекат. У 2020-ој смо урадили идејни пројекат за зелену пијацу. На основу идејног решења расписали смо јавну набавку за извођачки пројекат. Очекујемо да ћемо убрзо имати то коначно решење које ће нам послужити да се распише јавна набавка за изградњу зелене пијаце која је сада у катастрофалном стању. Урадићемо једну модерну пијацу. Она ће имати могућност стављања и у другу функцију.

Може ли се стати на пут немарним грађанима, несавесним па и бахатим појединцима,њиховим поступцима попут паљења контејнера, паркирања и узурпације зелених и јавних површина, остављања паса луталица? Има ли локална самоуправа механизме да ефикасно реагује?
-Као решење за све ја видим инсталирање видео надзора. У том случају не може нико да каже да се нешто није догодило ако је то камера забележила. Ипак, ми морамо сви заједно да се мењамо. У томе и јесте суштина. Ако идемо казненом политиком, нешто ћемо урадити, али то није трајно решење. Можда се јави и револт. Али, да бисмо направили ову средину бољом, квалитетнијом, морамо да имамо видео надзор и да се мењамо. На све добронамерне сугестије ми реагујемо адекватно.

Ове године епидемиолошке прилике одложиле су бројне догађаје у нашој земљи. Међу оним манифестацијама које нису одржане налази се и Фестивал зимнице. Овај сајам има за циљ промоцију традиционалних производа, подршку селу и произвођачима, а посебно женском предузетништву. Са том идејом покренут је и пројекат едукативног карактера “Мој производ-моје газдинство, мој крај” који инсистира на стварању што квалитетнијег и атрактивнијег финалног производа.

–Ове године, на жалост, нисмо имали Фестивал зимнице. Надам се да ће Нова година бити много боља у том сегменту. Наравно да се обраћа пажња на сваког произвођача зимнице, без обзира на околности. Они су ускраћени за једну веома важну продајну активност на сајму. Ми из општине покушавамо да изнађемо начин да им пружимо сваку врсту подршке. Далеко од тога да производи зимнице нису и ове године нашли пут до корисника и купаца, али морамо истаћи да значајан део прерађевина од воћа и поврћа, произвођачи пласирају на Фестивалу зимнице који из године у годину посећује све већи број људи, а самим тим и купаца. Што се тиче пројекта ми учествујемо активно у том пројекту а све у циљу да нашим произвођачима пружимо што већа знања и сазнања, да им омогућимо да уз што мања улагања новца и рада добију исти ефекат. Свако ко нам се јавио за било коју врсту помоћи, мислим да је наишао на отворена врата, разумевање и подршку. Важно је да и у наредном периоду одрже и квалитет али и квантитет својих прерађевина. Сви ми се поносимо Фестивалом зимнице и настојимо да негујемо и развијамо ову манифестацију. У сусрет Новој години и празницима у Коцељеви је постављена новогодишња расвета. Грађани су, судећи по реакцијама на друштвеним мрежама, веома позитивно реаговали на бројне нове украсе.

–Покушали смо да разбијемо сивило и монотонију у којој смо се нашли сви због епидемије коронавируса. Ово је један од начина. Али и порука грађанима да се, упркос свему, живот одвија, иде даље, да ми грабимо крупним корацима напред, бар што се тиче Коцељеве. Обраћа се пажња на квалитет живота, на ситнице. Тежимо да направимо боље. Да размишљамо и о детаљима. У сваком случају, свим грађанима и читаоцима “Гласа Подриња” желим пре свега да их у Новој години служи добро здравље, да пронађемо снагу у себи и из ове борбе против вируса изађемо као победници. Свима желим све најбоље и на личном и на пословном плану и верујем да ће нам 2021-а бити боља и успешнија од претходне.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa