Инфо

31. децембар 2020.31. дец 2020.
Чудотворни свет биљака
Гордана Шашић узгаја сукуленте

Чудотворни свет биљака

Меснатице идеалне за кућу. Оплемењују простор, дају живот и шире позитивну енергију. Гордана Шашић из Богосавца хоби и љубав према биљкама претворила у додатан извор прихода
Желите да оплемените свој животни простор са неком биљком, унесете мало боје и ведрине у ентеријер, али немате времена за негу цвећа. Због обавеза и убрзаног темпа живота заборавите да имате биљку у стану? Прави избор за вас су сукулетни (меснатице). Лако се одржавају, не захтевају превише бриге, заливања и посвећености. Декоративни су и поседују способност да штите од штетних зрачења, те је пожељно да их имате у свом дому. Благодети ових малих вртова добро познаје и Шапчанка Гордана Шашић којој узгој цвећа није нeпознаница.

-Раније сам имала гладиоле. Оне су дивне, али сваки цвет осетите на леђима- каже наша саговорница кроз осмех, појашњавајући осетљивост гладиола као биљке, и разлоге за посвећеност сукулетнима.



-Нисам желела да се одрекнем цвећа, али сам због проблема са леђима морала да пронађем мање захтевне биљке. Избор је пао на сукуленте, не само због начина узгоја, него и њиховог изгледа, отпорности. Иако потичу из Јужне Америке и Африке могуће је да опстану и код нас- појашњава Гордана.
Њихови листови имају способност да акумулирају залихе воде, те се тако “саме заливају” и није неопходно да то чините често. Још једна предност сукулената је упијање штетних зрака. Ове карактеристике потичу из њиховог природног окружења, пустиња и сушних степа јужне Земљине хемисфере.

-Људи често греше када их заливају превише. Нема потребе да то чине, биљка је таква и од вишка влаге и течности може да иструли. Током зиме посебно треба обратити пажњу. Ако су у стану на топлом месту могу мало чешће, али је правило да док се земља не осуши не треба додавати течност.
Неке од подврста мењају боју током годишњих доба, у зависности од количине сунчевих зрака, али и дају декоративне цветове чији су тонови у распону од жуте до љубичасте.

Бебице за нову биљку
Сукулетни се узгајају из листа, које Гордана зове бебице. Лист одрасле биљке се „посади“ у земљу, у одређеним временским интервалима орошава како би се развио коренов систем. Лист даје нову биљку, тзв. бебицу која ће касније дати нову и тако се циклус живота наставља.


- Ако неко жели да кутак дворишта украси идеално време је за палмерију, јер ускоро је време цветања. Ту су седуми, затим красуле. Даглас ми је миљеник, због промене боје листова.

Алоје, чуваркуће, агаве, седуми и кактуси, припадају породици сукулената. Алоја и чуваркућа (Sempervivum tectorum - увек жива) поседују лековита својства, те су јестиве, односно могу бити, у комбинацији са медом одличан су природни лек, али то није једина предност и бенефит ове драгоцене биљке. Верује се да чуваркућа неутралише штетну енергију, отклања стрес и негативне мисли. Према народном предању кућу и породицу од пожара, удара громова, али и од натприродних бића. Моћ њене рођаке алоје позната је неколико миленијума, те је називају и еликсиром дуговечности.

-Чуваркућа је позната као прва помоћ код инфекција уха и тада се користи сок из листа. Самлевена у комбинацији са медом је против бронхитиса, док се течност у којој се кувала добра за исприрање болних места. Алоја јача имунитет организма. Женама је добро позната као један од важних састојака за негу лица и тела. Користи се за опекотине, посекотине и друге дерматолошке проблеме, али и као превенција, јер добро хидрира кожу. - додаје Гордана.

Базари су идеална прилика да се пласирају биљке, да се размене искуства, упознају други узгајивачи и добије повратна информација о биљкама. Заблуда је да само „лепши пол“ купује, негује цвеће. Горданино искуство руши овај стереотип.

-И мушкарци као и жене се подједнако интересују за ове биљке и купују их. Морам да признам да је на базару најбољи купац био један господин, пазарио је неколико десетина саксија за кућу и пословни простор. Најтраженије је дрво жадa, пареша, а код нас познатије као дрво новца. Мислим да сви верују да ће новац стићи у кућу са биљком.

Коренов систем сукулената је жиличаст и захтевају плитке посуде за садњу. Тада треба водити рачуна о томе да земља буде добро дренирана, да садржи удео супстрата/земље, песка, перилит истиче Гордана.

-Воле пропусну подлогу, а на (не)срећу кртице нам често у дворишту копају тунеле, па и ту земљу користимо. Кажу да је најбоља за цвеће. У некој невољи да буде и доброг - закључила је Гордана.
За годину која долази има планове, да прошири асортиман и да своје биљке пласира на зеленим пијацама у граду.
М. Ж.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa