Инфо

31. децембар 2020.31. дец 2020.
ГЕНЕРАЦИЈА НА ПОНОС КЛУБА
ДРАГОСЛАВ КОСТИЋ, ТРЕНЕР ОМЛАДИНСКЕ СЕЛЕКЦИЈЕ МАЧВЕ

ГЕНЕРАЦИЈА НА ПОНОС КЛУБА

Прво место извесно. Генерација коју одликује кохезија. Момци стасавали уклупској школи чији квалитет потврђују резултати. Исправан систем размишљања. Клуб не сме да испусти потенцијал који поседује. Тренер првог тима мора да пружи прилику и верује у њих
Омладинци Мачве су били виђени у Квалитетној лиги већ ове сезоне, март су започели на првом месту, а онда је кикс у Аранђеловцу, после низа великих промашаја и гола примљеног из једног ударца домаћих у оквир, омогућио Крагујевцу да преузме лидерску позицију, да би уследило ванредно стање и прекид. Мачви као да није било суђено, али је зато изузетна генерација добила прилику да искаже доминацију ове полусезоне. У Првој лиги ФС Западне Србије, у 17 кола, остварили су 16 победа уз један реми. Другопласирани тим је далеко 15 бодова.

-Генерација има невероватан карактер, јединство које је за понос. Тренер Радојичић је са њима раније обезбедио Квалитетну кадетску лигу и његов рад је важан део оваквих достигнућа. Они су другари и ван терена, али најважнији је изузетно здрав приступ обавезама. То су момци који свакој утакмици приступају на исти начин, без прецењивања и потцењицвања ривала, имају жељу за победом уз сјајан однос према фер плеју. Разумели су да је одиграна утакмица прошлост, а свака следећа је најважнија. Можда је претходна генерација имала виши појединачни квалитет, али јединство и карактер садашње омладинце издваја од других – истиче тренер омладинског тима Мачве Драгослав Костић на почетку разговора.

Најважнији део каријере је управо прелазак у сениорски тим, а тај транзициони период често одреди спортски пут младог играча.

-Најважније је да се ови момци већ сада у значајном броју прикључе првом тиму на зимским припремама. Волео бих да нови тренер првог тима буде храбар и пружањем шансе покаже младим момцима да верује у њих. То ће бити највећи подстрек, а показали су колико могу. Бане Кнежевић је добио прилику и искористио. Огњен Мијаиловић, седамнаестогодишњак је у Ужицу, против Златибора био један од најбољих на терену. Ту су: Суботић, Влада Јовановић, Самуровић, Сладојевић, Панић, Павић... они су само део једне невероватно талентоване генерације. Клуб не сме да погреши и запостави их. Уверен сам да можемо опстати у Супер лиги и са тако младом екипом, уз два или три појачања. Рекао бих да је ово прилика за историју да у првом тиму игра велики број изданака клупске школе и таква Мачва буде стабилан суперлигаш.

фото: Сви ми који волимо ФК Мачва Шабац (ФБ страна)


Најбољи пут за њих је да остану, наступе у првом тиму, стекну суперлигашко искуство пре искорака у нову средину, сматра тренер.

-То је значајно, за играчки напредак, а и у интересу је клуба, резултатском и финансијском. Њихова вредност ће расти, сигуран сам у то. Надам се да ће клуб уговорима везати дечаке за Мачву, а пружање шансе и веровање у њих је у обостраном интересу.

Удинезе је у светским оквирима познат као клуб који изванредно ради са младим играчима и тежи да најбоље доведе у своју академију. Изузетно су заинтересовани за Бранислава Кнежевића. Упркос великом интересовању, Бане жели још да буде у Шапцу. Он је, како наводи Костић, управо представник генерације која зрело размишља и верује да је Мачва прави избор.

-Бане је сјајан, интелигентан момак, из добре породице и на понос свих је зрелост којом он приступа свему, тако и свакој причи око интересовања великих клубова. У директном разговору са Звезданом Терзићем је наговестио да њега само занима да игра за Мачву бар још шест месеци. Са играчима разговара наш директор Никола Јеликић. Мачвина школа је пројекат у коме су сви: Бода Радојичић, Дејан Сарић, Никола Јеликић, ја, и сви ми стварамо школу где тежимо да стасавају квалитетни фудбалери и људу, то је пројекат клуба, не некога од нас. Резултати показују да смо на добром путу. Школа је богатство које Мачва треба и мора да чува.

Екипа је на паузи, а планови за зиму су спремни.

-Тренирали смо до 28. децембра, а сада смо на паузи до 10. јануара. Свакако су у плану добре припреме, вероватан је одлазак у Крупањ. Од новог тренера зависи колико ће играча бити прикључено првом тиму. Без обзира на тај број, имам пуно поверење у све момке и очекујем да обезбедимо брзо прво место, распоред у првих пет кола је изузетно повољан, а потом чекамо одлуку о евентуалном баражу. Свакако сматрам да смо најквалитетнији и очекујем да омладицни од јесени играју у Квалитетној лиги, где и припадају.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa