Инфо

14. јануар 2021.14. јан 2021.
Десетомесечна борба са изазовима
ДИРЕКТОРКА ДОМА ЗДРАВЉА “ДР ДРАГА ЉОЧИЋ” ДР ЈАСМИНА СТАНКОВИЋ О РАДУ УСТАНОВЕ ТОКОМ ПРОТЕКЛЕ ГОДИНЕ

Десетомесечна борба са изазовима

“Наш Дом здравља је имао велике реорганизационе промене након проглашења пандемије у марту 2020. У оквиру СЗЗОС - Треће здравствена амбуланта претворена је у КОВИД -19 амбуланту за збрињавање и лечење пацијената који су КОВИД 19 позитивни. Током другог таласа у јулу и августу прегледало се више од 200 пацијената, а у трећем таласу током новембра и децембра 400-500 пацијената дневно”, наводи др Јасмина Станковић
Протекла година била је вероватно најтежа за савремени здравствени систем. Реорганизација посла и прилагођавање непознатом противнику обележили су рад болница и домова здравља.

Дом здравља “Др Драга Љочић” определио је Трећу здравствену амбуланту за дијагностификовање ковид пацијената. Од почетка епидемије кроз ову амбуланту прошло је на хиљаде грађана Шапца. Запослени за то време улажу надљудске напоре да одговоре свим изазовима који су се пред њима нашли.

-У целом свету, нашој земљи и нашем граду, 2020. година остаће запамћена по борби са корона вирусом. Дакле, био је, и и даље остаје, велики изазов за здравствени систем. Здравствени радници су изложени десетомесечној борби са КОВИД -19 инфекцијом изазваном САРС-КоВ –2 вирусом. Наш Дом здравља је имао велике реорганизационе промене након проглашења пандемије у марту 2020. У оквиру СЗЗОС - Треће здравствена амбуланта претворена је у КОВИД -19 амбуланту за збрињавање и лечење пацијената који су КОВИД 19 позитивни. Опредељена су три улаза у амбуланту: главни, постојећи, улаз за пацијенте, службени за особље и трећи нови улаз улаз према Служби хитне медицинске помоћи са направљеном кабином за ПЦР узорковање деце и трудница, наводи директорка шабачком Дома здравља др Јасмина Станковић.

Поносна на запослене
Током пандемије медицински радници из нашег Дома здравља су показали, високу спремност, стручност, залагање да помогну свим нашим суграђанима. Такође бих истакла и допринос немедицинског кадра, возача, спремачица, информатичара, административног особља. Посебно сам поносна на лекаре и медицинске сестре који су свој допринос дали када су послати на испомоћ у ОБ Шабац која је постала КОВИД болница, истиче др Јасмина Станковић.


Према стручно методолошком упутству из Института “ Др Милан Јовановић Батут” у самој амбуланти обележене су црвена, жута и зелена зона. Црвена зона обухвата део у коме се прегледају пацијенти суспектни на Ковид -19 инфекцију и они којима је потврђена инфекција. То су главни улаз, улаз према СХМП, чекаоница, ординације, просторија у којој се ради узорковање за ПЦР и Аг тестирање, лабораторијска анализа крви и просторија у којој се налази мобилни дигитални рентген апарат који је у августу Општа болница Шабац уступила Дому здравља на коришћење док траје пандемија као и кадар с обзиром да Дом здравља нема регистровану радиолошку дијагностику. Жута зона се налази између црвене и зелене и служи за скидање личне заштитне опреме запослених који потом прелазе у чисту, зелену зона. Запослени су на самом почетку пандемије прошли обуку за облачење и свлачење личне заштитне опреме уз едукацију лица за безбедност и здравље на раду, а према Стручно методолошком упутству.

-КОВИД -19 амбуланта ради сваки дан а радно време је усклађивано према инструкцијама из Министарства здравља. Већ дужи временски период ради од 7.00 до 20.00 часова. Од 20.00 до 7.00 пацијенте сумњиве на Ковид- 19 инфекцију збрињава Служба хитне медицинске помоћи, поред указивања хитне медицинске помоћи и нон- Ковид пацијентима у акутном стању изазваном болешћу или траумом, каже др Станковић.

Здрави и одговорни у Новој години
Свим нашим суграђанима желим да у Новој 2021. години буду здрави, одговорни према себи и својим најближим како би се заједничким снагама изборили са Ковид- 19 инфекцијом. Желим да из свега овога изађемо јачи, снажнији, солидарнији, хуманији, да поштујемо и волимо једни друге, рекла је др Станковић.


Од почетка пандемије у Ковид -19 амбуланти се свакодневно прегледао све већи број пацијената. Најтеже је било током последњег трећег таласа, а испред Ковид амбуланте постављени су и шатори са грејалицама, како би се грађанима олакшало чекање. Истовремено, радиле су и друге службе које су збрињавале нон- Ковид пацијенте

-Током другог таласа у јулу и августу прегледало се више од 200 пацијената, а у трећем таласу током новембра и децембра 400-500 пацијената дневно. Служба за здравствену заштиту деце је прегледала и лечила најмлађе пацијенте како суспектне на Ковид -19 тако и акутне и хроничне пацијенте и обављала редовне систематске прегледе и редовну вакцинацију. Служба кућне неге и лечења и мобилни палијативни тим су обављали прегледе и давали терапију непокретним пацијентима, узимали крв за лабораторијску дијагностику. Уколико су ти пацијенти имали повишену телесну температуру и неке од симптома респираторне инфекције сумњиве на Ковид- 19 са екипом лекара и медицинске сестре одлазио је и узорковач који је узимао брис за ПЦР тестирање или Аг тестирање. Запослени из Службе поливалентне патронаже са центром за превенцију су одлазили у кућну посету трудницама, мајкама породиљама и новорођенчадима. У Служби за здравствену заштиту жена су се прегледале труднице како нон- Ковид тако и сумњиве на Ковид- 19 инфекцију. Здравствена заштита је била доступна током пандемије свим нашим суграђанима у четири градске амбуланте и око двадесетак сеоских амбуланти у селима Мачве, Поцерине и Посавотамнаве, обајшњава др Станковић.

Последњег дана 2020. године три лекара и три медицинска техничара заједно су са запосленима у Геронтолошком центру уз надзор запослених из Завода за јавно здравље вакцинисали 156 старих особа, корисника ове установе, вакцином против Ковид-19 инфекције.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa