Инфо

14. јануар 2021.14. јан 2021.
влајко пановић

влајко пановић

Књига Влајка Пановића

Брак, деца, породица

Књига је сажетак дугогодишњег практичног искуства аутора, које је потпомогнуто теоријским сазнањима психологије, педагогије, филозофије, религије, социологије, психијатрије и других сродних научних дисциплина. Написана је са жељом да другима помогне да разумеју бивствовање човека и његовог односа према себи и другима у реалном свету који обилује контрадикторностима, изврнутим системима вредности при чему се не ретко форсирају ствари супротне здравом разуму
Живимо у времену кризе породице која трпи велике и брзе промене, на које често не могу да се прилагоде пре свега родитељи у међусобном односу, али и у односу према деци. Многи родитељи су збуњени, често уплашени, деца све више нестрпљива и агресивна. Недостаје разговор да би разумели једни друге и да би деца могла да прихвате васпитне поруке родитеља.

Сведоци смо честе немоћи родитеља у пласирању васпитних захтева. Они то у почетку не признају већ истрајавају у својим захтевима кроз упорно понављање, вику, галаму, условљавање, уцену или батинама.

Деца их игноришу или се отворено супротстављају и у том истрајавању попуштају у школи, што онда родитеље доводи у ситуацију да се међусобно расправљају и признају своју немоћ. То их најчешће натера да потраже помоћ. Неки родитељи иду линијом мањег отпора те презаштићују децу коју гаје као принчеве или принцезе. Таква деца се касније не сналазе у друштву које се убрзано мења и намеће различите системе вредности, васпитне стилове или генерални поглед на свет који се у многоме разликује од родитељских. Деца остају збуњена, уплашена или се линијом мањег отпора приклањају оним вредностима које имају призвук необавезности, лаког живота и перманентне забаве. Честе су појаве и недоследност родитеља у опхођењу према деци. Када су расположени они деци кажу: ‘’Љубави моја, волим те највише на свету’’, а мало касније се извичу на децу нпр.: „Па зар ти нисам стотину пута поновио...“ Деца су при томе збуњена, активирају љутњу или бес и неспоразум је на помолу. Поред неразумевања на сазнајном нивоу још опасније је оно што се догађа у емоционалној сфери где родитељи мисле да су деца неваспитана и непослушна (при томе често не виде свој удео у томе) а деца опет да их родитељи не воле или мање воле од друге деце, која пак често уче на грешкама „критикованих“ и скоро никада не понављају исте грешке. Они се не ретко шлихтају својим родитељима на рачун тзв, непослушног и тиме остварују неку корист или предност. На жалост то родитељи често не препознају, већ поредећи децу они се и несвесно сврставају на страну послушног, што критиковано дете доживљава као још већи губитак и не ретко развија бес према родитељима а према брату/сестри развија мржњу која понекада остаје читав живот.

Пановићева књига је идеална комбинација практичарских свакодневних искустава и оних која нам доноси теорија, као идеално и средње решење – без превише саветовања и давања примера и упутстава или пуког теоретисања


Књига је сажетак дугогодишњег практичног искуства аутора, које је потпомогнуто теоријским сазнањима психологије, педагогије, филозофије, религије, социологије, психијатрије и других сродних научних дисциплина. Написана је са жељом да другима помогне да разумеју бивствовање човека и његовог односа према себи и другима у реалном свету који обилује контрадикторностима, изврнутим системима вредности при чему се не ретко форсирају ствари супротне здравом разуму. Овде су и родитељи збуњени, уплашени и често реагују попуштањем тзв здраворазумском у њима са често понављаном реченицом да не желе да им дете штрчи или да се лоше осећа тј. да не буде одбачено. Тако се у многоме праве „копи пејст “ генерације на штету аутентичних личности (мобилни телефони, тетоваже, поцепане панталоне, ноћни живот, лењост...)

Књига нема претензије да даје апсолутне одговоре на постављана питања већ нуди неке путеве ка њиховом решавању решавању истих, рекао нам је аутор књиге Влајко Пановић, специјалиста медицинске психологије и наш суграђанин.

Веома вешто кроз форму питања и одговора, у овој књизи је направљена корелација између традиционалних породичних вредности у нашој култури и савремених прилика које отежавају родитељство данас. Упутства из дугогодишње психолошке праксе која су поткрепљена теоријским сазнањима и њихова примена, могу читаоцима олакшати улогу родитеља али и упутити млађе генерације о томе како се некада у Србији живело, систему вредности који је постојао, брачно-породичним односима, (не)приликама и потешкоћама тзв. замкама родитељства ...

Аутор у овој књизи позива све да децу уче доброти, лепоти, веровањима и нашим обичајима, јер је то једини пут којим се деца могу усмерити ка правим вредностима нашег друштва, које су нажалост данас готово заборављене.

Пановићева књига је идеална комбинација практичарских свакодневних искустава и оних која нам доноси теорија, као идеално и средње решење – без превише саветовања и давања примера и упутстава или пуког теоретисања.



Читајући ову књигу, можемо спознати начине односно методе за самоспознају и преиспитивање, шта је то добро што чинимо односно шта је лоше у нашем (не)чињењу, а уз практична упутства аутора за кориговање одређеног понашања, можемо мењати наш однос према другима и према нама самима у правцу раста, развоја, бољег, позитивнијег ...

У овој књизи су и цитати највећих српских умова Иве Андрића, Меше Селимовића, Вука Караџића и других који се уз напомене аутора осврћу и читаоце наводе да упоређујемо сопствену културну баштину са другим цивилизацијама или сопствену у другим епохама, опомињу нас, да увек размишљамо где смо то ми данас и на ком смо нивоу културног развитка, да ли смо напредовали у односу на примитивне цивилизације или пак стагнирамо у појединим сферама. Ово дело је оригинално, занимљиво, применљиво а критички осврт упућује читаоца да и сам буде објективан и према себи и према другима.
Заиста све препоруке за читање ове књиге која садржи бајковите, лиричне, романтичне, објективне, стручне и позитивне мисли и поруке, рекла нам је рецензент Биљана Дробњак, мастер педагог, педагошки саветник.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa